Sağlıklı Hamilelik nasıl olur? Hamileliğin sağlıklı geçmesi için neler yapılmalıdır? Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler nedir? Hamileler sağlığını nasıl koruyabilir? Tüm bu sorularınıza yazımızdan cevap bulabilirsiniz.
Sağlıklı Hamilelik, bebeğinize, doğmadan önce bile bakmak önemlidir. Bunu sağlıklı bir yaşam tarzı yaşayarak ve hamileyken doktor randevuları alarak yapabilirsiniz. Buna doğum öncesi bakım denir. Sağlıklı bir hamilelik sürdürürseniz, sağlıklı bir doğum yapma olasılığınız daha yüksektir.
Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez doktorunuzla randevu alın. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek başlayacaktır. Ayrıca belirtilerinizi bilmek isteyecektir. Bu ilk randevu sırasında idrar ve kan örnekleri alınır. (Bunlar ayrıca daha sonraki ziyaretlerde de alınacaktır.) İdrar testleri bakteri, yüksek şeker seviyeleri (diyabet belirtisi olabilir) ve yüksek protein seviyeleri (preeklampsi için bir işaret olabilir, bir tür yüksek tansiyon) hamilelik sırasında). Kan testleri, kan hücresi sayımı, kan grubu, düşük demir seviyeleri (anemi) ve bulaşıcı hastalıkları (sifiliz, HIV ve hepatit gibi) kontrol eder.
Doktor ilk ziyaretinizde başka testler de yapabilir. Bunlar arka planınıza ve sorun riskine bağlı olarak değişebilir. Testler şunları içerebilir:
- Rahim (rahim) büyüklüğünü ve şeklini kontrol etmek için bir pelvik muayene.
- Rahim ağzı kanseri taraması için bir Pap smear.
- Bebeğinizin büyümesini ve konumunu görmek için bir ultrason. Ultrason, video ekranında bebeğinizin görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.
İlk ziyaretinizden sonra her 4 haftada bir doğum öncesi ziyaretiniz olacak. 7. ve 8. aylarda her 2 haftada bir ziyaret edeceksiniz. Hamileliğinizin son ayında, bebeğinizi doğuruncaya kadar ziyaretler haftalık olarak yapılacaktır. Her ziyarette, doktor kilonuzu ve kan basıncınızı kontrol edecek ve idrarınızı test edecektir. Doktor bebeğinizin kalp atışını dinleyecek ve 20. haftadan sonra uterusunuzun yüksekliğini ölçecektir. Her zaman yaşadığınız sorunları veya endişeleri doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hamilelik Sırasında Ne Kadar Kilo Almalıyım?
Bunun hakkında doktorunuzla konuşun. Herkes için farklı, ancak çoğu kadın yaklaşık 25 ila 30 kilo almalıdır. Hamile olduğunuzda zayıfsanız, daha fazla kazanmanız gerekebilir. Fazla kiloluysanız, daha az kazanmanız gerekebilir.
Ne Yemeliyim?
Dengeli bir diyet yemek, kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Hamilelik sırasında aşağıdaki yiyecek ve içeceklere dikkat edin.
- Çiğ Et, Yumurta ve Balık
Tamamen pişmemiş yiyecekler sizi gıda zehirlenmesi riskine sokabilir. Haftada 2 veya 3 porsiyondan fazla balık yemeyin (konserve balık dahil). Köpekbalığı, kılıç balığı, kral uskumru veya kiremit yemeyin. Bu balıkların bebeğinize zarar verebilecek yüksek düzeyde cıvaları vardır. Ton balığı yerseniz, hafif ton balığı olduğundan emin olun.
- Meyve ve Sebzeler
Yemeden önce tüm ürünleri yıkayın. Kesme tahtalarını ve tabakları temiz tutun. Her gün 4 veya daha fazla porsiyon süt yiyin. Bu size ve bebeğinize yeterli kalsiyum verecektir. Pastörize edilmemiş süt içmeyin veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yemeyin. Bunlar enfeksiyonlara neden olabilecek bakterilere sahip olabilir.
- Her gün 1 veya 2 fincandan fazla kahve ya da kafeinli diğer içecekler içmeyin.
İlaç Alabilir Miyim?
Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Buna reçeteler, ağrı kesiciler ve reçetesiz satılan ilaçlar dahildir. Bazı ilaçlar, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında alındığında doğum kusurlarına neden olabilir.
Vitamin Alabilir Miyim?
Hamile kadınlar her gün en az 400 mikrogram (mcg) folik asit almalıdır. Bebeğinizin beyni ve omurga ile ilgili problemleri önlemeye yardımcı olabilir. 400 mcg’den fazlasına ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sorun. Hamile kalmadan önce folik asit almaya başlamak en iyisidir. Prenatal bir vitamin almaktan folik asit alabilirsiniz. Bunu her gün almalısın. Doktorunuzun onayı olmadan başka vitamin veya takviyeler almayın.
Ne Kadar Çalışmaya Devam Edebilirim?
Hamilelikte ne kadar geç çalıştığınız her kişi için değişir. İşiniz ve çalışma ortamınız büyük bir rol oynamaktadır. Örneğin, radyasyon, kurşun ve bakır ve cıva gibi diğer materyalleri içeren işler bebeğiniz için zararlı olabilir. İşiniz aktifse, uzun süre çalışamayabilirsiniz. Masa başı işlerin bebeğinize zarar verdiği düşünülmemektedir. Bununla birlikte, bir bilgisayarı karnınıza veya rahminize dayamamalısınız. Genel sağlığınız, ne kadar süre çalıştığınız konusunda da rol oynar. Belirli sorunlar veya erken doğum riskiyle karşı karşıyaysanız, yatak istirahatinde olabilir ve çalışamayabilirsiniz.
Egzersiz ne olacak?
Hamilelik sırasında sorunlarınız olmadığı sürece düzenli egzersiz yapmalısınız. Egzersiz sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik eder ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Egzersizi engelleyebilecek durumlar hakkında doktorunuzla konuşun.
Bazı kadınlar hamile iken egzersiz yapmanın doğum ve doğum yapmayı kolaylaştırdığını söylüyor. Yürüyüş ve yüzme harika seçimlerdir. Hamilelikten önce aktif olsaydınız, devam etmek muhtemelen güvenlidir. Hamilelikten önce aktif değilseniz, yavaş başlayın. Vücudunuzu dinleyin ve aşırıya kaçmayın. Özellikle ikinci üç aylık dönemde aşırı ısınmayı veya dehidrasyonu önlemek için bol su için. Düşmenize neden olabilecek egzersizlerden kaçınmak en iyisidir. Buna kayak ve kaya tırmanışı dahildir. Ayrıca futbol veya basketbol gibi temaslı sporlardan da kaçınmalısınız. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza sorun.
- Instagram hesabımızı takip edin! Instagram/Gebeliko
- Hafta Hafta Gebelik
- Gebelik Hesaplama
hamilelik ve emzirme süresince asla alkol ve sigara kullanmayın. Kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmayın.