Lohusa Döneminde Saç Dökülmesi oluşumuna neden olan faktörler nelerdir?
Lohusa döneminde saç dökülmesi yani doğumdan sonraki 2-6 ay içerisinde yaşayabileceğin saç dökülmeleri senin için bir korku olmasın.
Bu saç dökülmelerin nedeni; hamilelik boyunca salgıladığın östrojen hormonuyla ilgili bir durumdur.
Lohusa Döneminde Saç Dökülmesi
Bu hormon hamileliğin boyunca saçlarını hızla büyüme evresine soktuktan sonra doğumla birlikte salgılanması azalınca da saçlarının toplu halde dökülmesine neden olur. Bu konuda merak etme, bu bir kayıp değil. Çünkü saçların kısa sürede tekrar yenilenme dönemine girecektir. Lohusa döneminde saç dökülmesi normal bir durumdur.
Lohusa Döneminde Saç Dökülmesi ve Ödem Ne Kadar Sürede Geçer?
Doğumla birlikte vücudundaki kan miktarı artacak ve bu da damarlarının genişlemesine neden olacak.
Fazla sıvı, dokular arasındaki hücrelerin içerisinde birikecek ve bu da vücudunda şişmiş bölgelere neden olacak. Lohusa döneminde ödemin nasıl geçeceği sizin hayat tarzınla alakalı bir durumdur.
Eğer siz bol su tüketir, hafif hafif egzersizler yapar, rahat kıyafetler giymeye başlar ve uzun süre ayakta kalmazsanız lohusa döneminde ödem problemi kolayca ortadan kalkacaktır.
Ayrıca sizlere bir tavsiyemiz de maydanozun da ödem söktürücü özelliği bulunmasıdır. Bu dönemde maydanozu bol bol tüketebilirsiniz.
Ayrıca ödem söktürücü olarak ekinezya, karahindiba çayları da süreci hızlandıran çaylardandır.
Doğum sonrası gaz sancısı nasıl giderilir?
Pelvik taban hasarı, kabızlık, ishal, idrar bozuklukları, yanlış beslenme gibi nedenler normal doğumdan sonra gaz problemine neden olabilir. Sezaryen doğumda ise bağırsaklar bir süre dışarı çıkarılır ve burada havaya maruz kalır. Bu da ciddi bir gaz oluşumuna sebep olur.
Bu gaz sancılarının giderilmesi için öncelikle dikkat etmen gereken beslenme şeklin olacak. Kesinlikle lifli gıdaları tüketmemeli, kurubaklagillerden kaçınmalısın. Bağırsaklarını çalıştırabilecek küçük egzersizler, yürüyüşler de faydalı olacak. Bu arada soğuk içecekler de gaz oluşumuna etki eder, bunlardan uzak durmalısın.
Doğum sonrasında kabızlık ve hemoroit neden olur?
Doğumdan sonra vücudunda salgılanan progesteron hormonu, iştahsızlık, bağırsakların doğum esnasında gerilmesi ve dikişlerin açılması yüzünden tuvalete çıkmaktan korkman gibi nedenlere bağlı olarak kabızlık yaşayabilirsin.
Hemoroit ise hem doğum esnasında ıkınmaya bağlı zorlanmaktan hem de kabızlığın etkisi ile ortaya çıkabiliyor. Eğer daha önce hemoroitin varsa durumunun biraz daha kötüleşmesine de sebep olabiliyor. Bu iki sorunu ortadan kaldırmak için beslenmene dikkat etmeli, bol sıvı tüketmeli, dikişlerinin zorlanacağından korkmamalı, kendini zorlamamalı, uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçınmalısın.
Doğum sonrası cinsel ilişkiye ne zaman başlamalı?
Doğumdan sonra eşinle birlikte olabilmek için kanamalarının son bulmasını ve vücudunun toparlanmasını beklemen önemli. Yani cinsel birliktelik için doğumun üzerinden 4 ya da 6 haftanın geçmesi gerekiyor.
Eğer bu süreçten yaşadığın cinsel ilişkide ağrı ya da kanama meydana gelirse, bu durumu doktoruna bildirmende fayda var.
Doğum sonrasında çatlak neden olur?
Vücudundaki çatlaklar gebelik döneminde oluşacak ve ne yazık ki doğumdan sonra ortadan kaybolmayacak, renk ve belki şekil değiştirerek orada olmaya devam edecekler.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için cerrahi yöntemlere başvurabilir, bazı kremleri kullanarak görünümü hafifletmeyi deneyebilirsiniz.