Birinci trimestere dahil olan hamileliğin 5. haftasında neler olur?
Bebek, rahme düştüğü an mikroskobik boyutlarda olan tek hücreli bir zigot haldediydi ama 3 hafta sonra (ki bu gebeliğin 5.haftasına denk geliyor) boyu 1.25 mm olmaktadır. Evet, hala küçük ama emin olun ki bu hızla büyüyecek.
Bu hafta yaşanacak en önemli gelişme ise kalbi şekillenmeye başlıyor olmasıdır. Kalp ve dolaşım sistemi önemli çünkü bebişin ilk çalışmaya başlayacak sistemidir. Şu an kalbi sadece haşhaş tohumu kadar ve kalp tüpleri olarak adlandırılan 2 küçük kanaldan oluşmakta ve yavaş yavaş çalışmaya başladı.
5 haftalık hamilelikte bebek nasıl görünür ya da görünür mü şeklinde sorular sorulmaktadır. Bu sorular için şöyle bir cevap verebiliriz; 5. haftada gebelik kesesi sadece ultrasonla görülebilmesi mümkündür. Ama ultrasonla bile olsa, bu hafta henüz bebeği ve kalp atışlarını görmek mümkün değildir. Ancak bu gayet normaldir. Bu durumun temel nedeni ise bebeğin henüz görünemeyecek kadar küçük olmasıdır.
Hamilelikte 5. Haftada Neler Olur?
Hamileliğin 5. haftasında hamile olduğunu çevrendeki kimsenin fark etmesi bile zordur. Tabii sen bebek beklediğini söylemezsen. Ancak şöyle de bir durum var ki, bu 5. haftada bebeğin, artık varlığını sana hissettirmeye başlayacak. O yüzden şimdiden hazırlıklı olmanı öneririz. Çünkü 5.hafta da bazı değişiklikler de olacak. Özellikle de ayı boyunca hamile olduğunu hissedeceğin pek çok işaret gözlemleyeceksin.
Gebelikte 5.hafta annede neler değişir ve belirtiler nasıldır?
Öncelikle bu ikinci ayın, pek çok anne açısından bitkinlik ve aşırı yorgunluk hissedilen bir ay olarak ifade edilir. Bununla birlikte günde onlarca defa tuvalete çıkmak durumunda kalınabiliyor ve de mide bulantısı hissiyatı da olabiliyor. Bu süreçte karnında sürekli bir şişlik hissi de olabilmektedir.
Sonuç olarak 5. hafta, hamileliğin 2. ayına girmek anlamına geliyor ve bu ayda vücudunda büyük değişimler olmaya başladığını hissetmeye başlarsın. Ancak bu belirtilerin normal olduğunu dikkate almalı ve moralini bozmasına izin vermemelisin. Çünkü bu belirtiler sağlıklı ve normal bir hamilelik geçirdiğini göstermektedir.
- Hafta hamilelik belirtileri kısaca sıralayacak olursak;
- Sık sık idrar: Doğum yaklaştıkça, rahim genişler ve idrar torbasına basınç yapar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak hamileliğin büyük bir bölümünde sık sık idrar yapma ihtiyacı ve hissiyatı ortaya çıkar.
- Göğüslerde değişiklik: Göğüslerde ve hatta özel olarak göğüs ucunda ağrı hissedilmesi veya acı olması oldukça yaygın bir durumdur.
- Halsizlik ve hızlı yorulma: Hamilelik süresi boyunca halsizlik ve yorgunluk oldukça fazla hissedilir. Bu hissiyatı yenmek için doktorun önerebileceği vitamin ve ilaçların büyük faydası olacak ve ayrıca gün içerisinde yeteri kadar dinlendiğinden de emin olmalısınız. Öte yandan kafein içeren gıdalardan ve şekerden de olabildiğince uzak durmak, daha enerjik hissetmeni sağlayacaktır.
Gebeliğin 5. Haftasında Akıntı Neden Olur?
