Hamileliğin 9. haftası birinci trimestera dahildir. Toplamda üç trimester dönemi vardır ve hamileliğin 9. haftası, birinci trimester döneminin son ayının ilk haftasına denk gelmektedir.
Bu da demek oluyor ki ilk 3 aylık dönemin sonuna doğru geliyorsunuz. Bu dönem yani 9. hafta bir nevi geçiş dönemi olduğundan, genel hamilelik belirti ve şikayetlerinin artık iyice belirginleşmeye başladığı dönemdir.
Bu nedenle bu haftalarda; yorgunluk, açlık, bulantı, sık sık idrara çıkma gibi klasik hamilelik şikayetlerine şimdiden alışsanız iyi olacak. Bu bir geçiş dönemi ve ilk trimester dönemini tamamladığınızda daha rat edeceksiniz. Bu yüzden 9. haftada sabırlı olmanız önerilmektedir.
Şimdi dilerseniz daha detaylı bir şekilde hamileliğin 9. haftası ile ilgili ayrıntılara değinelim.
Hamileliğin 9. Haftasında Bebeğin Görünüşü Nasıldır?
Hamileliğin 9. haftasında bebeğin görünüşü nasıl olur merak ediyorsunuzdur. O halde eldeki tahmini verilere dayanarak sizlere ipuçları verelim.
Öncelikli olarak bu dönemde bebeğin boyutlarının ortalama olarak bir yeşil zeytin kadar olacaktır. Bu da, basit bir ölçüm ile baş bölgesinden popoya kadar ortalama 2.2 ila 3 cm civarında bir uzunluk olması anlamına gelir.
9.haftasında bebeğin gelişimine dair diğer önemli ipuçları;
- Kafası bu dönemde, özellikle vücudunun genel hatlarına kıyasla daha büyüktür. Çünkü kafa bölgesi bu haftalarda daha çok ve hızlı gelişim göstermektedir. Kafa konumu ise göğsüne doğru eğik bir şekildedir.
- haftada başlamış olduğu gibi, 9. haftada da; elleri ve ayakları aynı zamanda parmak oluşumu devam etmektedir.
- Kolları ve bacakları da uzamaya devam etmektedir.
- Vücudun genel girinti çıkıntıları daha belirgin olmaya başlar.
- Pankreası ve safra kesesi oluşmuştur.
- Bağırsakların uzaması devam eder.
- İç üreme organları yine bu hafta oluşmaya başlar.
Hamileliğin 9. Haftasında Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?
- hafta ile ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntılardan birisi bu dönemde bebek hareketlerinin yavaş yavaş başlıyor olduğudur. Özellikle de bebeğin kasları hıza oluşmaya başlıyor olmasından dolayı, hareketleri yavaş yavaş meydana gelmeye başlar. Öyle ki yakın bir zamanda; vücudunu, kol ve bacaklarını kullanabilir hale gelecektir. Bu güzel gelişmeleri ve tüm ayrıntılı hareketleri de 9. haftadan itibaren ultrason ekranında görülebilmesi mümkündür.
Ultrason ekranında hareketleri gözlemlemek mümkün olsa da, henüz tekme ve yumrukları hissetmek için erken bir dönemdir ancak neyse ki bu ay doppler cihazı ile minik kalp atışlarını dinlemeye devam edebilirsiniz.
Hamileliğin 9. Haftası Belirtileri Nelerdir?
Daha önce de ifade ettiğimiz üzere ilk trimesterin sonuncu ayı olan 3. ayda bulunan 9. hafta tam anlamıyla geçiş haftas olduğundan, standartlar hamilelik belirtileri iyice kendisini gösterir. Öyle ki; mide bulantısı, sık idrara çıkma, yorgunluk, zaman zaman iştahsızlık, uyku hissiyatı gibi pek çok farklı hissiyat ve belirtiler çok fazla hissedilir. Bu hissiyat ve belirtiler ile başa çıkmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır ancak kesinlikle doğal yöntemleri denemelisiniz ama en önemlisi de sabretmelisiniz. Çünkü bu bir geçiş dönemi ve yakında ikinci trimester dönemine giriş yaptığınızda, artık daha rahat hissedeceksiniz.
