Gebeliğin 6.haftası bilindiği gibi ilk trimesterın ikinci ayı olmaktadır. Basit bir hesapla anne bu dönemde gebeliğinin 6. haftasında iken bebiş ise henüz 4 haftalık sayılmaktadır.
Bu hesap kafanızı karıştırmasın. Çünkü bildiğiniz gibi hamilelik boyunca sen ondan 2 hafta önde oluyorsun. Bu yazımızda ise genel olarak gebelikte 6.haftada neler olur bunlardan bahsedeceğiz. Özellikle de 6. haftada merak edilen belli başlı durumlar üzerinde duracağız.
Hamileliğin 6. Haftasında Bebeğin Durumu Nasıldır?
Dilerseniz önce en çok merak edilenden başlayalım. Gebelikte 6.haftasında bebeğin durumu merak edilmektedir. Bu konuda ipuçları verecek olursak bedeni henüz oluşma aşamasında ve bacakları bükülü halde durduğu için uzunluğu ölçmek güç haldedir.
Sonuç olarak bu dönemde 6 haftalık bebek nasıl olur sorusu için kesin cevap ve ölçülendirme yapmamız zor ancak genel olarak ise boy ölçüsünü başından poposuna kadar yapmamız gerekir ki bu dönemde de bu ölçü 2-4 mm civarındadır. Düşünebiliyor musunuz, bebeğiniz hızlı gelişim döneminde olmasına rağmen bu kadar küçüktür ancak şunu bilmelisiniz ki; 6. haftada büyümenin en çok hızlandığı haftalardan birisidir. Öyle ki bebeğin büyüklüğü bu hafta ilerledikçe 3 katına kadar çıkacaktır.
Sonuç olarak gebelikte 6 haftalık bebek gelişimini genel hatları ile özetlememiz gerekirse;
- Çene bölgesinde yer alan kemikleri, çenesi ve yanaklar henüz yeni yeni gelişmeye başlıyor.
- Başın iki yanındaki küçük girintiler meydana gelmeye başlıyor ki bu girintiler kulak kanallarını oluşturacaktır.
- En önemli detaylardan birisi olan yüz hatları ise henüz ilk etapta ancak başın ön kısmında küçük bir çıkıntı görülebilir. Bu burnun ilk oluşma evresidir.
- Bu haftalarda optik kabarcıklar oluşmaya başlıyor. Bunlar gözlere dönüşecektir.
- Beyin ise artık oluşmuş ve hızla gelişime devam etmektedir..
Gebelikte 6. Haftada Kalp Atışı Duyulur Mu?
Bu dönemde anne adaylarının heyecanla merak ettikleri sorulardan birisi gebelikte 6. haftada kalp atışı duyulur mu sorusu olmaktadır vee güzel bir haber verecek olursak; tabii ki duyulabilir. Henüz tüm vücudu gelişmemiş olmasa bile şu anda bile bebeğinin minik kalbinin dakikada 80 defa atıyor olduğunu duymak ve hatta hissetmek mümkündür. Kalp atışlarını hissettiğinizde, duygusal bağınız da daha güçlü hale gelecektir.
Hamileliğin 6. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Bu haftalarda anne birkaç kilo alır. Mide bulantısı gayet normaldir ancak eğer iyi beslenme olmazsa, kilo kaybı durumu söz konusudur. Bu yüzden kilo vermiş olmaya şaşırılmamalıdır.
Hamileliğin 6. haftasında karnın çok değişmez. Yani henüz fark edilecek durumda değildir ama buna rağmen kıyafetlerin normalden daha fazla belinin biraz sıktığını hissedebilirsin. Belinden hissedeceğin kilo artışı ile birlikte bacaklarından ya da göğüslerinden de bir ağırlık hissetmen normaldir.
Hamilelikte 6. Hafta Belirtileri Nelerdir?
- hafta belirtileri özellikle de gebelik boyunca salgılanan hormonlardan kaynaklanmaktadır. Çünkü bu hormonlar hem bebeğin gelişimi üzerinde hem de anne organlarının işleyişin de etkilidirler. Dolayısıyla 6. haftada meydana gelecek hamilelik şikayetlerinin temel nedeni aslında hormonlardır.
6.hafta belirtileri arasında, bilindik hamilelik belirtileri olan; sık sık idrar, yorgunluk hissi, kabızlık, mide yanması ve bulantılar gibi belirtiler vardır. Unutulmamalıdır ki bu belirtiler gayet normaldir çünkü hormonal değişimler, gebelik sürecinde bebek için uygun ortamı ayarlamak için çalışmaya devam eder ve bu süreçteki kimyasal değişimleri 6.hafta dahil olmak üzere genel olarak 2. ay boyunca oldukça fazla hissedebilirsin. Çünkü bu dönemler hormonlarının en yoğun çalıştığı aydır. Bu değişim sürecine alışmak gerekiyor.
