Hamilelikte kalp çarpıntısı, hormonlardaki artıştan kaynaklanabilir. Bazen de anne adayının doğum ve sonrasına yönelik endişeleri aşırı strese neden olarak çarpıntıya yol açabilir.
Gebelikte kansızlık probleminin belirtilerinden biri kalp çarpıntısıdır. Hormonal sebeplere bağlı kalp çarpıntısı bu dönemde normal kabul edilir. Fakat altında başka nedenler varsa, bu doğrultuda tedavi uygulanması gerekir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Eğer hormonal dalgalanmalardan kaynaklanıyorsa bebeğin sağlığını olumsuz etkilemez. Ne var ki anne adayının yaşam kalitesini düşürür. Fiziksel ve psikolojik bakımdan rahatsızlık meydana getirir. Hekiminiz gerekli görürse, çarpıntınız için –gebelikte kullanımı güvenli olan- bir ilaç yazabilir.
Hamilelikte çarpıntı şikâyeti bir sağlık sorunuyla ilişkili ise, devamlı tekrarlıyorsa, dokulara yeterince oksijen gitmesini önleyebilir. Bu da bebeği riske atar. Yapılacak şey, rutin kontrolleri ihmâl etmemek, geçmeyen kalp çarpıntısı için doktora başvurmaktır.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri
- Kan akışının artması
- Stres
- Kalp rahatsızlığı
- Kafeinli gıdaların aşırı tüketimi
- İlaçların yan etkileri (Hamilelikte alınan vitamin hapları bile çarpıntı meydana getirebilir.)
- Kansızlık
- Hormon seviyelerinin yükselmesi
- Tiroid bozuklukları, kan şekeri düşüklüğü, su kaybı vb. sağlık problemleri
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
- Eğer gebelikte çarpıntı, yukarıda bildirildiği gibi normal süreçler nedeniyle tahakkuk ediyorsa tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Çünkü doğumdan sonra kendi kendine geçecektir. Fakat dehidrasyon (susuzluk), tiroid bozukluğu, kan şekerinin düşük olması ve benzeri bir problem mevcutsa ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
- Öte yandan gebelikte kalp çarpıntısı stres nedeniyle gelişiyorsa düzenli egzersiz yapmak, doğru nefes alma teknikleri, davranışsal terapi yöntemleri işe yarayabilir. Meditasyon ve yoga, hobi edinmek gibi aktiviteler de fayda sağlayabilir. Öte yandan stresle mücadele etmek için dengeli beslenmek ve yeterli uyumak gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
- Kullandığınız bir ilacın hamilelikte kalp çarpıntısı yaptığını düşünüyorsanız tedavinizi sonlandırmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Hekiminiz dozu azaltabilir veya ilacınızı muadiliyle değiştirebilir.
- Kansızlığa bağlı kalp çarpıntınız varsa demir takviyesi kullanmak yararlı olabilir. Fakat bu, doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
- Kafein içeren ürünleri çok fazla tüketiyorsanız bu alışkanlıktan vazgeçmelisiniz. Nitekim bu, yalnızca hamilelerde kalp çarpıntısı yapan bir faktör değildir. Herkeste aynı soruna yol açması mümkündür.