Hamileliğin 7. Haftası

Hamileliğinin 7. haftasındası 2. aya dahildir ve bilindiği gibi ve daha önce de ifade ettiğimiz gibi 9 aylık hamilelik süreci, 3’er ay şeklinde bölünerek; 1. 2. ve 3. trimester dönemleri olarak adlandırılmaktadır. Her bir dönemde daha farklı gelişim süreçleri söz konusudur. Şu an 7. haftada olduğunuza göre hala 1. trimester dönemindesiniz ancak artık 1. ayı geçtiniz ve 2. aydasınız ama siz 7. haftada olsanız bile bebeğiniz henüz 5. haftada olmaktadır. Çünkü tıbbi olarak hesap bu şekilde yapılmaktadır.

 

Hamileliğin 7. Haftasında Bebeğin Şekli Nasıldır?

 

Hamileliğin 7. haftası ile ilgili değinmemiz gereken en önemli bilgi; bebeğin ilk döllenmiş yumurta haline kıyasla tam 10.000 kat daha büyük bir halde olduğudur. İşte bu genel bilgi, bizlere bu dönemde büyümenin bu dönemde ne kadar hızlı bir şekilde ilerliyor olduğunu göstermektedir. Büyüme süreci bebişin kafa kısmı başta olmak üzere her bir parçası da dahil ortalama olarak dakikada 100 hücre hızıyla oluşum sağlıyor. Bebeğin ortalama olarak bu dönemdeki boyunu ise baş bölgesinin başlangıcından, popoya kadar ortalama olarak 4 – 5 mm civarında olduğunu söyleyebiliriz.

 

Gebeliğin 7. haftasında bebeğin şekline dair diğer detaylar şu şekilde;

 

  • Bu hafta özellikle de bebeğin kafa kısmı hızlı bir gelişim sağlıyor. Bu kısımda bulunan ağzı ve dili artık şekilleniyor.
  • Bağırsakları henüz gelişme aşamasında olsa da apandist ise gelişimini neredeyse tamamlamıştır.
  • Kol ve bacakları henüz oluşmadı ama oluşturacak gerekli çıkıntılar oluşmaya başladı bile. Bu aynı zamanda el, kol, omuz ve ayak, bacak bölümlerinin de şekillenmeye başladığı anlamına geliyor.
  • En önemli iç organlardan birisi olan böbrekler bu dönemde hazır hale gelmiştir. Öyle ki çok yakın bir zamanda idrar üretimi ve boşaltım gibi işlemleri yapmaya başlayacak.

 

Hamileliğin 7. Haftasında Neler Olur? Belirtiler Nelerdir?

 

Gebelikte 7. hafta anne aslında bir önceki haftadan çok da farklı hissetmez. Bunun nedeni ise değişikliklerin son derece yavaş bir şekilde gerçekleşiyor olmasıdır. Öyle ki bebiş her ne kadar hızlı gelişim sürecinde olsa da, henüz 7. haftasındaki bir anne adayının dışarıdan bakıldığında hamile olduğu açık ve net bir şekilde hala belirgin değildir. Bu yüzden çevrendeki insanlara söylemediğinizde, hamile olduğunuzu hiç fark etmeyeceklerdir bile.

 

Bu dönemde eğer tartıya çıkarsan kilonda değişiklikler olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu gayet normal bir durumdur. Dolayısıyla kiloya bu dönemde çok takılmamak gerekir.

 

Bu hafta hissedeceğin başlıca his ve durumların başında, yine bilindik etkiler; halsizlik, yorgunluk, uyku hali, mide yanması, idrara çıkma durumları, bazen kabızlık, çoğu zaman hazımsızlık ve gaz, şişkinlik gibi hissiyatlar ile birlikte aşermeye başlamak ya da tam tersi en sevdiğin gıdalardan bile tiksinti, baş ağrısı olabilmektedir. Bu ani değişimler sizi şaşırtmamalı ve ayrıca tüm bunların hepsi gözlemlenecek diye bir kaide yoktur. Bu durumlar kişiden kişiye değişir.

