Lohusalık Dönemi…

Hamilelikte vücudunda meydana gelen değişikliklerin doğumdan sonra eski haline dönme süreci, lohusalık dönemi ismi verilmektedir. Ayrıca tıp dilinde Postpartum dönem ya da puerperiyum dönem olarak da bilinir.

Lohusalık ne zaman biter?

Lohusalığın bittiği nasıl anlaşılır

Lohusalık dönemi, doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönemdir. Doğumdan sonra vücudun toparlanması genellikle 6 haftada tamamlanır. Birçok kişi doğum sonrası ile lohusalık dönemini bir tutuyor; fakat doğum sonrası daha geniş bir süreç. Lohusalık, doğum sonrasının ilk haftası önemli evrelerden bir tanesidir.

Şimd, bu ilk haftada neler yaşandığına tek tek bakacağız. Fakat öncesinde doğum yaptıktan sonra, hastanede neler olduğuna nelere dikkat etmelisin bunlara bakalım.

Lohusalık Dönemi: Doğum Sonrası Hastanede Neler Olur?

  • Kasların doğumda harcadığın enerji nedeniyle ağrı yapmaya başlar. (elbette bu durum normal doğumda ortaya çıkan bir durumdur).
  • Özellikle Kalçalarında ağrı ve şişlik ortaya çıkar.
  • Ayrıca sezaryen doğum yaptıysanız yaranız da acıma hissedersiniz.
  • Ağır bir kanamanın meydana gelmesi ve vajinandan büyük kan pıhtılarının gelmesi bir sorunun işareti olabilir.
  • Kan basıncın yüksek veya düşükse doktor test yapabilir.
  • Ağrıların ilaçla hafiflemezse hemşireye söylemeyi ihmal etmeyin
  • Bazı anlarda ağlar ve duygusal davranabilirsiniz.
  • Doğumla birlikte 3,5 kilo verebilirsiniz, kalan kiloları daha sonra vereceksiniz, endişelenmenize gerek yoktur..
  • Son olarak Bebeğinizi kucağınıza alın ve güzelce dinlenmeye bakın.

Lohusa Dönemi 1. hafta

Bebeğini emzirirken rahminde ağrılı kasılmalar olabilir. Göğüslerin sütle dolar, tıkanabilir ve sızma olabilir. Doğumun ikinci aşamasında yapılan bir kesi işlemi) veya yırtılma bölgesi ağrıyabilir. Kasların ağrır, bacakların halen şiş olabilir. İdrar ve dışkı kaçırabilirsin, normal. Kanaman yoğunlaşırsa veya kan pıhtılaşması olursa mutlaka doktorunu aramalısın.

Göğüslerinde kırmızı çizgiler ya da sert noktalar varsa bir problem olabilir, doktoru ara. Ateşin çıkarsa doktoru ara. Kendini yorma, güzelce dinlen ve ev işlerini başkalarına bırak. Nedensiz yere ağlayabilir, gülebilir ve iç çekip durabilirsin, bunlar normal. Bu durumda arkadaşlarından ve ailenden yardım iste. Yandan bakıldığında hala hamile gibi görünebilirsin. Hala hamilelikte aldığın ekstra kiloların bir kısmını taşıyorsun, unutma. Bebeğinin doktorla ilk randevusunu ayarla. Bebeği sigorta poliçene eklettir. Önemli olan bebek belgelerini bir arada bulundur (Doğum sertifikası, aşı kaydı gibi). 6 hafta sonraki doğum sonrası check up randevunu al.

Günlük tut. Bunlar en özel günlerin. Duygularını, korkularını, beklentileri, yaşadığın zorlukları, içinden gelen her şeyi kaydetmeyi de unutma…

Yorum yapın