Hamileliğin 29. Haftası

Tam 29 haftalık gebelik süresi geride kaldı. Bebişinizin dünyaya gözlerini açmasına az kaldı. Bu haftalarda artık birbirinizi çok daha iyi hissediyor ve tanıyor olduğunuza inanıyoruz. Şimdi ise sabretmeniz gereken sadece birkaç hafta kaldı, kavuşmanıza az kaldı.

 

Bu yazıda hamileliğin 29. haftasında neler olur, biter bunlardan bahsedeceğiz. Öncelikli olarak siz 2. trimester dönemini geride bıraktınız ve 3. trimester döneminin başlarındasınız. 7 aylık hamilesiniz ve artık  bu haftalarda bebişinizin gelişimi hızla tamamlanmaya devam ediyor, bebişiniz doğum için hazır hale gelmek için hazırlanıyor. Dolayısıyla 29. hafta, bebişinizin son hazırlıklarını yaptığı haftaların başlangıcı olarak da tanımlanır.

Hamileliğin 29. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu

Bu hafta bebişinizin boyu yaklaşık 37- 43 cm civarında iken kilosu da yaklaşık 1.25- 1.35 kg civarındadır.

 

Fakat bu ölçülere kesinlikle takılmayın. Tıpkı hamilelik sürecinde ortaya çıkan belirtilerin anneden anneye göre farklılık gösterebildiği gibi, bebişin gelişiminde de farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla sizlere verdiğimiz ortalama ölçü değerlerinden daha yüksek ya da düşük bir değer olması da gayet normaldir.

Hamileliğin 29. haftası itibariyle bebişinizin sahip olduğu boy, doğacağı boy ile neredeyse aynı olur ancak daha kilo alması gerekiyor. Bu nedenle doğuma kadar olan yaklaşık 11 hafta boyunca kilosunun neredeyse 2 katına veya daha yukarısına çıkması beklenmektedir. Bu denli kilo artışının temel nedeni ise deri altında biriken yağlardan kaynaklı.

Hamileliğin 29. Haftasında Annedeki Değişimler

 

Hamileliğin 29. haftasında annedeki en önemli değişim rahim büyüklüğü ve buna bağlı olarak artan annenin kilosudur. Öyle ki 29. haftada toplam kilo alım miktarı 9 kg ile 12  kg. aralığında olabilmektedir. Bu kg miktarı tabii ki annenin hamile kalmadan önceki kilo durumuna da bağlıdır.

Bu hafta boyunca anne saçındaki gelişimi fark edecektir. Öyle ki, önceki haftalara kıyasla saçlar çok daha gürleşmiş ve dolgunlaşmaya başlar. Ancak tam anlamıyla gelişimin ancak hamilelik sonrasında olabileceğini ve hamilelik süresince saç tellerinin sadece dinlenme evresinde kalacağını dikkate almalısınız. Fakat bu son haftalar da dökülme daha az olduğundan, gürleşme daha çok hissedilir. Sadece biraz sabır çünkü birkaç ay sonra saçlar normale dönecektir.

Rahimde yalancı kasılmalar devam edebilmektedir. Bu yalancı kasılmalar aynı zamanda hazırlık kasılmaları olarak tanımlanır. Nitekim bu kasılmalar doğum sürecine hazırlık yapıldığına işarettir. Fakat bu yalandan kasılmaların düzensiz olduğunu dikkate almalısınız. Çünkü gerçek hamilelik kasılmaları kademe kademe artar ve düzenli bir şekildedir. Dolayısıyla bu haftada bu iki kasılma arasındaki farkı öğrenmen ve bunun bilincinde olmanız önemlidir. Bu konuda doktorunuzdan bilgi almanız ve bu ikisi arasındaki farkları net olarak öğrenmeniz en iyisi olacaktır. Bu sayede ortaya çıkan kasılmalar hakkında daha az korku ve endişe yaşarsınız ve bilinçli bir hamilelik süreci ilerletirsiniz. Çünkü nasıl davranman gerektiğini bilirseniz, duygularınızı da bu sayede daha rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

İdrar kaçırma durumları da devam eder. Öyle ki gülerken, öksürürken, hapşırırken dahi idrar kaçırma durumu meydana gelebilmektedir. Bu gayet normal bir durumdur çünkü  büyüyen rahim, bu haftalarda idrar torbasına baskı yapmaktadır. Bu da sürekli idrar kaçırmaya sebep olmaktadır.

