Hamileliğinin 32. haftasında neler olur, biter. Tüm bunlardan bahsedeceğiz. Ayrıca bu hafta nasıl beslenmeniz gerektiğine dair de önemli ayrıntılara değineceğiz. Çünkü bildiğiniz gibi hamilelik sürecinde doğru bir beslenme düzeni hem sizin hem de bebeğinizin gelişimi açısından önem teşkil ediyor.
Hamileliğin 32. haftasında hangi testleri yaptırılmalı, bebeğinizin gelişim ayrıntıları, kilo ve boy durumları gibi daha birçok ayrıntıya değinmeye başlayabiliriz.
32 haftalık hamilelikte anne adayı 8 aylık hamile sayılıyor. Çünkü 32. hafta 8. ayın başlangıç haftasına denk gelmektedir. Bu nedenle 8 aylık hamile yani başka bir deyişle 32 haftalık hamile sayılıyorsunuz.
Bu haftalarda doğum yaklaştığı için anne adayları genellikle doğum gününe odaklanmaktadırlar.
Hamileliğin 32. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu
Hamileliğin 32. haftasında bebişin gelişimi ile ilgili olarak en çok merak edilen ayrıntıların başında boy ve kilo durumu gelmektedir. Bu merak edilen ölçüleri kesin olarak söylememiz mümkün olmasa da, tahminen söyleyebiliyoruz. Buna göre, hamileliğin 32. haftasındaki bir anne adayının rahminde bulunan bir bebişin ortalama boy uzunluğu 42-53 cm arasında, ağırlığı ise 1,5 – 2 kg civarında olmaktadır. Bu değerler elbette ki anneden anneye göre değişkenlik gösterir. Sadece tahmini değerler veriyoruz.
Artık boyu ve kilosu son artışlarına devam ediyor. Çünkü artık bu son haftalarda bebişiniz hem fiziksel hem de pozisyon olarak tam anlamıyla doğum için hazırlanıyor. Bu hazırlık haftalarında pek çok şey yapacak mesela yutkunmak, nefes alma egzersizleri, emmek, tekme yumruk atmak, takla atmak gibi tüm bu hazırlık egzersizleri rahmin dışındaki dünyada kalabilmeye yönelik hazırlıklar olarak tanımlanabilir.
Hamileliğin 32. Haftasında Bebeğin Hareket Durumu
Bebek artık o kadar çok büyüdü ki rahmin içinde sıkışıyor. Bu dar alanda çok fazla hareketli olması, pek de mümkün değil. Bu yüzden hamileliğin 32. haftasında bebeğin hareketlerinde bir değişiklik hissetmek gayet normaldir. Bebek eskisi kadar çok fazla hareket etse bile tekmeleri, yumrukları vs. hissedilmesi çok zordur. Bu hissiyatları anlamak için biraz daha beklemelisiniz çünkü çoğu zaman bu hareketler 34. haftada daha belirgin hale gelir.
Hamileliğin 32. haftasında bebişinizin hareketlerindeki azalma olabilir ve siz bu durumu zaman zaman hissedebilirsiniz. İçinizin rahat olması için test yapabilirsiniz. Sakin bir yere geçin ve hareketlere odaklanın. Normalde 2 saat içerisinde en az 10 hareket hissetmeniz gerekir. Eğer bu kadarını hissediyorsanız herşey yolundadır eğer hissetmiyorsanız, birşeyler atıştırın, biraz hareket edin, yürüyüş yapın, sonra tekrar deneyin. Hala 10 hareketi hissetmezseniz, bu durumda doktorunuzla iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.
Hamileliğin 32. Haftasında Annedeki Değişimler ve Belirtiler
- Klasik hamilelik belirtileri – Güçlü ve düzenli fetüs hareketleri, sabırsızlık, kabızlık, mide yanması, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, burun tıkanıklığı, burun kanaması, bacak krampları, sırt ağrısı, varisli damarlar, kaşıntı, çatlaklar, göbek deliğinin dışarı doğru çıkması, uyku sorunları, rahmin büyümesi, nefes darlığı, Braxton Hicks kasılmaları, doğum korkusunun yer yer hissedilmesi, dalgın ruh hali, vajinal akıntı.
- Kasılmalar – Braxton Hicks Kasılmaları – Vücut artık doğum için hazırlık yapıyor. Bu hazırlık döneminde kasların hareketleri kasılmalar ve esnemeler olarak hissedilir. Bu kasılma ve esnemeler, rahmin üst kısmından başlayıp aşağı doğru şeklinde hissedilebilmekte ve yaklaşık 15-30 saniyeye, hatta 2 dakikaya kadar sürebilmektedir. Önlemek için bol bol su tüketmek, pozisyon değiştirmek, masaj ve sabır önemlidir.
Hamileliğin 32. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır
Beslenme düzeniniz ve kilo durumunuzun kontrolü hamilelik döneminde hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. En iyisi doğal beslenmektir. Bunu herkes bilir. Bu yüzden vitaminler gibi belli başlı değerleri edinmenin en iyi yöntemi doğal besinleri, taze ve doğru bir şekilde tüketmektir. Bu gıda tüketiminin yanısıra doktorunuz size her gün doğum öncesi vitaminleri de almanızı isteyebilir. Bu durumda düzenli olarak vitamin alımı önemlidir. Özellikle de ikiz bebek beklenmesi durumunda beslenme düzeni daha da farklı olur ve ekstra vitamin alımı gerekli olur.
Sonuç olarak almanız gereken kalori, mineral, protein ve vitamin değerleri, birden fazla bebek beklemeniz durumunda, daha da artacağından, her bebek için günlük 300 kalori fazla alman gerekebilmektedir. Zaten tüm bu beslenme ayrıntılarını doktorunuz hesap etmekte ve size bir beslenme önerisi sunmaktadır. Eğer henüz bir öneri size sunulmamışsa, beslenme ile ilgili bir uzmana ya da doktorunuza danışmak en doğrusu olacaktır.