Hamileliğin 36. Haftası

Tebrikler tam 35 haftayı geri de bırakmış olmakla beraber, hamileliğin 36. haftasına giriş yaptığınız ve önünüzde sadece bir kaç hafta kaldı.

 

Hamileliğin 36. haftasına girmiş bir anne adayı hamileliğin 9. ayının sonuna ayına girmeye çok az kalmıştır ki bu da 3. trimester döneminin sonuna gelindiğine işarettir.

 

Hamilelik süresi genellikle 40-41 hafta sürer. Bu nedenle sizin doğuma kadar yaklaşık 4-5 hafta kadar süreniz var.

 

Bu yazımızda, hamileliğin 36. haftasında olan bir anne adayı açısından merak edilen tüm ayrıntılardan bahsedeceğiz. Artık değişik duygular hissettiğinizden eminiz. Bazı anne adayları çok sabırsızdır ve oldukça heyecanlı hisseder. Ancak zorlu dönemin artık geride kaldığından ve daha rahat bir süreçe giriş yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Çok yakında bebişinizi kucağınıza alabilecek ve doya doya sarılabileceksiniz.

Şimdi dilerseniz hamileliğin 36. haftasında neler olup, bitiyor bunlara bakalım…

Hamileliğin 36. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu

 

Hamileliğin 36. haftasında bebek ölçülerinden bahsedecek olursak; boyu 46-53 cm civarında, ağırlığı ise 2,5 – 3 kg aralığındadır.

 

Bu hafta bebek artık o kadar gelişmiştir ki, doğsa bile hayatta kalabilir. Çünkü şuanda bebeğinizin, iç organları dış dünyada yaşamaya uygundur. Bu yüzden, artık son haftalara giriş yaptığınızı ve de 37. haftadan itibaren artık doğum için hazırlıklar yapmanız gerektiğinizi söylememiz gerekir.

 

Şu an içeride ihtiyacı olmasa da sindirim sistemi bile dış dünyada sindirdiklerini öğütmek için hazır hale geldi bile. Sütünü emdiği ilk yudumda sindirim sistemi harekete geçecek ve çalışmaya başlayacak.

Bu hafta yaşanan önemli gelişimlerden birisi de derisinin altında yağ depolamaya devam ediyor olmasıdır. Bu depolanma, o’nun önceki haftalara kıyasla çok daha dolgun görünmesini sağlıyor. Ayrıca yuvarlak yüz hatları da oluşuyor ve doğum onu için son şekilleri almaya devam ediyor.

 

Hamileliğin 32. ve 34. haftalarında bebeğinizin başı karnının altındaydı, şimdi ise 34-36. haftalarda artık sabit duracağı pozisyonuna döner. Çünkü bu doğum için hazırlık pozisyonudur. Bu da bebeğin başının aşağıya doğru çevrilmesidir.

Hamileliğin 35. Haftasında Bebeğin Hareket Durumu

Önceki haftalarda çok sık ve hatta zaman zaman sert bir şekilde tekmelerdi ancak fark ediyorsanız bu hafta sanki eskisine göre daha az hareket ediyor. Bunun nedeni ise bebeğinin yeri dar olmasıdır. Ayrıca bu haftalarda bebişiniz artık doğum pozisyonuna geçiyor ve dışarı çıkmak için gün sayıyor.

 

Dolayısıyla daha önceki haftalarda rahimde her türlü hareketi edecek kadar büyük yeri vardı ama şimdi ise rahimde daha az yer olmasından dolayı sıkışık bir şekilde, kolay kolay dönüp, kıpırdayamıyor. Bu normal ama eğer hiç hareket hissetmezsen ya da çok hızlı, heyecanlı, kesik kesik ya da şiddetli hareketler hissederseniz, bu durumda doktorunuzla  görüşmeniz önerilir.

Hamileliğin 36. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

 

Hamileliğinin sonuna doğru yaklaşıyorsunuz. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye sabırla devam etmelisiniz. Zaten şimdiye kadar haftalar boyunca bir şekilde sağlıklı beslenme düzenine ayak uydurmayı başarabildiyseniz, bu hafta da sizlere sunacağımız beslenme önerilerine uymanız hiç de zor olmayacaktır.

 

Buna göre hamileliğin 36. haftasında beslenme düzenine dair başlıca önerimiz; her gün bir porsiyon koyu yeşil yapraklı bir sebze ve de bir porsiyon C vitamini açısından zengin bir yiyecek, bir porsiyon A vitamini içerek bir ara öğün tüketmenizdir. Mevsimindeki meyve ve sebzeler oldukça önemlidir. Bununla birlikte ideal oranda su tüketimine devam etmelisiniz.

Hamileliğin 36. Haftasında Hazırlık Yapmaya Başlamak…

Hamileliğin 36. haftasında olan bir anne adayı artık doğum için hazırlıklar yapmaya başlayabilir.

 

Önerdiğimiz başlıca hazırlıklar;

 

  • Bakıcı seçimi – Eğer ki bebişiniz dünyaya geldiğinde, bakımı için bir bakıcıya ihtiyaç duyacaksanız, şimdiden bir araştırma yapmaya başlamanız mantıklıdır. Özellikle de doğumdan sonraki ilk günlerde ve ilk haftalarda emzirme, bebeğin bakımı, bebeğin banyosu gibi konularda bir yenidoğan hemşiresinden profesyonel destek alabilirsiniz.
  • Hastane çantası hazırlığı – Son haftaların klasik hazırlığı hastane çantası hazırlığıdır. Bu hazırlığı bu hafta yapabilir ya da bir sonraki haftaya da erteleyebilirsiniz. Bu çanta içerisinde ihtiyaç duyduğunuz tüm şeyleri bulundurmalısınız. Bu çantanın hazırlanması genellikle doğum haftasından 2-3 hafta öncesi olarak önerilir.
  • İhtiyaç listesi hazırlığı – Hem hastane çantası hazırlığı hem de doğum haftasında özellikle de hastanede ihtiyaç duyacağınız belli başlı eşyalar için bir ihtiyaç listesi çıkartmak, eksikler için alışveriş yapmak en iyisidir. 36. haftada bir ihtiyaç listesi oluşturmak ve doğuma kadar olan sürede bu listedeki ihtiyaçları yavaş yavaş temin etmek hem alışveriş yaparak zaman geçirebilmeniz hem de kendinizi rahat hazırlıklı hissetmeniz için güzel bir etkinliktir. Son olarak bu ihtiyaç listesinde bebişinizin ihtiyaçlarına değil de, kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmalısınız. Çünkü hastane yenidoğan için tüm temel gereksinimleri karşılıyor.

    Hamileliğin 36. Haftasında Hazırlık Yapmaya Başlamak
    Hamileliğin 36. Haftasında Hazırlık Yapmaya Başlamak

Doğum hazırlık egzersizleri – Doğuma hazırlık egzersizleri yaparak oldukça pozitif bir süreç geçirebilir ve doğum için önceden hazırlıklı olabilirsiniz. Bu sayede hem fiziksel hem de zihinsel daha rahat olursunuz. Başlıca önerilen hamilelik ve doğuma hazırlık egzersizleri; yoga ve pilates olarak sıralandırılabilir.

Yorum yapın