Hamileliğin 6. haftasında mide bulantısı olur mu sorusu da sık sorulan sorular arasındadır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu gayet normal bir durumdur. Nitekim ilk trimester döneminde yani hamileliğin ilk 3 ayı boyunca mide bulantısı en çok yoğun olarak görülen belirtilerden birisidir. Dolayısıyla bu ilk trimester döneminde hamilelik şikayetlerinin özellikle 5 ila 8 hafta arasında devam edeceğini dikkate almak gerekir. Mide bulantısı etkisinin azalması ise 13 – 14.haftaları bulur.
En çok hissedilen belirtilerden birisi mide yanması ve hazımsızlık hissiyatıdır. Ancak bunun üzerinden gelme yöntemleri de vardır ki bu yöntemlerin başında doğru bir beslenme gelir. Mide yanması ile birlikte hazımsızlık hissiyatı da yine bu dönemde oldukça fazla hissedilir ancak bu hissiyatın hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha da belirgin olacağı dikkate alınmalı ve alışılmalıdır.
Midede yanma hissiyatının temel nedeni mideden yemek borusuna mide asitinin kaçmasıdır. Günümüzde birçok kişi reflü sorunu yaşadığından, bu durum bilindiktir ve yeme içme düzeni iyileştirilerek üzerinden gelinebilir.
Doğum Öncesi İlk Muayene
Pek çok anne adayı doğum öncesi ilk muayene için büyük bir heyecan duyar ve merak içerisindedir. Şimdiden söylemek gerekirse, bu hamilelik süreniz boyunca yapacağınız en uzun muayenelerden birisi olabilir. Bu durumun temel sebebi ise ilk randevuda, hamilelik ile ilgili ele alınması gereken bir çok konu olmasıdır. Dolayısıyla için rahat bir şekilde doktora gidebilir ve elde edeceğin bilgi, taktikler ile kendini daha iyi ve güçlü hissedebilirsiniz.
Doktor ile her zaman randevu almak belki mümkün değil. İşte bu yüzden randevu günlerini iyi değerlendirmek ve tüm etkilerden bahsetmek gerekir. Bu süreçteki düşüncelerini, duygularını, fiziksel durumunu saklamamalısınız. Özellikle de semptomları doktor ile paylaşmak, içindekileri dökmek iyi gelecektir.
Hamileliğin ilk kontrolünde doktorun takibi etkin ve kontrollü bir şekilde sürdürebilmesi için pek çok detayı öğrenmek ister. Bu detayların başında jinekolojik geçmiş gelir. Bu en önemli konuların başında gelir çünkü doktorunuzun doğum sırasında herhangi bir aksaklığın oluşup, oluşmayacağını önceden belirlemesi ve buna göre önlem alması gerekir.
Doktorun öğrenmek isteyeceği diğer önemli bilgiler;
- Adet düzeni
- Doğum kontrol yöntemleri
- Her türlü jinekolojik müdahale (düşük yapma durumları, kürtaj, ameliyat veya diğer tıbbi müdahaleler)
- Aldığın ilaçlar hakkında bilgi edinilir
- Alerjik reaksiyonlar dikkate alınır
- Diyabet ve diğer genetik hastalıklar üzerinde durulur
Doktor bilgi edinme aşamasında belli başlı testleri talep edilir ki bu testlerden bazıları;
- Kan grubunu tespit etmeye yönelik tahliller
- Yakın ya da uzak bir zamanda yaptırdığın aşılar dikkate alınır (kızamık, suçiçeği, hepatit vs.) Bu aşıların hala etkisi olup, olmadığına dair tahliller
- Aşı testi için vereceğin kan örneği ile aynı zamanda; HIV, toksoplazma, kabakulak gibi doğrudan bağışıklık sistemini etkileyen hastalık ve virüslere diar testler
- Safra kesesi ya da böbreklerde iltihap durumunu öğrenmeye yönelik idrar tahlili
Sizden ilk muayenede istenecek başlıca testlerdir.
Hamileliğin 6. Haftasında Nasıl Beslenmeli?
Hamileliğin her döneminde doğru beslenme önem arz eder. Bu doğrultuda 6 haftalık hamilelikte nasıl beslenmeli sorusu için en önemli ayrıntıları sıralandıralalım;
- Öncelikli olarak 6. Hafta beslenme düzeni öyle bir düzen olmalıdır ki, hamilelik süresi boyunca benzer bir düzene uygun bir şekilde öğünleri sürdürmeye özen göstermek gerekir.
- Bu dönem, bebişin hızla gelişim sağladığı dönem olduğundan; vitamin ve mineral bileşenleri oldukça büyük önem arz eder. Çeşitli doğal meyve ve sebzelerden edinebileceğiniz; demir, kalsiyum, magnezyum, folik asit, ve çinko değerlerini ideal oranda almak gerekir.
- Öte yandan eğer bu süreçte kabızlık sorunu yaşıyorsanız hem bu sorunu gidermek hem de tokluk hissiyatı için lif içeren ve sıvı gıdalar tüketmeniz önerilir.
Tahıllar, mevsiminde sebze ve meyveler, et, balık, süt ürünleri gruplarından beslenirken günde ne kadar porsiyon tüketmen gerektiğini en iyi doktorunla ya da hamilelik boyunca danışacağın bir Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı ile belirleyebilirsin.