Hamilelikte el uyuşması; B12 eksikliğinden şeker hastalığına kadar birçok nedene bağlı olabilir. Böyle bir sorununuz varsa nöroloji doktoruna muayene olmalısınız.
Gebelikte El Uyuşması Nedenleri
- Şeker hastalığı
- B12 vitamin eksikliği
- Potasyum, magnezyum ve kalsiyum yetersizliği
- Vücutta su toplanması, ödem
- Karpal tünel sendromu
Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Tespit Edilir?
Nöroloji doktoru şikâyetlerinizi dinleyip sizden birtakım testler isteyecektir. Vitamin eksikliğinden veya şeker hastalığından şüpheleniliyorsa kan testleri ile vücut değerleriniz ölçümlenir. Kan sayımı yapılır, tiroid hormon seviyelerine bakılır, kan şekeri değerlendirilir.
Hekiminiz karpal tünel sendromu olduğunu düşünüyorsa kesin tanı koyabilmek için EMG testine başvurabilir. Bazen bu rahatsızlık daha yukarılara doğru ilerler ve boyunda sinir sıkışmasına yol açabilir. MR görüntüleme ile boyundaki yapıların durumu anlaşılabilir.
Hamilelikte El Uyuşması Tedavisi
- Gebelikte yağ dokusu artar ve kilo alınır. Bu da vücutta su birikmesine sebep olur. Şişlik, el ve kollarda uyuşmabundan kaynaklanabilir. Geceleri artan bu şikâyetler hamileliğin doğal bir sonucudur. Yapacağınız en basit şey ellerinizi sallamak ve birine masaj yaptırmaktır.
- Uyuduğunuz sırada o kolunuzun üzerine yatmamalısınız. Uyuşma geçmezse doktora görünmelisiniz.
- Karpal tünel sendromu mevcutsa buna yönelik tedavi uygulanır. Gerekirse bandaj veya atel gibi uygulamalarla bileğin düz durması sağlanır. Kimi zaman el bileğine ilaç enjekte edilir veya krem verilir. Tüm bunlar işe yaramazsa sinir sıkışmasını düzeltmek için ameliyat tercih edilebilir.
- Hamilelikte el uyuşması vitamin eksikliğine bağlıysa buna göre takviye reçetelenir. Eksikliğin giderilebilmesi için anne adayına özel bir beslenme programı oluşturulur.
- Hamilelik, sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gereken hassas bir süreçtir. Ödem yapan gıdalardan uzak durmak el uyuşmasını azaltacaktır. Paketli yiyecekler, karpuz, konserve ürünler, yapay tatlandırıcılar, turşu ve hazır ekmek bunlara örnektir.
- Bileğinizi devamlı hareket ettirmek durumunda kalıyorsanız ellerinizi sık sık dinlendirmeyi unutmamalısınız.
- Tuz tüketimini azaltmalı, bol su tüketmelisiniz. Bunlar ödem oluşmasını engeller ve su toplanmasının önüne geçer. Böylece hamilelikte el uyuşması problemiyle karşılaşmazsınız.
- Kalsiyum, potasyum, D vitamini, demir, magnezyum içeren besinlere ağırlık vermelisiniz.
- Gebelik şekeriniz varsa bunun kontrol altına alınması gerekir.
- Çoğunlukla gebelikte el uyuşması doğumun ardından kendi kendine geçer. Sinir kalıcı olarak hasara uğramışsa ancak o zaman cerrahi yöntem uygulanır.