Hamilelikte Uçak Yolculuğu Sakıncalı mı?

 

Kadınlar hamilelik sürecinde uçmanın tehlikeli olacağı konusunda tedirgindirler. Oysa ki hamileliğin son dört haftasına kadar uçmanın hiç bir tehlikesi yoktur. Normal seyreden bir hamileliğin ilk 3 ayında düşük yapma riskinin artmadığı defalarca kanıtlanmıştır. Dünyanın bilimsel anlamda en otoriter kurumu olarak kabul ettiği Amerika kadın hastalıkları doğum birliği doğuma dört hafta kalana kadar uçmanın herhangi bir zararının olmadığını açıklamıştır. Dünyanın bir çok yerinde doğum süresi 40 hafta olarak kabul edilmektedir. Buna göre Amerika doğum birliği hamileliğin 36. haftasına kadar uçak yolculuğu yapmanın emniyetli olduğunu belirtmiştir.

Hamilelerin Uçak Yolculuğu Yapması İçin En İdeal Dönem Hangisidir?

Hamilelerin uçak yolculuğu yapması İçin en uygun zaman dilimi ikinci trimestır dönemidir. Bu da hamileliğin 14 ila 27. haftalarına denk gelmektedir. Sabah bulantıları ve uyku hali azaldığı için bu dönem uçma konusunda ideal vakit olarak belirlenmiştir.

Daha önceden erken doğum yapmadıysanız, karnınızda ikiz veya üçüz bebek taşımıyorsanız, herhangi bir tıbbi komplikasyon yoksa hamileliğinizin 36. haftasına kadar kabin basıncı ayarlı olan uçaklarla yolculuk yapabilirsiniz. Zaten tehlikeli sayılabilicek bir dönemde uçmak isteseniz bile bir çok hava şirketi 36. haftadan sonra hamile kadınları uçaklarına kabul etmemektedirler. Hava şirketlerinin bu tutumunu duyduktan sonra firmaların müşterilerini ne kadar çok düşündüklerini tahmin ediyorsunuzdur. Fakat işin aslı öyle değil. Hava şirketleri hamile müşterilerinin sağlık durumunu düşündükleri için değil, olası bir erken doğumda uçaklarında risk almamak için böyle bir tutum sergilemektedirler.

Uçmadan Önce Bilmenizde Fayda Var!

Hamileyken uçmak istediğinizde şunu da bilmeniz gerekir ki doğumunuza bir hafta kala havayolu şirketleri sizi uçağa almama hakkına sahiptirler. Uçuş öncesinde doktorunuzdan uçmak için bir sakınca olmadığına, 72 saat içerisinde doğum beklenmediğine dair rapor almanız yolculuğunuzun selameti açısından faydalı olacaktır. Uçuş yapacağınız hava şirketinin bu konulardaki tutumunu öğrenmek için ilgili firmanın resmi internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz.

Havaalanına giriş yaparken geçeceğiniz kapı ve dedektörler metal dedektör olduğu için “X ışını” ile çalışmazlar. Bu nedenle bahsi geçen yerlerden geçmenizde bir sakınca yoktur.

Ticari Havayolu şirketlerinin bir çoğu uçaklarındaki kabin basıncını belirli bir seviyede tutarlar. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda kabin basıncının bebeğe vereceği zararlara ilişkin bir kanıt bulamamışlardır. Buna rağmen kabin basıncı olmayan küçük uçaklarda sorun yaşayabilirsiniz. Kabin basıncı olmadığında 10,000 feet yükseklikte uçarken kendinizi yüksek bir dağın zirvesinde gibi hissedersiniz. Çünkü bu yükseklikte oksijen çok azalır. Dolayısıyla sizin ve bebeğinizin yeterli oksijene ulaşabilmesi için vücudunuz daha fazla çalışmak zorunda kalacaktır.

Yorum yapın