Hamilelikte karın ağrısı yaygın bir durum olsa da, sadece hamile olmak karın ağrısı için yeterli bir sebep değildir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları, karın ağrısının yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Bu sorunları çözmek için bol bol su için ve diyetinize daha fazla lif ekleyin. Bu çözümler işe yaramazsa, alternatif tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun. Bu yazımızda “hamilelikte karın ağrısı olur mu?” konusunu derinlelemesine anlatmaya çalışarak kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
Dilerseniz öncelikle “Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusunu kısaca cevaplamaya çalışalım.

Plasental Abrupsiyon
Hamileliğinizde düzensiz kanama yaşıyorsanız, plasental abrupsiyondan muzdarip olabilirsiniz. Bu durum hamile kadınlarda görülen yaygın bir sorundur. Genellikle üçüncü trimesterde ortaya çıkar ve vajinal kanamaya veya rahim içinde kan birikmesine neden olabilir. Ayrıca aralıklı hafif kanama yaşayabilirsiniz. Ağrı hafif veya orta derecede olabilir, ancak bu gibi durumlarda acilen doktorunuza başvurmanız sizin yararınıza olacaktır. Doktorunuz kanamanın kesin nedenini belirlemek için çeşitli testler yapabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.
Teşhisi doğrulamak için hayati belirtilerinizin kapsamlı bir şekilde değerlendirmesi önemlidir. Doktorunuz kanamanın nerede olduğunu görmek için kan örnekleri almak ve ultrason yapmak isteyebilir. Rahatlamayan uterus kasılmaları yaşıyorsanız, bu 3. derece plasental dekolman belirtisi olabilir. Ayrıca doktorunuz bebeğinizin akciğerlerinin daha hızlı olgunlaşmasına yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
Apandisit
Gecikmiş tanı ve artan morbidite dahil olmak üzere hamilelik sırasında apandisit ile ilgili çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Doğum uzmanları ve jinekologlar, her kadın için en iyi tedavi planını tasarlamak için birlikte çalışırlar. Çoğu durumda sezaryen gerekli olmasa da bazen gereklidir. Tedavinin türü, durumun ciddiyetine, komplikasyonlara ve annenin sağlık durumuna bağlıdır. Hamile kadınlarda perforasyon riskinin diğer insanlara göre çok daha yüksek olduğunu belirtmek özellikle önemlidir.
Braxton Hicks kasılmaları
Braxton hicks kasılması yaşayan kadınlar mümkün olduğunca rahatlamaya çalışmalıdır. Sulu kalmalı ve yorucu aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Ayrıca bol sıvı almalı, ılık çay içmeli ve bolca dinlenmelidirler. Hamilelik sırasında braxton hıçkırıkları yaşayan kadınlar, bu semptomu yaşarlarsa ne yapacakları hakkında daha fazla bilgi almak için bir sağlık uzmanına başvurmalıdırlar. Braxton hicks yaşadıktan sonra, rahatsızlığınızı gidermek ve rahatlamak için nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
Braxton hicks kasılmaları hamilelik sırasında ortaya çıkarken, gerçek kasılmalardan farklıdır. Sahte kasılmalar üst karında hissiz, ağrısız bir baskı gibi hissettirirken, gerçek kasılmalar çok daha ağrılıdır ve en az 60 saniye sürer. Kadınlar, hamileliğin farklı aşamalarında, hafif dönem kramplarından yoğun ağrıya kadar değişen farklı kasılmalar yaşayabilirler. Karın ağrısına ek olarak, bazı kadınlar gerçek kasılmalar sırasında keskin bel ağrısı da yaşayabilirler.
Göğüste Ağrılı Yanma Hissi
Hamilelik sırasında mide ekşimesi ve karın ağrısının normal olduğunu bilmelisiniz, ancak bu hamilelik asla acı çekmeyeceğinizi garanti etmez. Mide ekşimesi, mide asidinin, yiyecekleri boğazdan mideye taşıyan tüp olan yemek borusuna geri döndüğü bir durumdur. Hamilelik hormonları bu kapağı gevşetebilir ve mide asidinin yemek borusuna geri dönmesine neden olabilir. Durum ayrıca gastroözofageal reflü olarak da bilinir.
