Hamileliğin 34. Haftası

Tam 33 hafta geride kaldı ve hamileliğin 34. haftasına girdiniz. Eminiz ki doğum haftası yaklaştığı için şimdiden hazırlıklar yapmayı bile düşünüyorsunuz. En önemlisi de zor anları da artık aştınız ve iyisiyle kötüsüyle yaşadığınız bu gebelik macerası artık tamamen geride kalmak üzere.

 

Sona yaklaşmanıza az kaldı ve artık haftaları sayıyorsunuz. Bu haftalarda değişik duygular ile birlikte sabırsızlanma ve heyecanlanma da olabilmektedir. Bazı anne adaylarında ise değişik bir doğum korkusu zaman zaman hissedilebilmektedir. Tüm bu hissiyat ve duygular ile birlikte çektiğiniz ağrılar, sancılar sonucunda artık sağlıklı bir şekilde bebeğinizi kucağınıza almak istiyorsunuz. Tüm bu isteğiniz yakında gerçekleşecek. Şimdi ise biraz daha sabretme zamanı…

 

Bu yazımızda sizlere hamileliğin 34. haftasına dair önemli bilgileri ve de önerileri derledik. Doktorunuzun sizlere belirttiği tüm önerileri dikkate almanız en doğrusudur. Bununla birlikte daha bilinçli bir süreç için yazımızda faydalanabilirsiniz.

Bu hafta bebeğinizin boyu tahminen 44-50 cm civarındadır. Ağırlığı ise 2 kg civarındadır. Bebişinizin tırnakları da yavaş yavaş gelişiyor. Henüz ise minicik bir halde. Bebiş hızla doğum için hazırlanıyor.

Hamileliğin 34. Haftasında Annedeki Değişimler ve Belirtiler

Hamileliğinin 34. haftasında olan bir anne adayı için değişimler ve belirtiler her anne adayında aynı olmayabilir. İşte bu yüzden aşağıda sıralandıracağımız belli başlı değişim ve belirtilerin hepsi ya da bazıları sizler de görülmeyebilir. Bu durum, anormal bir süreç geçirdiğiniz anlamına gelmez. Zira anormal bir durum olsa zaten bunu doktorunuz size bırakmadan belirler ve bu doğrultuda önlemleri alır.

 

Hamileliğin 34. haftasında olan bir anne adayı 8. aylık hamile oluyor. Bu süreçte tipik bazı değişim ve belirtiler söz konusudur ki bunlardan bazılarını sıralandırdık;

 

  • Mide yanması – Büyüyen rahim ve bebek, sürekli mideyi yukarı doğru itmekte ve sıkıştırmaktadır. Bu sıkışma neticesinde mide asitleri yemek borusundan yukarı doğru itilmektedir. Bu da sonuç olarak mide yanmasına neden olmaktadır. Mide yanması normal bir belirtidir ancak bu hafta ya da en geç 35, 36. haftalarda bebeğiniz doğum pozisyonuna geçiş yapacağından dolayı, mide yanması ve kabızlık gibi mide ve bağırsak gibi sindirim sistemine bağlı diğer sorunların da hafiflemiş, hatta son bulmuş olacaktır. Bunun dışında mide yanması için bu zamanlarda sola dönüp uyumak, beslenme düzenine dikkat etmek gibi önlemler alınabilir.
  • Vajinal akıntı – Akıntı oldukça normal olup, birçok kadın da zaten gebelik boyunca akıntısı olur. Bu akıntı “lökore” olarak adlandırılır ve beyaz akıntı, sulu, beyaz, hafif kokulu ya da kokusuz bir akıntı şeklindedir. Bu akıntıların nedeni hormonların hamilelik süresi boyunca vajina duvarına yaptığı etkiden kaynaklanmaktadır. Bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı ise bu akıntının gebelik süresince artabilir ve şiddetlenebilir olmasıdır. Bu da normaldir ama akıntı eğer yeşilimsi, sarımsı, koyu ve peynir kıvamında, ağır kokulu ise doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.
  • Karın ağrısı – Bel ağrısı ile birlikte karın ağrısı da eşlik eder. Aslında karın ağrısı çoğu zaman normal sayılmaz. Karın ağrısı bir sorunun habercisi olabilir. Eğer ki bu ağrı şiddetliyse, dinmiyorsa, ateş varsa, şişme hissi, kasılmalar ve tıpkı adet ağrısına benzer belirtiler, vajinal kanama ya da akıntı da varsa, bu durum mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Yalancı Doğum Sancıları – Gerçek doğum sancıları ile hazırlık sancıları arasındaki farkı biliyor olmanız önemlidir. Bu sancıları ayırt etmelisiniz. Eğer ki ayırt edemiyorsanız doktorunuzdan size bu sancıları öğretmesini istemelisiniz. Unutmayın gerçek sancılar sürekli artarak şiddetlenir. Yani düzenli bir şekilde artış durumu söz konusudur. Oysa ki yalancı yani diğer adı ile hazırlık sancıları ise çoğunlukla gerçek doğum sancılarından önce ortaya çıkar. Bu sancılara ağrı eşlik edebilir, düzensizdir, kısa sürelidir, vücudun farklı yerine de rahatsızlık verebilir. Bu yalancı sancılar için endişe etmeye gerek yoktur ancak gerçek doğum sancılarında rahim içi sancılar ve tüm rahme yayılan bir ağrı söz konusudur. Bu durumda hastaneye gitmek gerekir.

 

Hamileliğin 34. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

A vitamini bu hafta önemlidir. A vitamini ile birlikte diğer vitamin ve minerallerin alımı da önem teşkil eder. İşte bu nedenden dolayı A vitamini başta olmak üzere B, C gibi vitamin değerleri açısından zengin olan besinleri ara öğünlerde tüketmek en doğrusu olacaktır.

Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme

Sık sık alacağınız ara öğünlerde protein, lif, kalsiyum, demir, B vitaminleri ve C vitamini değerlerinin olmasına özen göstermeniz önerilir. Örneğin brokoli, havuç, kuşkonmaz sizlere önerebileceğimiz, vitaminlerle dolu başlıca gıdalardır.

Yorum yapın