Hamileliğinin 8. haftası, hamileliğin 2. ayının son haftasına denk gelmektedir. Bildiğiniz gibi hamilelik süreci toplamda üç trimester dönemde tanımlanmakta ve 8. haftta ilk trimester dönemine dahildir. Dolayısıyla bu dönemde hissedilecek bulgular da tamamen 8. hafta hamilelik belirtileridir.
Anne adayı, hamileliğin 8. haftasında iken tıbbi hesaplamalara göre bebiş iki hafta geriden geldiğinden dolayı, minik bebek henüz 6.haftada sayılıyor.
Peki hamileliğin 8. haftasında neler olur, nelere dikkat etmek gerekir ve bebeğin gelişim durumu nedir. Merak edilen tüm bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Hamileliğin 8. Haftasında Bebeğin Şekli Nasıldır?
Bebeğiniz bu haftalarda oldukça hızlı bir şekilde büyüyor. Öyle ki hafta boyu 1 santimi geçmiş durumda, bu da demek oluyor 8.hafta bebek boyu ortalama olarak 1.4 ila 2 cm civarına denk gelir. Bu ölçülerin daha net anlaşılabilmesi için barbunya tanesine benzetme yapabiliriz.
Bebiş, bu haftada hızlı bir şekilde insan bedenine bürünmeye başlıyor. Dudakları, burnu, göz kapakları, bacakları ve diğer tüm vücut kısımları ve organları gelişiyor.
Gebelikte 8.hafta bebeğin gelişimine dair önemli noktaları sıralandıracak olursak;
- Bebeğinin el ve ayak parmakları 8. haftada oluşmaya başlamaktadır.
- Kolları ve bacakları yavaş yavaş uzamaya ve daha belirgin olmaya başladı bile.
- El ve ayak girinti çıkıntıları; bilekleri ve dirsekleri de dahil olmak üzere bu süre zarfından sonra artık net olarak görülecek hale gelecektir.
- Göz kapakları da hızla oluşum aşamasında.
- Kulakları, üst dudağı ve burun ucu da iyiden iyiye belirginleşmeye ve şekillenmeye başladı.
- En önemli organlardan birisi olan kalp ise fonksiyon göstermeye devam ediyor. Öyle ki dakikada tam 150 vuruş yapıyor.
Beden ölçüleri ile ilgili değişiklikler çok bariz olmasa da, fark edilir hale gelmeye başlar. Bunun nedeni ise rahim gittikçe büyümesinden kaynaklıdır.
Rahmin büyümesi ve bu büyümeye bağlı belli başlı belirtilerin ortaya çıkması. Bu belirtilerin başında kasık ve karın ağrısı gelir. Bu durum kısaca; hamilelik öncesinde yumruk büyüklüğünde olan rahmin, 6 haftalık büyüme sonrasında artık bir greyfurt büyüklüğünde olmasıdır. Bu sürece alışılması gerekir çünkü hamilelik sürecinin sonuna kadar; normal büyüklüğünden bin kat daha büyük olacak.
Hamileliğin 8. Haftası Belirtileri Nelerdir?
İlk trimester döneminde olduğunuz için bu ve gelecek aya kada rahim büyümeye devam edecektir. Öyle ki leğen kemiğinin içine sığacak halde olacak. Bu büyümenin bir sonucu olarak da sık sık idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkacaktır ki bu ihtiyaç yazımızın devamında da ele alacağımız 8. hafta hamilelik belirtileri arasında gelmektedir ancak bu belirti genel olarak gebeliğin ilk aylarında her daim hissedilir ve meydana gelir. Çünkü rahmin büyümesi ile idrar torbasına yapılan baskı sık sık idrara çıkma hissiyatı uyandırır.
Hamilelik ilerledikçe ve rahimde gelen değişiklikler sonucunda karnının alt kısımlarında ve yanlarında kramplar, beraberinde ağrılar hissedilmesi gayet normaldir.
Bunlar dışında hamileliğin 8. haftası belirtileri genel olarak;
- Plasentanın büyümeye devam ediyor olmasına bağlı olarak meydana gelebilen ufak tefek kanamalar, ağrı ve kramplar. (her zaman, her kadında olmayabilir. Eğer siz de olursa ve uzun sürerse, durumu doktor ile görüşmelisiniz)
- Hamilelik durumunun genelinde hissedilen belirtiler; halsizlik, yorgunluk, kabızlık, bulantı, salya, hazımsızlık, gaz, mide yanması, baş ağrısı, sık sık idrar ihtiyacı, akıntı, göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler yine 8. hafta boyunca da hissedilmeye devam eder.
- haftadan itibaren ve ilerleyen dönemlerde; büyüyen rahmin sinirlere yaptığı baskı sonucunda kalça, sırt ve diz bölgelerinde ağrılar meydana gelebilmekte ve bu ağrılar yer yer şiddetlenebilmektedir. Bu ağrılar siyatik-sinir ağrısı olarak adlandırılır.
Hamileliğin 8.Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler? Düşük Riski Var mı?
Hamileliğin 8. haftasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında düşük riski gelmektedir. Çünkü elde edilen istatistik verilerine göre düşüklerin %80’i ilk trimester döneminde meydana gelmektedir ve bu dönemde gerçekleşen düşüklere de erken düşük denilmektedir.
