Hamileliğin 25. haftasında neler olur, neler yaşanır, ne hissedilir, bebeğin hareketleri ve durumu, beslenme düzeni ve çok daha fazlasını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Siz hamileliğin 25. haftasındasınız ancak bebeğiniz bu hafta 23. haftasına girmiş olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni ise anne adayının hamilelik süresi ile bebişin gelişimi arasında 2 hafta olmasıdır. Bu 2 haftalık farkın meydana gelme nedeni ise anne hamile kalınca, bebişinizin 2 hafta sonra oluşmaya başlıyor olmasıdır. Dolayısıyla bebiş hep 2 hafta geriden gelir.
Hamilelik sürecinin hesaplanması için tıbbi olarak hamilelik başlangıç tarihi son adet tarihi olarak kabul edilir.
Hamilelik 3’er aylık 3 trimesterdan oluşur. 25 haftalık hamile olan bir anne adayı, 6 aylık hamile olarak tanımlanır. Çünkü 25. hafta, 6. aya dahildir.
Hamileliğin 25. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 25. haftasında bebişinizin kilosu yaklaşık olarak 700-750 gram civarında seyreder. Uzunluğu ise 22 cm civarındadır.
Bu haftanın en önemli gelişimi ise bebişinizin nefesini alabilmesi için tüm altyapının hazırlanıyor olmasıdır. Öyle kiderinin altında kılcal damarlar oluşuyor ve içleri kanla doluyor. Sonrasında ise ciğerlerinde yer alan kılcal damarlarla kaplı hava kesecikleri de oluşacak bu sayede yakın bir zamanda ilk nefesini almak için artık daha hazır olacaktır. Hatta öyle ki kapalı olan burun delikleri yakın bir zamanda açılmaya başlayacak ve böylece nefes alma alıştırması yapabilecek.
Nefes alma gelişimi hızla devam ederken, bir diğer önemli gelişme ise ses tellerinde olacak. Öyle ki ses telleri artık bu haftadan itibaren çalışıyor hale gelmek üzere ve bu sayede arada sırada hıçkırmaya da başladı. Belki de siz bunu hissedeceksiniz.
24 ve 28. hafta aralığı, bebişinizin en aktif olduğu haftalardır. Dolayısıyla 25. hafta da, tam olarak bebişinizin en aktif olması gereken haftalardan birisi olup, bu hafta boyunca ara ara ya da sürekli olarak; dans edişini, takla ve tekme atmasını, yumruk savuşunu ve hatta aerobik yapışını bile hissetmeniz mümkündür. Eğer bu hareketler bazen yoğunlaşır ve sizin canınızı acıtırsa, bu durumda hemen duruş ya da yatış (o an hangi pozisyondaysanız) değiştirmeniz en iyisi olacaktır. Bu sayede bebişinizin dikkatini dağıtmasını sağlayabilirsiniz.
Unutulmaması gereken bir ayrıntı ise 25 haftalık bebişiniz hareket eder ama bu hareketler düzensizdir. Bu hareketleri sürekli, her an ya da her gün hissedeceksiniz diye bir kural yoktur. Zaten bu süreç her kadın için farklı ilerleyebilmektedir. Çünkü genetik özellikler ve diğer kriterler etkili olmaktadır. Bu hareketleri gözlemlemenin yöntemi ise ultrason kontrolüdür. Bebişinizin hareketlerinin düzenli olması ise ancak 28. ve 32. haftaları arasında gözlemlenebilecek ve hissedilebilecek bir durumdur. Bebişiniz şu an doğsa bile, gelişen tıp bilimi sayesinde hayatta kalma şansı var.
Hamileliğin 25. Haftasında Annedeki Değişiklikler
- haftada rahim büyümeye devam eder. Bu büyüklüğü daha net fark etmek için ayna karşısında yandan bir bakış atabilirsiniz. Bu büyüklüğün bir futbol topu kadar olduğunu söylemek, yanlış olmayacaktır.
