Hamilelikte şeker yüklemesi; anne adayının gebelik şekeri olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılır. Geçmişte diyabet rahatsızlığınız olmasa bile, hamilelik esnasında şeker problemiyle karşılaşmanız mümkündür. Çünkü bu dönemde ciddi hormonal dalgalanmalar gerçekleşir. Buna bağlı olarak şeker metabolizması bozulabilir ve gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) ortaya çıkabilir.
Bunu tespit etmek amacıyla gebelikte şeker yükleme testi kullanılır.
Hamilelik şekeri erken doğuma sebebiyet verebilir. Ya da bebeğin aşırı kilolu doğmasına neden olabilir. Erken doğum yüzünden bebeğin akciğerleri tam olarak gelişemeyebilir. Bunun sonucunda hayatı tehlikeye girebilir.
Öte yandan gebelik şekeri olanların çocuklarında diyabet görülme olasılığı daha fazladır. İşte bu risklere karşı önlem almak ve hamilelikte şeker tedavisi uygulamak adına bu test uygulanır. Böylelikle önce duruma netlik kazandırılır.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?
Çoğunlukla 6. Ayda (24. İle 28. Haftalar arasında) tercih edilir. Önceki hamileliğinizde böyle bir sorunla karşılaştıysanız bu testin 16.-18. Haftalar arasında uygulanması gerekebilir.
Yüksek riskli gebelik söz konusuysa hamilelikte şeker yükleme testi, 32. İlâ 34. Haftalar arasında tekrarlanabilir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
- Anne adayına içinde 50 gram glukola (glikoz) olan su içirilir.
- 1 saat geçtikten sonra anne adayının kanındaki venöz plazma glukoz düzeyi
- ölçülür.
- Ardından 2 saat beklenir. Bu süre zarfında herhangi bir şey tüketilmemeli, yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Tarama testinden 1 saat sonra yapılan değerlendirmede kan şekeri 140 mg/dL’den daha yüksek çıkarsa OGDT yani Oral glukoz tolerans testi yapılması gerekir.
- Bu sefer 100 gram glikoz içeren su verilir.
- Kan şekeri takibi 3 saat devam eder. Böylelikle glikozun kullanılabilirlik seviyesi öğrenilir ve hamilelikte gizli şeker olup olmadığı belirlenir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Kaç Olmalı?
Gebelikte şeker yüklemesi, 140mg/dL veya daha düşükse bu, normal kabul edilir. Kan şekerinin 140mg/dL değerinden fazla olması durumunda oral glukoz toleransne başvurulur. O testin sonucu da normalden yüksek çıkarsa gebelik şekeri tanısı koyulur.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı?
Uzmanlar bu konuda fikir ayrılığı içindedir. Bir kısmı zararlı olduğunu söylerken bazıları mutlaka yaptırılması gerektiğini savunmaktadır. Hekiminiz hamilelikte şeker yükleme testi istediyse, bundan çekinmemeniz gerekir. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için hekiminize güvenmelisiniz. Hamilelikte şeker yüklemesi yaptıranların yorumları bu testten sonra hiçbir yan etkiyle karşılaşmadıkları yönündedir. O nedenle doktorunuzun bildirdiklerine uygun hareket etmeli, talep edilen tetkikleri aksatmamalısınız.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Sonrası Ne Yapılır?
Hamilelik şekeriniz olduğu kesinlik kazandıysa uygun bir diyet ve egzersiz programı hazırlanacaktır. Şekeriniz bu sayede kontrol altına alınacak, işe yaramazsa insülin tedavisine başlanacaktır.