Yakın tarihli bir sistematik derleme, hamilelik sırasında asit baskılayıcı ilaçlar alan annelerden doğan bebeklerde astım riskinin arttığını bildirmiştir. Fakat bu bilgiyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Sebep ne olursa olsun, kadınlar mide ekşimesi belirtilerini derhal doktorlarına bildirmelidirler. Mide ekşimesi ve karın ağrısı gibi daha az acil sorunları taklit eden bazı ciddi durum belirtileri de olabilir.
Gergin Kaslar
Kadınların çoğu hamilelik sırasında gergin kaslar geliştirmese de, bu duruma karşı hassastırlar. Kadınların potasyum seviyeleri hamilelik sırasında düşer ve kasları eskisinden daha az esnek hale getirir. Ek olarak, büyüyen göbek, alt sırt kaslarını aşırı çalışmaya zorlayarak anne adayını kas gerilmesi riskine sokar. Bu nedenle, uzun süreli veya kuvvetli esneme gerektiren aktivitelerden kaçınmak hayati önem taşır. Bunun yerine, vücudunuzun doğal olarak iyileşmesine izin vermek için sizi zorlayan aktivitelere bir müddet ara verin.
Hamilelik sırasında kaslarınızı zorlamamak için hamile kalmadan önce uyguladığınız egzersiz rutinine bağlı kalmaya çalışın. Koşucu, tempolu yürüyüşçü veya kayakçıysanız, bu aktiviteleri yapmaya devam etmelisiniz, ancak kaslarınızı zorlamamak için daha hafif teknikler deneyin. Bununla birlikte, üst karnınızda herhangi bir ağrı hissederseniz, sağlık uzmanınızı veya fizyoterapistinizi ziyaret edin. Bir saatten fazla süren ağrınız varsa, tıbbi tedavi için doktorunuza danışmanız önemlidir.
Hamilelikte Karnın Neresi Ağrır?
Hamilelik döneminde bazen karın ve kasıklarda ağrılar yaşanabilir. Karın ağrısı aynı zamanda hamilelik belirtisi de olabilir. Fakat bilinmelidir ki her karın ağrısı gebelik belirtisi değildir. Karın ağrısının hamilelik belirtisi olabilmesi için karnın üst kısmından başlayarak kasıklarda daha yoğun bir ağrı hissedilmesi gerekir.
Hamilelikte Şiddetli Karın Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik döneminde şiddetli karın ağrısı nedenleri şunlar olabilir;
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Plasentanın rahimden erken ayrılması
- Omurga şeklinin bozulması
- Bebeğin anne karnında ölmesi
- Dış gebelik
- Erken doğum
- Vajinal kanamalar
- Rahim ağzının erken açılması
- Gebelik zehirlenmesi
- Düşük yapma ihtimali
Hamileliğin İlk Aylarında Karın Ağrısı Olur mu?
Hamilelikte karın ağrısı ne zaman başlar sorusunun da cevabıdır aslında bu. Gebeliğin her döneminde karın ağrısı olabilir. Özellikle de ilk trimestir zamanlarında bu ağrılar çok normaldir. Çünkü söz konusu zaman diliminde anne adayı en yoğun hormanal değişikliklerini bu dönemde yaşar.
Hamilelikte Karın Ağrısı Ve İshal
Hamilelik sürecinde önemli hormonal değişiklikler olduğu için bu dönemde ishal şikayetlerine de sıkça rastlanır. Bazı durumlarda ishale kusma, ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı da eşlik edebilir. Bu gibi durumlarda gıda zehirlenmesi de söz konusu olabilir. Doktorunuzun yapacağı Gaita tahlili ile İshalin gerçek nedenini öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Karın Ağrısı Ne zaman Tehlikeli?
Hamilelik boyunca sürekli karın ağrısı yaşamak ve buna ilaveten rahim kasılmaları, kanamalar, kusma, ishal, ateş ve kramp gibi diğer rahatsızlıkları da yaşarsanız acilen bir kadın doğum uzmanına, jinekoloğa veya doktorunuza başvurmanız gerekir. Kaçıncı gebelik haftasında olursanız olun bahsedilen semptomları yaşadığınızda mutlaka hekiminize görünmeniz faydanıza olacaktır.
Hamilelikte karın ağrısı yaşayanlar bimelidirler ki bazı durumlarda normal sayılan karın ağrısı bazı zamanlarda önemli problemlerin habercisi olabilir. Bu anlamda işinizi şansa bırakmamak için doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı tavsiye ederiz.