Rahmin büyümesi ile birlikte kilo alımı da devam eder. Öyle ki yapılan araştırmalar ve elde edilen veriler, bu 6 aylık hamile olan bir anne adayının, bu ayın her bir haftasında ortalama 500 gram ve ayın sonunda da yaklaşık 2-3 kg almış olması gerektiğini tahmin etmektedirler. Bu nedenle kilo artışı gayet normal bir değişiklik olarak, hamileliğin bu son dönemlerine doğru artış göstermektedir. Eğer ki kilo durumlarında ani düşüş ya da yükseliş gözlemliyorsanız, bu durumda doktor ile görüşmeniz önerilir.
Deri ve kaslar gerilmesine bağlı olarak kaşıntı da meydana gelebilmektedir. Kaşıntı oldukça normal bir sonuçtur. Bu kaşıntı için müdahale ederken ise cildinizi tahriş etmemeye özen göstermelisiniz. Bu nedenle tırnaklarınızla doğrudan kaşımak yerine alternatif yöntemlerle kaşımanız ya da daha hafif kaşımanız önerilir. Eğer ki kaşıntılar fazladan oluyorsa, doktorunuz ile görüşerek bir ürün ya da ilaç tavsiyesinde bulunmasını isteyebilirsiniz.
Hamileliğin 25. haftasında ruhsal değişimler de etkisini göstermeye devam eder. Bu değişimlerin üstesinden gelmeniz zor değildir. Önemli olan ise stresten uzak durmanızdır. Çünkü stres hem anne adayı hem de bebişi için pek çok açıdan risk teşkil eder. Bu nedenle sizlere daha önceki haftalara dair yazılarımızda da sıkça belirttiğimiz stresten uzaklaşma yöntemlerini dikkate almanızı ve mutlaka uygulamanızı öneririz.
Hamileliğin 25. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Sizlere verdiğimiz hamilelikte beslenme ile ilgili bilgiler ve tavsiyeleri öneri olarak dikkate almanızı öneririz. Çünkü size en iyi beslenme düzeni ve önerisini ancak doktorunuz verebilir. Çünkü doktorunuz sizin ile ilgili testleri yaptırır, süreci takip eder, test sonuçlarını analiz eder ve tıp eğitim ve deneyimi ile sizlere en iyi tavsiyelerde bulunur.
Bu doğrultuda sizlere önerilerimiz;
- Vitamin ve mineral alımı – Hamilelik döneminde vücudun doğal olarak vitamin ve mineral ihtiyacı da artar. Artan ihtiyacın yediğin gıdalardan karşılanması mümkündür. Bu nedenle özellikle mevsimindeki sebze ve meyveleri tüketmeye önem vermelisiniz. Zaten alınması gereken bir takviye varsa da, bunu doktorunuz size mutlaka söyleyecektir.
- Bağışıklık sistemi – Bazı kadınlar, hamilelik süreci için yeteri kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayabiliyorlar. Bu durumun en temel sebeplerinden birisi de beslenme düzeni, genetik rahatsızlıklar ve zararlı alışkanlıklardır. Dolayısıyla bu durumdaki anne adayları için başlıca tavsiye doğru bir beslenme düzeni ve gerekiyorsa ekstra vitamin ve mineral takviyesi alımıdır ki, bunu da yine doktor ilgili testler neticesinde anlar ve bu doğrultuda önerilerde bulunur.
- Gıda alerjisi ve/veya intoleransı – İnek sütünü, buğday ve diğer temel gıdaları alerji ya da intolerans gibi durumlardan dolayı sindirme problemleri olan anne adayları için alternatif besinler tavsiye edilir. Bu alternatif besinler yine doktor tarafından belirlenmektedir.
- Lifli gıda tüketimi – Lif açısından zengin gıdaların tüketimi hem sabit bir enerji kaynağına sahip olmanızı hem de daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Başlıca zengin oranda lif içeren gıdaların başında; tam buğday ekmeği, siyez unundan ekmek, tam tahıllı ekmek ve esmer bakliyat türleri gelir.
Sebze ve meyve tüketimi – Yeşil yapraklı sebzeler, hamilelik döneminin genelinde önemli olduğu gibi, bu haftalarda da tüketilmesi ayrıca önemlidir. Çünkü ıspanak, pazı ve brokoli, havuç ve patates gibi bu mevsim sebzeleri ve özellikle de C ve E vitamini içeren meyveler vücudun tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarının, tamamen doğal bir şekilde karşılanmasında önemlidir.