 

  1. Haftada mide bulantısı olur mu sorusu da sık sorulmaktadır ki, bu soru için kesinlikle evet cevabı verilebilir. Hatta bu bulantı için özel bir zaman dilimi ifade etmemiz bile mümkündür. Öyle ki bu hissiyat; özellikle sabahları başlar ve hareket ettikçe de artış gösterir. Bu bazıları tarafından klasik hamilelikte sabah bulantısı olarak adlandırılır ancak bu bazen tüm güne yayılabilmektedir. Bu nedenle günün her saati olabileceğini dikkate almalısınız. Bu süreçte bulantıyı giderecek; zencefilli şekerler, tuzlu atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz.

 

Gebelikte 7. hafta belirtileri arasında en çok görülen akıntı durumudur. Bu akıntı, beyazımsı, hafif vajinal akıntı şeklinde olup; sulu, hafif kokulu ya da kokusuz da olabilmektedir.

 

Duygusal iniş çıkışlar; gerginlik ya da mutluluk hali gibi, hatta birden bire ağlama isteği de normal ve geçici belirtiler arasındadır.

 

  1. Hafta Hamilelikte Aşermek Mümkün mü?

 

Evet, mümkün ama sanıldığı kadar fazla olmayabilir. Mesela filmlerdeki gibi gece gece bulunması zor meyve ya da gıdaları canınız çekmeyebilir. Bu oldukça abartılı bir durumdur.

 

Aşermenin yanısıra bir diğer önemli garip hissiyat olarak ise hep sevdiğin yiyeceklerden tiksinebilirsin. Hatta buna yemek kokuları da dahildir. Bu durum gayet normaldir. Çünkü bu dönemde hissedeceğin başlıca etkilerden birisidir.

 

Hamileliğin 7. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Gebelikte 7.haftada dikkat edilmesi gerekenlerin en başında ilaç kullanımı gelir. Kullanılması gereken bir ilaç varsa bu ilaç normalde reçetesiz satılmıyorsa, kesinlikle doktora danışmak gerekmektedir.

 

Eskisi kadar kolay olmasa da, bazen reçetesiz ilaçlar hala eczanelerden reçete olmadan bir şekilde temin edilebilmektedir ancak unutmayın ki bunu yaparak hamilelik süresince hem kendinize hem de bebişinize zarar verme ihtimaliniz var. Bu önemli bir konu çünkü ilaç içeriğinde yer alan belli başlı bileşenler bebek için olumsuz etkiler ortaya çıkarabilmektedir.

 

Hamilelik döneminde zaten genel olarak zararlı alışkanlar; alkol, sigara, madde kullanımı gibi sakınmak gerekir ve bu dönemde bu daha da önemlidir çünkü bebişin hızla gelişim aşamasında olduğu ve de en savunmasız dönemidir.

 

Bu süreçte neyi yapıp, yapmayacağını her daim doktora danışmak ve merak edilen detaylı bilgileri edinmek, en doğrusu olacaktır. Özellikle de doktorunun bilgisi olmadan ilaç kullanımı son derece sakıncalı bir girişimdir.

 

Hamileliğin 7. haftasında yapılması gerekenlerin başında ise spor yapmak ve doğru beslenmek gelir. Bu sayede hem fiziksel hem de  zihinsel daha pozitif hissetmeniz mümkün olur. Bu dönemde özellikle hamilelerin uygulayabileceği hamile sporlarını araştırıp, öğrenmeniz tavsiye edilir.

 

Hamilelikte 7. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı

 

Hamileliğin tüm süresinde beslenme düzeni önemli olduğu gibi 7. haftasında da beslenmede belli başlı bileşenleri edinmeye özen göstermek gerekir ki bu bileşenlerin başında kalsiyum gelir. Çünkü bu dönemde kalsiyum, bebeğin daha güçlü kemiklere ve dişlere sahip olabilmesi, gelişimin hızlanabilmesi için önem arz eder. Kalsiyum sadece bebiş için katkıda bulunmakla kalmaz annenin de;  kemik sağlığı, kan basıncı,  tansiyon dengesi için önem arz eder.

