Hamileliğin 3. haftası hakkında pek çok şeyi merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.
Hamileliğin 3. haftasında elbette ki pek çok şeyi merak ediyorsundur. Bu merak ettiklerinin başında ise eğer henüz kesin olarak emin olmadıysanız; “kesin olarak hamile miyim?” sorusuna cevap bulmak istiyorsunuzdur.
Hamileliğin 3. haftasında iken hala hamile olduğunu kesin olarak anlamamış olabilirsin. Bu normal çünkü kadınların %90’ı henüz bu süreçteyken hamileliğinin farkında olmamaktadır.
Değinmemiz gereken bir diğer önemli ayrıntı ise adet dönemidir. Nitekim sizlere daha önce de bahsettiğimiz gibi; hamileliğinize dair en önemli işareti son adet döneminizin gecikmesi ile anlayabilirsiniz.
Dolayısıyla 3. haftada iken hamilelik durumunuza dair kendi kendinize net bir teşhis koyabilmeniz imkansıza yakındır. Bu süreçte size en kesin cevabı ise doktora gidip, kontrol yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Gebeliğin 3. Haftası Bebek Gelişimi
Gebeliğin üçüncü haftası hangi açıdan önemlidir, bu soruya yanıt verecek olursak; kesinlikle bebeğin gelişimi ile ilgili en önemli haftalardan birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun nedeni ise bu haftada döllenme olayının gerçekleşiyor olmasıdır. Döllenme nedir kısaca ifade edecek olursak; sperm ve yumurtanın birleşme durumudur. Dolayısıyla rahminde embriyo halde bebeğiniz hızla gelişmeye bu hafta başlıyor.
Embriyo haldeki bebeğiniz, hızla gelişim sürecine giriş yapmak üzere. Bebeğinin organlarını, vücudunu ve her bir ayrıntısını inşa edecek olan minik hücreler hızla çoğalmaya başlıyor. Bu hücre topluluğuna zigot denilmektedir.
3 Haftalık Bebek Görüntüsü, Nasıl Görünür?
Bebeğinizin bu hafta ne kadar büyüklükte olduğunu merak ediyorsanız, sizlere sadece bir iğnenin ucu kadar olduğunu söyleyebiliriz. O kadar küçüktür ki, ortalama olarak 0.150 mm olarak bu dönemdeki büyüklüğü ifade edilir.
Normalde cenin görüntüsü aklınıza gelmesi gerekir ancak henüz o kadar büyümüş değildir. Daha minnacık bir haldedir.
Gebeliğin 3. Haftası Belirtileri Nelerdir?
Dilerseniz şimdi de biraz hamileliğin üçüncü haftası belirtileri nelerdir, bu haftada neler yaşanır bunlardan madde madde kısaca bahsedelim:
- Sizlere daha önce hamileliğin 1. ve 2. haftasında bazı belirtilerden bahsetmiştik. Aynı belirtiler, hamileliğin üçüncü haftasında da geçerlidir.
- Bu belirtiler neydi, kısaca hatırlatacak olursak; bazı yemeklerden midenin bulanması, kokulara karşı hassasiyet, aşırı yorgun hissetme ya da uyku hali gibi bu belirtilerden bazılarını sıralandırabiliriz.
- Yukarıda ifade ettiğimiz belirtilere ek olarak, üçüncü haftaya dair bazı ekstra belirtiler ile de karşı karşıya kalabilirisiniz. Bu ekstra belirtiler daha çok vajinal bölgede meydana gelir. Kas krampları, kaşıntı ve normalden fazla akıntılar gibi gözlemlenebilir.
Tüm bu belirtileri, üçüncü haftada iken gözlemlemek mümkündür.
3. ve 4. Haftada Kanama ve İmplantasyon Kanaması…
Elde edilen istatistik, hamileliğin üçüncü haftasında bazı kadınların (yaklaşık olarak %30’u kadarının) implantasyon kanaması olarak adlandırılan bir kanama yaşadığını göstermektedir.
Bu kanama daha çok hafif bir kirlenme şeklinde gözlemlenir ve döllenmeden 5-10 gün gibi bir süre sonra ortaya çıkar.
Bu kanama, bebeğin rahme yerleşmeye çalışması esnasında olur. Çünkü bu süreçte yıkıcı enzimler olarak adlandırılan enzimler salgılanır ve bunun bir sonucu olarak da akıntılar meydana gelir.
- ve 4. hafta gibi bu ilk haftalar bildiğiniz gibi ilk trimester dönemine ait haftalardır. Bu haftalarda, hamileliğe bağlı olarak kanamaların meydana gelmesi düşük bir ihtimaldir ancak eğer kanamalar meydana gelirse de, endişe etmek doğru değildir. Çünkü uzmanlar bazı kadınlar da bu dönemlerde de kanamalar olabileceğini söylemektedirler.
