Tam 30 hafta geride kalıyor. O kadar zorlu haftayı geçtiniz ki, bu haftayı da saymazsak, bebeğinizle kavuşmanıza sadece 10 hafta kaldı diyebiliriz. Hamileliğin 30. haftasında olan bir anne adayı, 7 aylık hamile sayılıyor. Gebeliğin 30. haftasında neler olur, neler yaşanır. Tüm bu merak edilen ayrıntılardan bahsedeceğiz. Siz de hamileliğinizin 30. haftasındaysanız, bu bilgiler mutlaka işinize yarayacak.
Hamileliğin 30. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu
Hamileliğin 30. haftasında bebişinizin kilosu oldukça fazla hissedilir. Öyle ki bu haftalarda bebişiniz yaklaşık 1,5 kg ağırlığındadır. Boyu ise ortalama 43 cm civarındadır. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu süreç her bebek için aynı değildir. Bu nedenle kıyaslama yapmak ve bu dönemdeki bebeğin kilosu da boyu da aynı olacağını düşünmek doğru değildir. Sonuçta sizin bebeğiniz için belirttiğimiz değerler ortalama olup, bebişiniz bu değerlerin altında ya da üzerinde de olabilir. Bebişinizin boy-kilo durumu ile ilgili en net ve doğru bilgi ancak doktor kontrolü ile edinilebilir ve zaten herhangi bir anormallik varsa da, bunu doktorunuz belirleyecektir.
Hamileliğin 30. haftası ile ilgili olarak bebişinizin gelişim durumu ile ilgili en önemli ayrıntı ise günden güne artan kilosu ve boyunun yanı sıra beyninin de hızla gelişiyor olmasıdır. Öyle ki beynin gelişimi, doğuma hazırlanmaktadır. Gelişen beyin, doğum sonrasında hayata ve hayat boyu öğrenmeye ayak uydurmak için hızla gelişmeye devam ediyor. Beynin sadece düşünme yetisi değil aynı zamanda 30. haftadan itibaren karakteristik girinti ve kıvrımları gibi fiziksel yapısı da gelişmeye ve tam anlamıyla gerçek bir beyne benzemeye devam ediyor. Beyinde gelişen bu kıvrım ve kırışıklıklar artık düşünebilme yetisine sahip bir bebişiniz olmasını sağlayacaktır.
En önemli gelişimlerden birisi de artık ısı ayarını yapabiliyor olmasıdır. Öyle ki gelişen beyni sayesinde vücudun farklı kısımlarına dağıtılmış olan vücut sıcaklığını düzenleme gibi görevlerini yerine getirme başarısını sağlayabiliyor. Beyin ısı dengesini sağladığı içi; şimdiye kadar sıcak kalmasını sağlayan incecik, yumuşak kürküne yani lanugoya ihtiyacı yok. Bu nedenle kısa bir zaman içerisinde lanugo tamamen üzerinden atılacak ve artık bebişiniz kendi vücut ısısını kontrol edebilen bir bebek olacaktır.
Hamileliğin 30. Haftasında Bebeğin Hareket Durumu
Hamileliğin 30. haftasında dikkat edilmesi gerekenler arasında bebeğin hareket durumu gelmektedir. Öyle ki bu haftalarda bebişinizin hareket durumunu takip etmeniz önemli olabilmektedir.
Normalde bu haftalarda bebeğinizin tıpkı hıçkırır gibi size hareketler hisettirmesi gerekir ve bu gayet normaldir. Bu durumun nedeni ise dış ortama hazırlanmasıdır. Bebişiniz doğum sonrasında dış ortamda nefes alabilmek için şimdiden egzersiz yapmaya başlıyor.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi hamileliğin 28. haftasından sonra fetüs hareketlerini sabah ve akşam olarak düzenli bir şekilde kontrol etmeniz idealdir. Bunun için bir defa sabah, bir defa da akşam saatlerinde kontrol yapmalısınız. Yani günde 2 kere kontrol etmeniz yeterlidir. Bunun dışında doktorunuzun önerdiği özel bir kontrol yöntemi varsa onu uygulayabilirsiniz. Ancak eğer o şekilde bir öneri yoksa, biz sizlere genel, klasik bir hareket durumu kontrol etme yöntemini kısaca anlatabiliriz.