Düşük; hamileliğin ilk 20 haftasında meydana gelir ve henüz dışarıda yaşayabilecek durumda olmayan; embriyo veya diğer ifade ile fetüs halde dışarı atılması işlemidir.
İlk trimester dönemi sonrasında üçüncü trimester dönemine kadar olan zamanda da düşük riski söz konusudur ki bu düşükler de geç düşük olarak adlandırılır.
Fakat düşük riski açısından en önemli dönem ilk trimester dönemidir çünkü daha önce de ifade ettiğimiz gibi, elde edilen veriler düşüklerin büyük oranda bu ilk dönemde gerçekleştirdiğini göstermektedir.
Acaba “düşük yapar mıyım?!” diye endişelenmeyin çünkü elde edilen istatistikler düşük yapma ihtimalinin normal şartlarda sadece %15 oranında olduğunu göstermektedir.
Düşüğün genel belirtileri arasında; vajinal kanama, kramplar, ağrılar, parça düşürme gibi belirtiler vardır ancak bu belirtileri kafanıza takmanız yersizdir zira hamilelik süresi boyunca birçok aynı ve hatta benzer belirtiyi doğal olarak hissedeceksiniz. Zaten olası düşük ihtimalleri doktorunuz sayesinde önceden belirlenebilmektedir. Dolayısıyla yersiz endişeli ruh haline bürünmeniz kesinlikle gereksizdir. Yine de takıntılı bir kişilikseniz, doktorunuz ile görüşebilir ve içiniz rahat edebilir.
Düşük ile ilgili son olarak üzerinde durulması gereken bir konu da toksoplazma hastalığıdır. Bu hastalık hayvan dışkılarından bulaşabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde evcil hayvan dışkılarından uzak durmak en doğrusudur. Ayrıca etlerin tam pişmiş olmasına ve toprağa donduktuktan sonra el temizliğine dikkat edilmelidir.
Hamileliğin 8.Haftasında Yapılması Gereken Testler
Eğer ki doktora ilk gittiğinizde testler yapılmadıysa ya da bazı testler atlandıysa bu testler muhtemelen ikinci gidişinizde yapılacaktır. Bu testler, daha önce de bahsettiğimiz rutin laboratuvar testlerdir. Bu testler arasında; kan testi, idrar tahlili, idrar kültürü, frengi testi ve rahim ağzı kültürü testleri vardır.
Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi genetik hastalıklar için de araştırılma yapılmaktadır ki bu hastalıkların başında diyabet gelmektedir. Bunun için kan şekeri testi yapılır. Tüm bu testlere ek olarak Hepatit testi de artık standart olarak yapılan testler arasındadır.
Hamileliğin 8. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Hamileliğin 8. haftasında yeme içme düzeni önemlidir. Genel olarak nasıl beslenmeli bu konuda sizlere önemli bilgi ve ipuçlarını derledik.
Hamilelik sürci boyounca düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine her daim vurgu yapmaktayız. Bu nedenle özellikle bu dönemde daha fazla ihtiyaç duyduğunuz besinleri, ideal oranda almak gerekiyor.
Bunun için gerekirse uzmana danışmak ve bir beslenme planlaması yapmak doğru bir yöntem olabilir. Bu sayede hem alman gereken besin değerlerini test sonucunda öğrenebilir hem de bu değerleri ideal oranda öğünlere bölerek, neyi ne zaman yiyeceğini daha kolay bir şekilde beslenme gerçekleştirebilirsiniz.
Hamileliğin 8. haftasında alınması gereken başlıca besin değerleri arasında; kalsiyum, folik asit, magnezyum, demir, B6, çinko ve E vitamini gelmektedir.
Kalsiyum: (süt ve süt ürünlerinde, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, bezelye ve bademde oldukça fazla bulunur), Folik Asit (yeşil renk yapraklı sebzelerde, mercimek, kuşkonmazda, narenciye, barbunyada, brokolide, yumurtada, domates suyunda ve ay çekirdeğinde önemli oranda bulunur), Demir (Deniz ürünlerinde; sardalya, mezgit, uskumru gibi olmak üzere et ürünlerinde; kuzu, hindi gibi ve sebzelerde; yeşil yapraklı sebzelerde. Ayrıca tahıl ürünlerinde, çilek, karpuz, incir, kuru erik gibi meyvelerde ve de mercimek, domates gibi bakliyat türlerinde de bulunur), Magnezyum (Ispanak başta olmak üzere; kabak çekirdeği, badem, yeşil fasulye, ton balığı, muzda bulunur), B6 Vitamini (Ay çekirdeğinde, hindi-tavuk etinde, muzda, avokadoda, ıspanakta ve kuru erikte bulunur)Ayrıca E vitamini ve çinko alımı da ideal oranda önerilmektedir.
Bu besin değerlerini gündelik olarak ne kadar tüketmen gerektiğini ise en iyi doktorun belirleyecektir. Tüm bu değerleri, günlük hangi oranda alman gerektiğini ise size en net doktorunuz söyleyebilir. Çünkü doktorunuz elde ettiği tahlil sonuçlarına göre değerlendirme yapmaktadır.