 

Ne kadar kalsiyum tüketmen gerektiği zaten size özel bir beslenme programı ayarlayacak olan doktor tarafından belirtilir. Çünkü doktor yapılan testler neticesinde elde ettiği verilere dayanarak bu sürecin gidişatına katkıda bulunur. Bu doğrultuda eğer doktor özel bir kalsiyum desteği öneriyorsa da, mutlaka kabul etmeniz önerilir.

 

Kalsiyum edinmenin en iyi yöntemi, bu dönemde süt ve süt ürünleri tüketmektir. Ayrıca  kalsiyum emilimine yardım ettiğinden dolayı D vitamini de alınabilir. Özellikle ideal oranda güneşlenmek büyük fayda sağlayabilir.

 

Sonuç itbariyle 7 haftalık hamile beslenme düzeni; dengeli, sağlıklı ve en önemlisi de “kalsiyum ağırlıklı” olmalıdır. Bu nedenle süt başta olmak üzere süt ürünleri peynir, yoğurt, yumurta gibi tüketilmeye özen gösterilmelidir. Eğer laktoz alerjiniz ya da intoleransınız varsa, bu durumda kalsiyum içeren alternatif gıdaları; keten tohumu, badem, ıspanak, roka, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler veya süt ürünü olan ancak laktozsuz süt ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

Hamileliğin 7. Haftasında Kilo Almak ya da Vermek

 

Hamileliğin tüm süresi boyunca, 7. haftasında da kilo miktarı sürekli değişkendir. Öyle ki bu değişkenliği hissedebilir ve tartı üzerinde de görebilirsiniz. Bu fark öyle açılır ki toplam 25 kilo veya daha fazla kiloya kadar da çıkabilir. Dolayısıyla bu dönemde kilo değişimi gayet normaldir ancak bilinmesi gereken en önemli durum ise değişim oranı ne kadar artarsa meydana gelen komplikasyonlar ve belirtiler de o derece artar ve hissedilir.

 

Yapılan araştırmalar neticesinde genel öneri ise; 20. haftaya kadar haftada 300 gram kilo almanın, 20 ve 40. haftalar arasında ise ekstradan 450 gram alınmasının da normal olduğunu göstermektedir.

 

Elbette ki kilo alım miktarı, hamile olmadan önceki kilo durumunuza bağlı olarak; az kilolu, normal kilolu, çok kilolu olmanıza bağlı olarak değişir. Mesela eğer hamilelik öncesinde düşük kilolu iseniz hamilelik boyunca 14-20, normal kiloluyduysanız 12-17 civarı fark ve aşırı kilolular için de 7-12 kilo farkları gözlemlenir.

 

Hamileliğin 7. Haftasında Cinsellik Sakıncalı mı?

 

Hamileliğin 7. haftasında cinsellik konusu hormonlar ile alakalıdır. Öyle ki hamile hormonları kimi zaman libidoları yerlerde, kimi zaman ise üst seviyede olmasına neden olur. Kadından kadına göre değişkenlik göstermekle birlikte, genel hamilelik belirtileri;  mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, acıyan göğüsler gibi, cinselliği bu dönemde biraz köreltebilmektedir. Fakat bu her zaman ve herkes için geçerli değildir.

 

Hamileliğin 7. haftasında cinsellik konusu birçok çift tarafından araştırılan ve merak edilen konulardan birisidir. Bu konuda şunu söylemek mümkündür ki; eğer süreç sağlıklı ve normal bir şekilde ilerliyorsa bu durumda eşin de cinsel açıdan sağlıklı olması herhangi bir tıbbi problem ortaya çıkarmayacaktır.

 

Bu cinsel ilişkide sanıldığı ya da endişe edildiği gibi cinsel ilişki bebeğe fiziksel ya da kimyasal olarak zarar vermez. Çünkü ne cinsel ilişki ne de orgazm,  amniyotik kese ve sıvı tarafından korumak altında olan bir bebeği etkileyemez. Nitekim koruyucu rahim kasları yeteri kadar güçlü ve koruyucudur. Yine de kesin bir bilgi almak için doktora danışmaktan çekinmeyiniz.

Yorum yapın