Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Bir yıl düzenli cinsel birlikteliğe rağmen hala gebelik olmadıysa mutlaka bu konuda bir uzmana başvurmak gerekir. Bu konuyla ilgili hastalarda birçok araştırıcı testler yapılır ve bazı durumlarda hastalara tüp bebek önerilmektedir. Tüp bebek önerilen hastalarında en çok merak ettikleri ve sordukları soru tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir? Sorularıdır.

Tüp bebek tedavisinde önce bir hazırlık aşamamız bulunmaktadır. Bu aşamadan sonra ise hasta ve eşinden bazı testler istenir. Tedavi için uygun olup olmadıklarını belirlenir.

Ondan sonra genellikle tüp bebek tedavisi adetli iken başlanır. Ama bazen başka adetli olmadan da başlanılan tedavi protokolleri vardır. Tedaviye başlanacağı zaman hasta muayeneye çağrılır.

Öncelikli olarak yumurtaları geliştirici bazı ilaçlar verilir. Bunlar genelde ağızdan kullanılan tablet ilaçlar olarak verilir. Bazıları da göbekten yapılan veya kalçadan yapılan küçük iğneler olur.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Yaklaşık bir hafta on gün bazen de çok nadiren on beş günü bulan ilaç tedavileri olur. İlaç tedavisi ile birlikte yumurtalıklar büyük tüp içerisinde yumurta geliştirdikten sonra

Yumurtalıkları toplayabilmek için hazır olması için çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlak iğnesi yaklaşık otuz altı saat sonra da yumurta toplama işlemi için hasta çağrılır. Yumurta toplama işleminde hasta mutlaka bir gece öncesinden aç gelir ve anestezi altında yapılır.  Genellikle yapılmaya da bilir. Çok şart değil ama genelde anestezi altında tercih edilir bir ağrı acı hissetmemesi için.  Bu işlem sırasında hastalar alt vajinal olarak ultrasonla bakılarak ince bir iğne yardımıyla gelişen yumurtalarını toplanır.

Tabi ki aynı gün eşinden de sperm örneği alınır. Elde edilen yumurtalar ve spermler laboratuvar ortamında döllenmeye bırakılır. Ayrıca başka bir yöntem olarak sperm direk olarak yumurtanın içerisine verilir. Sonrasında elde edilen embriyoların gelişip gelişmediği takip edilir.

Yaklaşık üçüncü gün ya da beşinci günde oluşan embriyolar ince bir kanülle rahim içerisine verilir.  Bu işlem hatta embriyo transferidir bu işlemde hastanın uymasına gerek yoktur. Hafif idrara sıkışık olması istenir. Yine dediğimiz gibi ince bir kanülle vajinadan rahim içerisine embriyoları yerleştirilir.

Bundan sonra hastaların birkaç saat dinlenmesini sağlanır.  Birkaç saat dinlenmeden sonra hastaneden ayrılabilirsiniz. Tüp bebek tedavisi aşamaları bu şekilde tamamlanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonucu

Sonrasında da yine bazı ilaçlar iğneler verilir. Bu ilaçların verilmesinin nedeni ise; hastaya kullanması ve bebeğin tutunmasını sağlamak içindir. Daha sonrasında on iki gün sonra da kanda gebelik testi yaptırması için hastaneye tekrar çağrılırsınız. Gebelik testiniz pozitif ise tüp bebek tedavisi olumlu sonuçlanmış olur.

“Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın