Tüp bebek psikolojisi önemli konuların başında gelmektedir.Evlilikler bir hayatı paylaşmak ve bir ömür boyu acı tatlı yaşanan her şeyde birbirine destek olmak şeklinde düşünülse de aslında arka planda bir başka faktör daha vardır.O da insan soyunun devamı sağlamak ve sağlam genlere sahip bireyler dünyaya getirmek.İnsan biyolojik bir varlık olarak öncelikle buna programlanmıştır. Kadın ve erkek evlendiklerinde daha önce tek başlarına birer fert iken artık bir aile olmanın sorumluluğunu da taşımaya başlarlar. Toplum onlara böyle bir ek görev vermektedir. Üstelik de evliliklerden bir süre sonra kadın ve erkekten ayrıca başka beklentiler devreye girer. Artık bir anne ve baba olmaları istenir, eşlerin yakın çevresindekiler tarafından.
Tüp Bebek Psikolojisi Eyvah Çocuğum Olmuyor Derdi
Tüp bebek psikolojisi sorunlarından bir diğeri ise eyvah çocuğum olmuyor derdidir. Evli çiftlerin gün gelip de çocuk sahibi olmak istemesiyle ve zaman geçip de kendiliğinden çocuk sahibi olamamaları durumunda doktora başvurmalarıyla durum ortaya çıkar. Herhangi bir nedenden dolayı çocuklarının olmayacağını öğrenmek herkes için çok sarsıcıdır. Yapılan araştırmalar evli çiftlerin yaklaşık olarak % 20-30`unun sebepsiz kısırlık yaşadığını göstermiştir. Bu kadın ve erkekte görünen ya da bilinen herhangi bir sorun olmadığı halde eşlerin çocuk sahibi olamadıkları demektir. Bu tip bir sorunla karşılaşan çiftler psikolojik olarak gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirler.
- Öncelikle sorun inkar yoluna gidilir.
- Başka doktorlara müracaat edilir.
- Yakın çevredekilerin görüşlerine başvurulur.
- Sorun ilk zamanlar genellikle kadına aitmiş gibi düşünülür.
- Kulaktan dolma ve çoğu zaman da yanlış bilgilerden oluşan bazı uygulamalar yapılır.
- Maalesef bazen de eşler ayrılır.
Oysa artık ilerleyen tıp ve teknik imkanlar sayesinde neredeyse herkes çocuk sahibi olabilmektedir. Sadece biraz sabır,emek ve bolca umut gerekir. Kadın Açısından Tüp Bebek Süreci Maalesef çocuk sahibi olmanın döllenme hariç, gebelik, kontroller, sağlık sorunları vb. gibi bütün aşamalarında asıl sorumluluk sahibi nasıl kadınsa, tüp bebek işlemlerinde de yine asıl sorumluluk taşıyan kadındır. Erkek sadece sperm verecek, geri kalan bütün işlemler kadına uygulanacaktır. Üstelik burada işin psikolojik baskı faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer çevreden `niye çocuğunuz yok` biçiminde sorular da varsa, kadının yaşadığı stresi de ayrıca göğüslemek zorunda kalacağını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kadını yaşadığı fiziksel sıkıntılar bir yana asıl mücadele etmek zorunda kalacağı psikolojik boyuttaki sorunlardır. Bu süreç her ne kadar gelişen tıbbi imkanlar sayesinde artık çok daha kolay ve kısa sürelerde gerçekleşiyor olsa da yine de bir kadın için ciddi olarak
- Gerginlik,
- Öfke ve kızgınlık,
- Depresyon,
- Umutsuzluk,
- Ağlama isteği ve ağlama nöbetleri,
- Kaygı ve korkular
- Özellikle de suçluluk duygusu gibi ağır travmatik sorunlar yaşayabilir.
Tüp Bebek Psikoloji Öneriler
- Bu bir süreç işidir.
- Emek ve umut işidir.
- Maddi külfeti yüksektir.
- Yüksek de moral gerektirir.
- Kimsenin suçu ya da tek başına sorumluluğu değildir.
- Çevrenin her şeyi bilmesi gerekmez.
- Bazı sıkıntılar olacağı bilinerek bazı şeyler zamana bırakılmalıdır.
- Çocuk olmaması dünyanın sonu demek değildir.
- Bu konuda özel geliştirilmiş terapi yolları vardır. Bu anlamda mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Öncelikle sabirli olmalisiniz, tüp bebek tedavi süreci sabir isteyen bir evredir. Eşlerin birbirine olan yaklasimi ve destegi de çok önemlidir. Yasamis birey olarak soyluyorum inancinizi kaybetmeyin, kucaginiza bebegi alinca hersey geride kalacaktir.