- haftanın sonuna doğru adet döneminin başlaması gerekir ve eğer başlamazsa da “hamilelik” işareti olarak anlayacaksın.
Bu durumda eğer hamileysen 4 haftalıksındır ve bu da minik bebişinin 2 haftasında olduğu anlamına gelir!
Bu yazının devamında hamileliğin 4. haftasında neler olur bunlardan bahsedeceğiz.
Hamileliğin 4. Haftasında Anne Karnındaki Bebek Ne Durumdadır?
4 haftalık hamile olduğunda bebeğin henüz embriyo şeklindedir. Yani hücreler yeni yeni oluşuyor.
- haftada embriyo haldeki bebiş, artık rahme ulaşmış olur. Rahmin iç çeper bölgesinde durur ve doğuma kadar durmaya devam edecektir. Rahmin iç çeper bölgesi, bebişinin sana bağlı bir şekilde, doğana kadar büyüyeceği alandır. 4. haftada bu alana uyum sağlama aşamasıdır.
Minik cenin, rahmin iç bölgesinde sıkıca tutunduktan sonra ise büyük bir bölünme süre başlar ve bölünme 2 grup olarak gerçekleşir. Yarısı minik bebeğin, diğer yarısı da plasenta olarak ifade edilir.
Hamilelikte 4 haftalık bebek nasıl olur sorusuna benzetme yaparak cevap verecek olursak; boyu bir haşhaş tohumu kadardır. Yani normal bir bebek kadar büyük değildir. Fakat 4. haftada hızla gelişimi devam etmektedir. Öyle su ve besin kesesi oluşuyor. 3 katmandan oluşan embriyo, bu dönemde her katmanı gelişerek vücudun özel bölümlerini oluşturmaya devam ediyor.
Öte yandan bebeğin iç organlarının gelişimi için önemli bir katman olan ve endoderm diye adlandırılan iç katman bebeğin sindirim sistemini, karaciğer ve ciğerlerini yine bu dönemde hızlı bir şekilde oluşturmaya zemin hazırlayacak.
Üç katmanın bir diğer orta katmanı olan mezoderm ise; kalp, cinsel organlar, kemikler, böbrekler ve kasları oluşturmaya başlayacaktır.
Dış katman olan; ektoderm; sinir sistemini, saçlarını, derisini ve gözlerini oluşturmaya başlayacaktır.
Sonuç olarak; bu dönemde bebeğin bir haşhaş tanesi kadar olup, hızla gelişime devam etmektedir.
4 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
4 haftalık gebelikte karın şişer mi en çok merak edilen sorular arasındadır. Aslında yapılan gözlem ve araştırmalar sonucunda bu dönemde şişlik olmadığını net bir şekilde söylemek mümkündür. Eğer bir şişlik hissediyorsanız bu psikolojik ya da daha farklı nedenlerden dolayı olabilir. Çünkü 4. haftada tartılsanız bile henüz kilo almadığınızı görürsünüz. Aynaya baktığınızda da bir fark fark etmezsiniz. Ayrıca yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bebeğiniz bu dönemde henüz bir haşhaş tanesi kadar. Dolayısıyla bir şişkinlikten ya da kilo alımından bahsetmek doğru ve mümkün değildir.
- hafta hamilelik belirtileri arasında; halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı salya artışı, ağızda metalik tat, sık idrara çıkma, kasık ve karın ağrısı, hafif kanama veya lekelenme gibi belirtileri dikkate almalısınız. Bunlar hamile olduğunuzun önemli bir göstergesi olmakla beraber; her hamilelik sürecinin birbirinden farklı seyredebildiğini de dikkate almalısınız. Bu yüzden her hamile kadında tıpkı aynı hamilelik semptomları olmayabiliyor. Veya olsa bile aynı düzeyde olmayabiliyor. Bu yüzden bunları unutmamak ve daha çok kişisel gözlemler yapmak gerekiyor. Bu süreci büyütüp, endişe duymak da yersiz olacaktır. Yine bu süreçte aklına takılan soru ve konuları doktorunla konuşmaktan çekinmeyiniz.