Bu yüzden, bu kanamaları kötüye yormak ve düşük yapmak gibi bir ihtimalin söz konusu olduğunu söylemek doğru değildir. Unutmayın ki hiçkimse ve hatta kendiniz bile teşhis koyamazsınız. Bu ancak uzmanın kontrolü ile mümkündür.
3. ve 4. Hafta Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamileliğin farklı süreçlerinde, dikkat edilmesi ve dikkate değer önemli ayrıntılar olduğu gibi; üçüncü ve dördüncü haftalarda da bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
Bu haftalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair uzmanların ortak görüşleri;
- Bu süreçte cinsel ilişkiye girmenin bazı açılardan sakıncası olduğu görüşü yaygındır. Bunun nedeni ise bu süreçte rahmin değişikliğe uğraması ve bebek için hazırlanıyor olmasıdır. Dolayısıyla bu dönemde uygunsuz bir cinsel ilişki kanamaya neden olabilmektedir.
- Bu süreçte egzersiz yapılabilir mi ya da hareketli bir hayat tarzı devam ettirilebilir mi, en çok merak edilenler arasında gelir. Elbette ki günlük egzersiz, kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi açısından önem teşkil eder ancak yaygın ortak uzman görüşü ise bu dönemde yapılacak egzersizlerin bedeni aşırı yormayacak, doğru ezgersizler olması gerektiği şeklindedir. Bu bağlamda; hafif ve orta tempo yürüyüş, pilates, yoga gibi hamileler için son derece faydalı spor türleri tercih edilebilmektedir. İşte bu yüzden bu dönemde kesinlikle size fayda sağlayacak spor türlerini öğrenmenizi ve düzenli bir şekilde uygulamanızı öneriyoruz. Zira pek çok uzmanın da ortak görüşü sporun hem sağlık hem de stresi azaltmak ve hatta yok etmek konusunda büyük bir etken olduğu yönündedir.
- Öte yandan spor ile egzersizleri ayırt etmek önemlidir. Egzersizler daha çok ev ortamında da yapılabilen küçük çaplı hareketler olarak ifade edilebilir. Hamilelere faydalı spor çeşitleri olduğu gibi hamileler için çok faydalı sabah, öğlen ve akşam egzersizleri de bulunmaktadır.
- Sonuç olarak, hareket etmek oldukça faydalıdır ancak doğru hareketleri yapmak önemlidir. İşte bu yüzden, belirli bir spor programına ya da egzersize başlamadan önce mutlaka uzmana danışmanızı önermekteyiz.
- Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de ilaç kullanımıdır. Aspirin de dahil olmak üzere, en basit ağrı kesicileri bile kullanmadan önce doktordan onay almanız önemlidir. Mesela Aspirin basit ve zararsız olarak kabul edilmesine karşın, hamile bir kadın için kanamayı arttırıcı etki gösterir. Özellikle de reçetesiz ilaç kullanımından kesinlikle kaçınılması gerekiyor.
Tüm bu ayrıntıları dikkate aldığınız taktirde, çok daha sağlıklı ve bilinçli bir 3. hafta gebelik dönemi geçireceğinize inanıyoruz.
3. Hafta Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
- hafta beslenmesi çok çok önemlidir çünkü bu dönemde bebek hızlı bir gelişim sürecine giriş yapmıştır. Dolayısıyla beslenme düzeni sadece anne adayının sağlıklı bir birey olarak hayatına devam edebilmesi açısından önemli olmakla kalmayıp aynı zamanda bebeğin gelişmesinde de önemli katkı sağlayacağı için önemlidir.
Buna göre hamileliğin üçüncü haftasına dair uzmanların önerdiği beslenme düzeni ve başlıca besin değerlerini aşağıdaki gibi madde madde ifade edebiliriz;
- Folat, folasin veya B9 vitamini olarak da isimlendirilen folik asit bu dönemde büyük önem arz eder. Bunun nedeni ise bebekte meydana gelmesi muhtemel kusurları önler.
- Uzmanlar, bazı durumlarda folik asiti alımını önermektedir. Folik asit alımı ilaç yolu ile doktor tarafından reçete edilmesi ile alınabileceği gibi; kuşkonmaz, avokado, muz, siyah fasülye, brokoli, yumurta sarısı, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, yeşil fasulye, çilek, mercimek, bezelye, karaciğer, yoğurt gibi başlıca gıdalardan da alınabilir.
Sonuç olarak; tıpkı ilaç alımında önce doktor onayı alınması gerektiği gibi, beslenmede de belli başlı bir düzenin sağlanması ve daha önemlisi ise herhangi bir gıda takviyesinin alınacak olması durumunda kesinlikle önce bir uzmana danışılması önem arz eder.