Gebeliğin 5. haftasında akıntı normal bir durumdur. Zaten pek çok kadında, gebelik boyunca vajinal akıntısı olur ki bu akıntı genellikle; beyaz (lökore), hafif kokulu ya da kokusuz bir akıntı olmaktadır. Bu durumun temel nedeni hormonların yaptığı baskıdan kaynaklanmaktadır. Değişen hormonlar; gebelik sırasında aşırı derecede genişleyen vajina duvarına baskı yapar ve bunun doğal bir sonucu olarak da vajinal akıntı meydana gelir ki, bu akıntı hamilelik boyunca da artabilmekte ve şiddetlenebilmektedir.
Öte yandan bu süreçte gerçekleşen akıntı, yüksek asit oranı içerdiğinden dolayı, bu asit oranının zararlı bakterileri önlemede önemli rolü olduğu düşünülmektedir.
Bu konuda, 5. hafta ile ilgili en önemli öneriler; vajinaya doğrudan duş tutmamak, pamuklu iç çamaşırı kullanmak, rahat ve bol pantolonlar tercih etmek.
Gebeliğin 5. Haftasında Kanama Neden Olur?
Gebeliğin ilk 12 haftası boyunca ufak tefek kanamalar veya lekelenmeler olması normaldir. Kanama; şiddeti ve süresi gibi ayrıntılarına göre göre birçok farklı durumun habercisi olabilir. Bu yüzden, kanamanın takibini yapmak; anamanın kıvamını (sulu ya da yoğun olması) rengini (açık pembe, açık kırmızı, koyu kırmızı vs.) kanamanın süresini ve ne kadar aralıklarla olduğunu gibi ayrıntıları not alıp, bu süreçte doktoru doğru şekilde bilgilendirmek, en doğrusu olacaktır.
Gebeliğin 5. haftasında kanama durumu ile ilgili dikkate alınması gereken en önemli ayrıntı; bu ilk 3 aylık dönemde kanama düşük habercisi olabilmektedir. Fakat ilk 3 aylık dönemdeki her kanamanın de bu anlama gelmediğini bilmelisiniz. İşte bu yüzden düzenli kontrol önemli olmaktadır. Bu sayede doktorla güncel bir şekilde iletişimde kalabilir ve beklenmedik bir sorun yaşama ihtimalini minimize edebilirsiniz.
5 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı
Hamileliğin hemen hemen tüm haftalarında olduğu gibi, hamileliğin 5.haftası mide bulantısı da normaldir. Mida bulantısı kusmaya da dönüşebilir ve bu erken hamilelik belirtisi olabilir. Ancak genel olarak sabahleyin mide bulantısı şeklindedir ama her zaman sadece sabahları olmayabiliyor. Bazı kadınlar da günün her saatinde ortaya çıkabilmektedir. En önemli ayrıntı ise ilk trimesterde yani gebeliğin ilk 3 ayında görülüyor olmasıdır. Mide bulantısı ve eşliğindeki diğer belirtiler; 5 ila 8. hafta arasında ortaya çıkmakla birlikte; 13 -14.haftalara gelindiğinde de hafifler.
Hamilelikte 5. Hafta Nasıl Beslenmeli?
Hamileliğin 5.haftasında beslenme düzeni özellikle de bu dönemde yoğun bir şekilde hissedilmeye başlanan mide bulantısını önlemeye yönelik, özel olarak belirlenebilir.
Bu doğrultuda en önemli düzenlemelerin başında kafein içeren gıdalardan kaçınmak gelir. Özellikle de kahve; mide asidini uyardığı için uzak durmak doğrusu olacaktır ama zaten bulantı hissiyatının zamanla azalacaktır.
Hamilelik döneminde sağlıklı ve yeterli beslenmenin genel olarak önemli olduğunu bilmek gerekir. Böylelikle gereksiz kilo alımının önüne geçilmiş olur ve aynı zamanda hem anne hem de bebiş için gerekli vitaminlerin de ideal oranda alımı mümkün olur. Bunun için profesyonel bir beslenme desteği almak doğru bir karar olabilir.
Bunun dışında 5. hafta hamilelikte beslenme önerileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralandırılabilir;
- Karbonhidrat bakımından zengin, yağ oranı düşük, kolay sindirilebilir yiyecekler tüketilmesi önerilir.
- Tuzlu ve içinde zencefil olan yiyecekler özellikle mide bulantısını önlemek için idealdir.