- hafta hamilelikte başlıca değişmeleri özetlersek;
- Kalp ve dolaşım sistemi: Bu dönemde vücut; bebeğe oksijen ve besin taşımak için hemen daha fazla kan üretmeye başlar. Bu nedenden dolayı, hızlanan kan akışına ayak uydurmak için kalbin daha sert ve hızlı atabilir. Bunun bir diğer işareti de nabız olup; nabzın dakikada 15 fazladan atış yapacak. Tüm bu değişimler, yorgun hissetmene de neden olacaktır.
- Göğüsler: Vücuttaki ilk fiziksel değişimleri gözlemlemek için göğüslere bakmalısınız. Çünkü bu dönemde göğüslerin hassaslaşır. Öyle ki dokunulduğunda ya da durup dururken; acılı ve ağrılı bir his verebilir. Fakat göğüslerde en önemli belirti ise daha dolgun ve ağır his şeklindedir. Bu değişimlerin temel nedeni olarak da, vücutta artan östrojen ve progesteron üretimi olarak gösterilir. Kısacası “hormonlar” olarak da ifade edebiliriz.
- Rahim: Belirti görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz bir diğer yer olan rahmin; bu dönemde hızlı değişimler geçiriyor olması normal karşılanır. Öyle ki; çeperi kalınlaşır ve gelişir.
- Rahim ağzı: Rahim ağzına dikkat. Çünkü henüz 4. haftada iken yumuşar ve renk değiştirir.
- Duygular: Psikolojik olarak en önemli belirti ise duygulardır. Öyle ki karmakarışık hissedebilirsin. Bazen heyecanlı olup, bazen sıkılabilirsin. Öyle ki bazen de mutluluk ve aşk dolu veya endişeli de hissedebilirsin. Bazen ise çok ilginçtir; tüm duyguları aynı anda yaşarsın. Bu yüzden duygusal değişikliklere hazırlıklı olmak lazım. Bu değişimlerin farkında olup, rahat hissetmek lazım.
Hamileliğin 4. Haftasında Mide Bulantısı Olur Mu?
Gebelikte 4.hafta mide bulantısı belirtisi en çok merak edilen konulardan birisidir. Tıpkı diğer hamilelik semptomları gibi mide bulantısı belirtisinin de kişiye göre değişkenlik gösterdiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. İşte bu nedenden dolayı kesin bir şey söylemek doğru değildir. Cevap hem olabilir, hem de “olmayabilir” şeklindedir.
Eğer siz; 4 haftalık hamileyim midem bulanıyor diyorsanız, henüz erken midesi bulananlardansınız demektir ama merak etmeyin yalnız değilsiniz. Çünkü hamileliğin herhangi bir döneminde kadınların %75’i bu belirtiyi hisseder. Bu yüzden endişe etmeye gerek yok.
- hafta hamilelikte mide bulantısı olmasının nedeni kesin bilinmez ama tahmin edilebilir. Mesela . 1. trimester döneminde kanda yükselişe geçenhamilelik hormonu, yüksek östrojen düzeyi, reflü, sindirim sistemindeki kas dokusunun gevşemesi ile birlikte koku alma duyusunun keskinleşmesi en önemli tahminler arasındadır.
Bazen 4 haftalık hamileyim midem bulanıyor diyebilirsin ama belki bu psikolojik de olabilir.
Öte yandan 4 haftalık hamileyim midem bulanmıyor diyorsanız da, bu gayet normaldir. Çünkü istatistiklere göre bu dönemde anne adaylarının yaklaşık %25’inin mide bulantısı hissetmediğini ve kusma yaşamadığını gösteriyor.
4 Haftalık Gebelikte hCG Değeri Ne Kadardır?
hCG değeri ile genelde evde yapılan gebelik testinden elde edilen pozitif sonuç ile tanışılır. hCG değer pozitif sonucu gösteren; idrarda ve kanda belirlenen ve kesin hamile olduğunu gösteren değerdir. Bu değer; döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi ile birkaç gün içinde plasentanın hücreleri tarafından ortaya çıkar.
Hamileliğin henüz başlangıç aşamalarında hCG değeri oldukça düşüktü ama bu hızla yükselir. Öyle ki; 48 saat gibi bir sürede neredeyse iki katını bulur. Bu arada kendi hCG değerlerini diğer hamilelerle kıyaslamak doğru değildir. Çünkü her kadının hamilelik süreci birbirinden farklı ilerlediği için hCG değerleri de farklılık gösterir.
4 haftalık gebelikte hCG değeri ortalama ne kadar aralıkta olur diye soracak olursanız da; 50 ile 426(mIU/L) aralığını söylememiz mümkündür. Bu değer aralığına dahil olan her değer normal bir değer olarak kabul edilir ama eğer düşük ya da yüksek ise de telaş etmeyin. Sadece doktorunuza danışın.
Hamilelikte 4. Haftada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hamileliğin 4. haftasında nelere dikkat edilmelidir gelin kısa kısa inceleyelim.
- haftaya girdiğinde ve artık hamile olduğunu fark ettiğinde; hamilelik öncesinde yaşadığın gündelik hayatını değiştirmen ve hatta zaman zaman sorgulaman da gerekebilir.
Özellikle de; sigara ve alkol kullanımı gibi kötü alışkanlıklar için ve daha fazlası da; saç boyatma gibi konularda da endişe etmeye başlayabilirsin.
Bu konuları özetle ele alalım…
4 Haftalık Gebelikte Sigara Kullanımı Zararlı mı?
Sigara içmek her zaman zararlıdır. Bunu biliyoruz ama hamilelik süresince sigara içmek daha da zararlıdır. Çünkü sadece sen değil bebeğin de zarar görür. Her sigarayı çektiğinde sigara dumanının plasentadan geçip bebeğe ulaşacağını düşün (ki bu bir gerçek) işte bu yüzden hamiyleken sen sigara içtikçe bebeğin de sigara içmiş gibi olur ve bu yüzden nikotine maruz kalır. Fazla nikotin ise bebeğin doğumundan sonra da nikotin bağımlısı olmasına yol açar.
Hamileyken sigara içmek konusunda bir diğer önemli ayrıntı ise; pasif içiciliktir. Çünkü siz sigara içmeyen bir kadın olsanız bile; pasif içici olduğunuz için gelişmekte olan bebeğininiz ciddi oranda etkilenir. İşte bu yüzden hamilelik süresince sigara içilen yerlerde bulunmamalısınız.
4 Haftalık Gebelikte Saç Boyama Zararlı mı?
Hamileyken saç boyama aslında kimyasalın vücuda çekilmesi ile alakalı bir durumdur. İşte bu yüzden özellikle de dip boya sorun olabilir. Bunun nedeni ise boyama sırasında baş derisinden kimyasalın emiliyor olmasıdır. Ancak yine de bu konu ile ilgili kesin bir araştırma ya da uzman görüşü yoktur. Bu nedenden dolayı hamileyken saç boyatmak konusunda genel önerilen; ilk trimesterin yani ilk 3 ayın bitmesini beklemek şeklindedir. Öte yandan hamile iken dip boya ve normal saç boyama yaptırmanın bir sakıncası olmadığını belirtenler de vardır. Yine de riske girmek yerine röfle yaptırmak daha sağlıklı bir çözümdür.
4 Haftalık Gebelik ve Beslenme
4 haftalık hamilelikte beslenme konusu da önemlidir. Dikkatli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı sayesinde hamilelik sürecini daha dengeli kilo ile geçirebilir ve hamilelik sonrasında da vücudunuzu daha rahat, hızlı toplayabilirsiniz.
En kilit nokta ise bu dönemde yavaş yavaş kilo alacak olmanızdır. Fakat hamile olduğun için kendinizi asla bırakmamalısınız yoksa ipin ucu gelmez. Unutmayın ki, öğünleriniz iki katı kadar olmak zorunda değil. Dengeli beslenmek önemli.
4 haftalık hamile iken; mevsiminde taze meyve ve sebzelere büyük bir ağırlık vermeli. Bunun dışında; çok şekerli ve yağlı gıdalardan hele ki kafein içeren (kola, kahve gibi) içeceklerden kesinlikle sakınmalı. Lif oranı yüksek, tok tutan gıdalara ağırlık verip boş, sadece kalori veren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalı.
Beslenme düzenini özel olarak 4. haftaya göre değil de, hamileliğin genel süresine yönelik olarak düşünmek ve planlamak daha doğrudur. Ayrıca bu süreçte doğru beslenmenin bebeğine inanılmaz faydalar sağlayacağı da bir gerçekliktir. Bu yüzden alanında uzman bir; Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı veya Diyetisyene danışmanı mutlaka öneriyoruz.