Hamileliğin 26. haftasında neler olur, belirtiler nelerdir ve bebeğin gelişim durumu hakkında merak edilen tüm detaylardan bahsettik.
- haftanın en önemli özelliği ise hamileliğin 6. ayında olmanızdır ki bu da toplamda 3 dönemlik olarak trimester dönemlerinin 2.’sini neredeyse bitirmiş olmanız anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla son trimester dönemine yakında geçiş yapmak üzereseniz ve bu da artık finalin yaklaştığı anlamına gelmektedir.
Hamileliğin 26. Haftasında Bebeğin Gelişim Durumu
Hamileliğin 26. haftasına dair en çok merak edilen ayrıntıların başında bebeğin gelişim durumu gelmektedir.
Bu hafta bebek ortalama olarak 900 gram ile 1 kg civarında ağırlığına sahip olup, uzunluğu ise ortalama 23-25 cm civarındadır.
Bu ayrıntılara ek olarak, özellikle bu hafta yaşanan en önemli gelişme ise artık gözlerinin yavaş yavaş açılmaya başlıyor olmasıdır. Ancak henüz göz rengi belirgin değil ki zaten gözlerini henüz görmeniz mümkün olmadığından, şu an için buna takılmamak gerekir.
Görme yetisinin hızla gelişiyor olması ile beraber, genel olarak işitme duyularında da kayda değer bir gelişme durumu söz konusudur. Bu durumu en basit haliyle şu şekilde örneklendirebiliriz; oldukça parlak bir ışık ya da yüksek bir ses, artık bebeğinizin dikkatini çekebilmektedir.
Öte yandan bebeğinizin bu haftalarda daha düzenli bir hayat tarzına uyum sağlamaya başlaması ile siz de rahat etmeye başlarsınız.
Hamileliğin 26. Haftasında Annede Meydana Gelen Değişimler
Artık hamilelik sürecinin sonuna doğru yaklaştınız. Çünkü yazının başında da belirttiğimiz gibi, toplamda üç dönemlik olarak trimester dönemlerinin ikincisini bitirmek üzeresiniz.
Bu nedenle şu an için hamileliğin 3’te 2’sini tamamladığınızı rahatlıkla söylememiz mümkündür. Bu haftalarda sizin hissedeceğiniz ya da gözlemleyeceğiniz belli başlı değişim ve işaretlerden bahsetmek istiyoruz.
Bu haftalarda kilonuzun artmaya devam etmesi normal bir durumdur. Bunun birçok sebebi vardır ki; rahmin, plasenta ve bebeğin büyümesi temel olarak bu sebeplerdir.
Bu sebeplerden dolayı artan kilo neticesinde, vücudun farklı bölümlerinde farklı şikayetler de ortaya çıkar. Mesela; sırt ağrısı, pelvisteki baskı, varisler, bacak krampları ve baş ağrıları bu şikayetler arasında en yaygın olanlarıdır.
Bu süreçte size sunulabilecek en iyi önerilerden birisi; gün içerisinde dinlenirken sol tarafa doğru dönüp uzanmanızdır. Bu sayede hem sizin hem de bebeğiniz için en iyi dolaşımı sağlamış olursunuz. Dolaşımın etkin bir şekilde sürdürmesini teşvik etmeniz sayesinde, şişkinlik hissiyatını da bir nebze olsun hafifletmiş olursunuz.
Hamileliğin 26. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Hamileliğin 26. haftasındaki bir anne adayı için bu hafta özellikle de balık tüketiminin ön planda tutulması önerilmektedir. Bunun birçok nedeni var. En başında ise balığın pek çok açıdan gelişime fayda sağlıyor olması ve bununla birlikte anne adayının doğum sürecinde daha güçlü olmasıdır.
Bu konuda yapılmış bazı sağlık araştırmaları olduğunu bilmekteyiz. Bu araştırmalar sonucunda, hamilelik sürecinde balık tüketiminin özellikle de erken doğum riskini engellediği ifade edilmiştir.
Bu dönemde özellikle de omega-3 değeri yüksek olan balık çeşitlerinin tüketilmesi önerilmektedir ki bu çeşitler arasında; uskumru, hamsi, sardalye, tekir, somon, bulunmaktadır.