Sık sık idrara çıkma hissiyatı 9. haftada oldukça fazladır. Bunun temel sebebi de rahmin hızlı büyümesine bağlı olarak idrar torbasına baskı yapmasıdır.
Sık sık idrar ihtiyacının yanı sıra kasık ağrısı da yine rahmin genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan ağrılardan birisidir. Çünkü rahim bu dönemde genişleme aşamasındadır ve böylelikle bebeğe yer açması sürecindedir. Bu haftalarda kasık ağrıları son derece normaldir ancak şiddetlenirse veya kanama olursa doktor ile görüşmek gerekir.
Büyüyen rahmin ihtiyacının karşılanması için kan gerekli olduğundan, bu dönemde kan hacmin, hamile olmadığın döneme kıyasla yarı yarıya daha fazladır. Bu da pek çok zararlı etkenden korunmayı sağlar ve doğum esnasında da kan kaybı olacağından gereklidir.
Hamilelikte Büyüyen Karın, Ne Zaman Belli Olmaya Başlar?
Bu dönemde rahmin hızla büyüyor olmasına karşın, dıştan bakıldığında henüz hamile olduğunuz net anlaşılır seviyede değildir.
Bu durumun nedeni ise rahim bölgesinin hala pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) içerisinde kalmasıdır. Rahim ilerleyen haftalarda büyümeye devam edecek ve muhtemelen 12. haftadan sonra pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) üzerine çıkmaya başlayacağı için bu haftanın ardından dıştan bakıldığında karnın büyümeye başladığı belli olacaktır.
Anne adayları genellikle bu dönemi fotoğraflar ile ölümsüzleştirir. Çünkü oldukça heyecan verici, değişik duyguların hissedildiği özel bir süreçtir.
Hamileliğin 9. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik süresince davranışlar ve alışkanlıklar bebeğin gelişimini önemli oranda etkileyen faktörler arasındadır.
Hamileliğin 9. haftasında dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçı;
- Saunalar, sıcak küvetler ve kaplıcalar: Bunlardan uzak durmakta fayda var çünkü annenin vücut sıcaklığı yükselirse, bebeğin gelişimi de olumsuz etkilenebilir.
- Elektrikli battaniye: Bu eşya, ısınmanın kolay bir yöntemi olsa da elektromanyetik alan oluşturduğundan, gelişmekte olan bebek için sakıncalıdır.
- Mikrodalga fırın: Mikrodalga fırın, sahip olduğu ısıtma özelliği neticesinde gıdaları içten ısıtır ve bu da belli başlı riskleri ortaya çıkarır. Bu dönemde mikrodalgada ısıtılmış yiyecekler tüketilmemesi önerilir.
Hamileliğin 9. Haftasında Nasıl Bir Beslenme Düzeni Olmalı?
Hamilelikte 9. haftada beslenme düzeni ideal olarak sebze ve meyve ağırlıkta tutulması önerilir ancak sürekli tek düze bir beslenme programına uymak doğru olmayabilir. Zira ideal besin değerlerinin alınabilmesi açısından farklı gıdaların da tüketilmesi önerilir.
Bu aşamada dikkate alınması gereken en önemli kriter ise meyve ve sebzeyi mevsiminde taze ve doğal bir şekilde tüketmektir.
Bu hafta boyunca farklı gıdaları almak, vücudun ihtiyaç duyduğu; demir, folik asit, kalsiyum, C vitamini gibi farklı besin değerlerinin karşılanabilmesinde önem arz eder.
Özellikle de C vitamini, fetal doku gelişimi ve demir emilimi açısından hamilelik döneminde en önemli vitaminler arasında olup, hamilelik zehirlenmesini önlemeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle C vitaminine bu hafta ayrıca bir önem vermek ve C vitamini içeren gıdaları ideal oranda tüketilmesi önerilir.
Hem düşük kalorili hem de C vitamini içermesi ile başlıca önerilen gıdalar arasında; çilek, kivi, brokoli, kırmızı biber ve portakal gelir.
Bu hafta yine yeşil yapraklı sebzeleri eksik etmeyiniz. Mevsimine göre; portakal, üzüm, muz, elma, brokoli, havuç, patates mutlaka tüketiniz.