Hamileliğin 31. Haftasına giriş yapmanız ile birlikte artık 7. Ayı da tamamlamış oluyorsunuz. Dolayısıyla tam anlamıyla 7 aylık hamile sayılıyorsunuz.
31 hafta ile birlikte 3. trimester döneminin ilk ayının sonuna gelmiş oluyorsunuz. Zaman hızla geçiyor öyle ki artık hamilelik macerası artık bitmek üzere. Şimdiye kadar birçok şey yaşadınız. Yaşadığınız iyi ve kötü durumlar ve birçok zorluk karşısında dayandınız. Artık mide bulantısı olan sabahlar, uykusuz kaldığınız geceler, gün içinde sık sık hissettiğiniz mide yanmaları, sürekli hissettiğiniz halsizlik, şişkinlik, zaman zaman yaşanan duygusal iniş çıkışlar ve daha birçok zorluk tamamen bitmek üzere.
Şu an içinizde tatlı bir heyecan ve aynı zamanda değişik bir hissiyat olması normaldir. Hamileliğin 31. haftasında neler olup bittiğine dair tüm ayrıntıları bu yazıda derledik.
Hamileliğin 31. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu
Bebişinizin ağırlığı artık bariz bir şekilde hissediliyor ancak bu kadar ile sınırlı kalmayacak çünkü doğuma kadar 1.300 – 2.300 gram kadar daha artacak. Bu nedenle daha da fazla ağırlık hissetmek için hazır olmanızı öneririz.
Hamileliğin 31. haftasında olan bir annenin sahip olduğu bebeğinin kilosu ortalama 1.500 – 1.600 gram civarında olmaktadır. Merak edilen bir diğer önemli ayrıntısı olan boyu ise tepeden tırnağa olacak şekilde toplam uzunluğu ortalama 40-45 cm civarındadır. Boyu hızla önümüzdeki haftalarda büyümeye devam edecek ve doğum yaklaşıyorken, doğacağı boya da ulaşmış olacak.
Bu hafta yaşanacak en önemli gelişme de üreme sisteminin gelişimini sürdürüyor olmasıdır. Bu da, cinsiyetine bağlı olarak cinsel organlarinin iyice belirginleşmeye başlaması anlamına geliyor.
Öte yandan ciğerleri de önceki haftalara kıyasla artık çok daha fazla gelişti ancak henüz tam olgunlaşmadı. Bu nedenle dünyaya geldiğinde rahat bir şekilde nefes alması için biraz daha zaman gerekiyor ki önümüzdeki haftalarda da ciğerlerin gelişimi tam anlamıyla tamamlanmış olacak.
Beyni de daha fazla olgunlaştı. Bu, pek çok şeyi anlamaya başladığı, tepki vermeye başladığı anlamına gelmekle beraber, olası kanama riskinin de artık daha az olduğu anlamına geliyor.
Hamileliğin 31. Haftasında Bebeğin Hareket Durumu
Artık 31. haftasında olan bir anne adayı, genel olarak bebeklerinin hareket düzenini tanır. Dolayısıyla olası anormallikleri anlaması da zor değildir. Hamileliğin 31. haftasında hareket durumu ise sıklıklarında ve yoğunluklarında değişim var mı, eğer varsa bunu zaten anne rahat bir şekilde fark eder. Ayrıca ilerleyen haftalarda hareketlerde hissedilir oranda azalma olacağını söylememiz de mümkündür. Bunun nedeni ise doğuma yaklaşılan haftalarda gerçekleşen pozisyon değişimi ve bu değişim neticesinde bebişin baş kısmının leğen kemiğine düşmesidir. Dolayısıyla bu türden bir pozisyon değişikliği bebişin rahmin içinde hareket edebilmesi için gerekli olan alanın daha da azalmasına neden olur. Bu nedenle pek fazla bir hareket edecek yeri kalmaz ve bu yüzden çok da hareket edemez.
Bebeğin bu ve ilerleyen haftalarda artık daha düzenli hareket ve uyku ritmine sahip olacağından, sizin için neyin ne olduğunu anlamak da daha kolay hale gelecektir. Bu sayede içerisinde bulunduğunuz 3. trimester döneminde cenin hareketlerinde azalma gibi bir durum var mı, bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu sayede olası göbek kordonu veya plasenta sorunlarına karşı emin olmak için durumu doktorunuz ile görüşebilirsiniz.
Hamileliğin 31. Haftasında Annedeki Değişimler
Bu hafta kilo alımı devam eder. Bu kilo alımının ayrıca vücudunun su tutması ile de alakası olabilmektedir. Bu nedenle hem daha rahat bir uyku hem de su tutma riskini en aza indirgemek için sol tarafa dönüp uyumak en iyisidir.
Vücut genelinde şişlikler olabilmektedir. Bu nedenle yüzük ya da saat gibi, kan dolaşımını dolaylı yönden etkileyebilme ihtimali olan takıları takmamak en doğrusu olacaktır. Nitekim bu türden takılar olası kan dolaşım problemlerine yol açabilir. En basitinden örnek verecek olursak; bir yüzük bile şişliğe bağlı olarak, önceki haftalara kıyasla parmağınızı çok daha fazla sıkabilir ve daha da kötüsü çıkamayacak duruma kadar gelebilir. Bu hem genel bir rahatsızlık verir hem de kan dolaşımını kısmen engeller.
Hamileliğin 31. haftasında bebeğin ihtiyaçları daha da arttığından, bu artan ihtiyaçların karşılanabilmesi için normalden daha fazla kan ve sıvı dolaşımı gerekli olur. Bu da vücudun belli başlı kısımlarının şişmesine neden olur ki, bu oldukça normal bilindik bir durumdur. Bu şişme özellikle de ayakların şişmesi olarak net bir şekilde fark edilebilmektedir. Bunun nedeni ise büyüyen rahmin, vücudun alt bölümlerinde daha çok sıvı birikimine neden olmasıdır. Öyle ki bu durumda bacak bacak üstüne atmak bile zor olur. Bu nedenle bu değişime şaşırmamak gerekiyor. Hamileliğin son haftalarında kısa süreli kullanımlık büyük ölçü ayakkabılar tercih etmek en doğrusudur. Hatta yüksek numara ayakkabı tercihi ile sınırlı kalınmamalı ve çorap, kıyafet tercihlerinde de esnek davranılmalıdır.