Buna göre en iyi yöntem bir saat ile kontrol etmektir. Saati elinize alın ve saymaya başlayın. Tekme, dönme, çırpınma, sürtünme gibi hissettiğiniz her türlü hareketi sayın. Saydığınız hareket sayısı 10 olursa, durun ve saate bakın. Normalde 1 saatte en az 10 hareket hissetmeniz beklenir. Eğer 1 saat olmasına rağmen hala 10 hareket sayamadıysanız, hareket etmesini sağlamak için bir şeyler içebilir, atıştırabilir, yürüyüş yapabilir veya hafif egzersizler yapabilirsiniz. Sonrasında tekrar uzanıp hareket sayısını kontrol edebilirsiniz ancak hala yeteri kadar hareket etmiyorsa da, hemen endişe etmeyin çünkü bebişiniz her gün, her saat hareketli olmak zorunda değil. Asıl önemli zamanlar ise doğuma yaklaşılan günlerdir. Bu nedenle hareket kontrolü yapmanın en doğru zamanı da aslında doğuma yakın günlerdir.
Hamileliğin 30. Haftasında Annedeki Değişimler
Bu hafta en önemli değişim, tabii ki kilolardır. Şimdiye kadar anne adayının hamilelik süresi boyunca ortalama sağlıklı kilo alımı 11 – 14 kg civarındadır. Bu kilo durumu, çoğu zaman anne adayının hamilelik öncesindeki kilo durumuna da bağlı olarak değişkenlik gösterir. Mesela anne adayı, hamile kalmadan önceki zamanlarda oldukça zayıf bir bedene sahipse, bu durumda hemilelik süresi boyunca edindiği kilo toplamda 16 kiloya kadar çıkabilmektedir. Kilo durumu ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir diğer ayrıntı da bu kilonun hemen hemen yarısının rahim ve bebeğe ait olmasıdır. Öyle ki bebişin gelişim gösterdiği ortam, yani plasentanın hacmi sürekli büyümeye devam eder. Bu büyüme ile birlikte kilo artışı meydana geldiği gibi çeşitli ağrılar ve diğer klasik hamilelik belirtileri de ortaya çıkar.
Hamileliğin 30. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli
Hamileliğin 30. haftasında olan bir anne adayı için dikkat edilmesi gerekenleri genel olarak sıralandıacak olursak;
- Eğer duş alacaksanız, bunda bir sakınca yoktur ancak mesela küvete girecekseniz, bu durumda girip ve çıkma aşamalarında dikkatli olmanız önemlidir. Bununla birlikte suyun da çok sıcak olmaması gerekir.
- Bu haftalarda yaşanan yoğun kas ağrılarını minimuma indirgemek ve hatta yok etmek için uygun bir duruş pozisyonu benimsemeniz, size büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü doğru bir duruş pozisyonu sayesinde sırttaki basıncın azalması sağlanabilir. Böylelikle bazı sırt ağrısı durumlarını da engelleyebilirsiniz.
- Hamilelik egzersizlerine bu hafta da devam edebilirsiniz. Nitekim hamilelik yogası, pilatesi gibi bu özel egzersizler sayesinde vücudunuzun temel hareket ihtiyacı da karşılanmış olduğu gibi daha potizif hissetmeniz mümkün olur ve geceleri de daha rahat bir uyku mümkün olur.
Hamileliğin 30. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır
Hamileliğin son haftalarına girmişken Omega-3 tüketilmesi önemli olmaktadır. Çünkü bu haftalarda bebeğinizin beyninin hızla geliştiğini belirtmiştik. İşte bu beyin gelişimine katkı sağlayacak en önemli gıdaların başında Omega-3 içeren gıdalar gelir. Çünkü omega-3 yağını almanın en önemli olduğu dönem, beyin gelişiminin hızlandığı bu 3. trimester dönemidir.
Bu doğrultuda sizlere bu haftalarda önerebileceğimiz başlıca omega-3 içeren gıdaların başında; deniz somonu, sardalya, köy yumurtası, keten tohumu, ceviz, köy tavuğu, roka şeklinde sıralandırılabilir.