Uyku düzeniniz bu haftalarda bozulabilir. Bunun birçok nedeni olabilir. En önemli nedeni ise bebişinizin büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan nedenlerdir. Mesela geceleri sık sık idrara çıkmanız gerekebilir ki bu da uykuyu bölüp, düzensizliğe neden olan en önemli etkendir. Uyku düzenini etkileyen bir diğer durum ise mide yanması ve zaman zaman bel bölgesinde hissedilen ağrılardır. Tüm bu ağrıları gece boyunca aza indirgemek ve mide yanmasını da kısmen önlemek için sol tarafa dönüp yatılması önerilir. Hatta sola dönüp, dizleri de kırıp, dizlerin arasında yastık koymak daha da rahat etmenizi sağlayacaktır.

Hamileliğin 29. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır

 

Hamilelik süresi boyunca vücudu dinlemek ve ihtiyaçları karşılamak önemlidir. Ancak bilinçli bir öğün tüketimi benimsenmelidir. Bu sayede hem bebişiniz hem de kendiniz için daha sağlıklı ve rahat bir süreç geçirmiş olursunuz.

Genel olarak diğer haftalarda önerdiğimiz beslenme düzenine ek olarak dikkat etmeniz gereken başlıca ayrıntılar;

 

  • Düzenli su tüketimi – Günlük ideal su tüketimine dikkat. İdeal oranda su tüketip, tüketmediğini anlamanın en kolay yöntemi idrar rengi kontrolüdür. Çoğu zaman susama hissi olmasa bile su tüketilmesi önerilir. Yani susamak vücutta yeterince su kalmadığının sinyalidir bu nedenle bu kadar susuz kalmanız daha doğrusu su içmek için susamayı beklemeniz doğru değildir. Bu sadece hamileler için değil, tüm insanlar için geçerlidir.
  • Daha az, daha sık öğünler – Besleyici Ara öğünlerin besleyici, doyurucu olmasına özen göstermelisiniz. Çok işinize yarayacak başlıca ara öğün atıştırmalık önerileri; erik, kayısı, incir gibi kuru meyveler, badem, ceviz, fındık şeklinde sıralandırılabilir. Ayrıca hem protein hem de keyifli bir ara öğün için süt, yoğurt ve peynir gibi gıdaları da mutlaka öğünlerinize dahil ediniz.
  • Doğru beslenme – İştahını kesen ve seni hasta eden bir yiyeceği yemek için kendini zorlama. Besleyici gıdalar yediğin ve yediğin gıdaların türüne dikkat ettiğin sürece bebeğin için iyi bir şeyler yaparsın.

Hamileliğin 29. Haftasında Cinsellik

 

  1. trimester döneminde doğum yaklaştığından, libido tekrar düşüşe geçer. Bu düşüş, beraberinde cinsellik isteğini de düşürür. Zaten bu haftalarda, ortalama biir karpuz kadar büyümüş olan bir göbekle cinsel bir aktivite hiç de kolay değildir. Beraberinde ağrı ve sancıların yaşanması da cinselliği tamamen önler.

 

Dolayısıyla 29. haftadan itibaren, 40. haftaya kadar ki olan bu 3. trimester döneminde cinsel bir ilişki pek çok açıdan zorlu olup, hatta imkansız olarak da tanımlanır. Bu nedenle bu zamanda eşlerin beklemeleri en doğrusu olacaktır.

Yorum yapın