- Yağlı ve baharatlı yiyecekler bulantıyı arttırabileceğinden, bu hafta uzak durmak doğru olabilir.
- Uykudan önce yüksek proteinli gıda tüketimi ile kan şekerini dengede tutabilirsin.
- Mide asitini dengelemek için sabahları yataktan kalkmadan önce birkaç kraker ya da kızarmış ekmek parçaları yiyebilirsiniz.
- Ayrıca taze zencefil çiğnemek veya suda kaynatarak bitki çayı gibi içmek de büyük fayda sağlayacaktır.
- Limonata veya karpuz daha ferah hissetmeni sağlar.
Son olarak bu dönemde hem midenin “boş” olması, hem de tam tersi “dolu” olması durumunda bulantı hissiyatı olabilmektedir. Bu yüzden üç öğün yemek yerine, gün boyu sık sık ama az yemek daha iyi bir tercih olabilir.
Her yetişkin birey için önemli olduğu gibi, hamilelik döneminde de bol su tüketimi önemli olmaktadır. Bu yüzden su tüketimini ideal oranda gerçekleştirmeyi mutlaka unutmayın.
Son olarak; eğer vitaminler alıyorsan ve bu vitaminleri normalde yemekten önce alıyorsan, bu vitaminlere bağlı olarak (aldıktan sonra) bulantı hissediyorsan, bu durumda söz konusu vitaminleri geceleri uyumada önce ya da yemek yerken almayı deneyebilirsin.
Gebeliğin 5. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamilelik boyunca özellikle 5. haftada ve bu haftadan itibaren dikkat edilmesi gerekenler olduğunu bilmek gerekiyor.
Unutmamalısınız ki bu dönem bebeğinizin en savunmasız olduğu dönemdir ve tüm belli başlı organları bu dönemde oluşmaya devam etmektedir. Dolayısıyla; embriyoya gelebilecek en ufak bir zarar, önemli bir doğum kusuruyla sonuçlanabilmektedir. İşte bu yüzden dolayı 5. hafta dikkat edilmesi gereken maddeler önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken başlıca durumlar;
- Zararlı Toksinler : Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere bağımlılık, ciddi bir zarar teşkil eder. Ayrıca bazı ilaçlar teratojen içermektedir. Bu yüzden bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve ilaç tüketimi konusunda da sadece doktora danışmak gerekir.
- Enfeksiyonlar: Virüs ve bakterilerden bu kritik dönemde mutlaka uzak durmak gerekir. Bu dönemde aşı olmak ve doğal bağışıklığı güçlendirmek, anneyi birçok zararlı enfeksiyona karşı korumak için etkilidir. Bu dönemde; suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit gibi belli başlı hastalıklara maruz kalmamak için önlem almak gerekiyor.
- Radyasyon: Yüksek doz radyasyon bebeğe zarar vermektedir ama tabii ki radyasyon oranı da önemlidir. Örneğin röntgende radyasyon oranı düşüktür ve etkilemez.
- Beslenme: Beslenme düzeni oldukça önemlidir ve yetersiz ve kötü beslenme, bebeğe ciddi zarar verebilmektedir. Bu dönemde doktor ile iletişimde kalmak ve özellikle folik asit içeren vitamin takviyelerini almak önemlidir.
5 Haftalık Gebelikte Cinsellik
Hamilelikte 5.haftada cinsellik normal bir aktivite olarak kabul edilir ancak bu dönemdeki hormonal dalgalanmalar; bulantı, yorgunluk gibi etkilere neden olduğu gibi cinsel arzuyu da köreltebilmektedir ama bu durumun ikinci 3 aylık dönemde yani ikinci trimesterda değişeceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Öte yandan birçok çiftin gereksiz bir endişesinden bahsetmek gerekir. İlk 3 aylık dönemde yani birinci trimester döneminde cinsel ilişki herhangi bir şekilde düşüğe neden olmaz. Bu yüzden, bu konuda gereksiz endişe yapmamak gerekir. Bu dönemde düşüklerin nedeni tamamen kromozomlarla ilgili anomaliler ve bebekle ilgili başka sorunlardan kaynaklıdır.