Hamilelikte uykusuzluk normaldir ve neredeyse tüm anne adaylarının karşılaştığı bir durumdur. Yaşanan hormonal değişimler uyku düzenini de etkileyerek uykuya dalmayı veya sürdürmeyi zorlaştırır.
Hamilelikte uykusuzluğun doğrudan bebeğe zararı yoktur. Fakat baş ağrısı, halsizlik, performans düşüklüğü yapar. Tansiyona da yol açabilir. Anneyi fiziksel ve mental açıdan yıpratsa da bebeğe tesiri yoktur.
Gebelikte uykusuzluk için ilaç kullanımından uzak durulmalıdır. Yoksa bu, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını bozabilir.
Hamilelikte Uykusuzluk Nedenleri
- Sık İdrara Çıkmak: Rahmin genişlemesine bağlı olarak idrar torbasındaki baskı artış gösterir. Bu ise daha sık aralıklarla tuvalete gitme ihtiyacı meydana getirir.
- Ağrılar ve Kramplar: Vücudun çeşitli bölgelerinde görülen ağrılar hamileliğin doğal bir sonucudur. Özellikle sırt ve kalça bölgesinde, bacaklarda, ayaklarda ağrı daha yaygındır. Hamilelikte mide yanması ve krampları da buna dâhildir. Bunlar uyumayı engelleyebilir.
- Tuhaf Rüyalar Görmek: Bazı kadınlar hamilelikte garip rüyalar görmekten şikâyetçidir. Doğum ve annelik endişesi de bu rüyalara zemin hazırlar. Uyku düzeni bu sebeple kesintiye uğrayabilir.
- Bebek Hareketleri: Çoğunlukla anne hareket hâlindeyken bebeği uyuyor olur. Anne istirahat etmeye başladığı zaman bebek hareketlenir. Gebeliğin ilerleyen aylarında bu hareketler daha da belirginleşir ve sıklaşır. Anneyi bütün gece uyutmayan şey bu yaramazlıklar da olabilir.
- Endişe ve Stres: Her anne bebeğinin doğumunu düşünüp heyecanlanır. Geleceğe dair hayaller kurar. Bir yandan da ‘şunu yemek bebeğime zarar verir mi? Şöyle yapsam bebeğime bir şey olur mu?’ düşünceleri yüzünden strese girer. Hâliyle aklındaki binlerce soru, uyku tutmasını önleyebilir.
- Yanlış Beslenme: Uyumadan birkaç saat önce kafein içerikli şeyler tüketmek uyumakta zorlanmanıza yol açabilir.
Hamilelikte Uykusuzluk Tedavisi
Gebelikte uykusuzluk için doğal yöntemlere başvurulmalıdır. Onlardan bazıları şunlardır:
- Yoğurt hamilelikte gastrit ve uykusuzluğa iyi gelir.
- Melisa ve papatya çayları yeterli uyumanıza yardım edebilir.
- Her gün 15-20 dakika güneş ışığı almak ve yarım saat hafif egzersiz yapmak uykusuzlukla mücadeleyi destekler.
- Hamilelikte uykusuzluk nasıl geçer? Diye merak edenlere yatmadan önce 1 bardak ballı veya Hindistan cevizli süt içmeleri önerilir.
- Günde birer bardak vişne suyu içmek uykusuzluğun giderilmesinde etkilidir.
- Kalsiyum ve magnezyum eksikliğinin uyku sorunlarına sebebiyet vereceği unutulmamalıdır. Bu minerallerden zengin beslenilmelidir. Örneğin süt ve süt ürünlerine ağırlık verilmelidir. Susam, soya içeren besinler, chia tohumu, kuru incir, ceviz-fındık-badem, pekmez ve tâhin, yeşil yapraklı sebzeler bolca kalsiyum barındırır. Kabak çekirdeği, baklagiller, kaju, ay çekirdeği, enginar, tâze fasulye, pırasa, bitter çikolata, brokoli, Hindistan cevizi, somon balığı ve uskumru, da bolca magnezyum ihtiva eder.
- Uyumadan önce ılık bir duş almak tavsiye edilir.
- Akşam ağır yemekler yenmemeli, kafeinli şeyler tüketilmemeli, yatmadan birkaç saat evvel yeyip-içmeye son vermelidir.
- Kitap okumak veya bebeğinizle ilgili hayaller kurmak da kendinizi iyi hissettirerek uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır..