Siz hamileliğin 24. haftasındayken, bebişiniz ise 2 hafta geride geldiği için henüz 22. haftasında sayılıyor.
Aslında 24. hafta ile birlikte hamilelik sürecinin en zorlu aşamalarını geçtiğinizi söylememiz mümkün. Sürecin sonuna doğru yaklaştığın bu haftalarda, daha çok hatıra edinmek, fotoğraflar çekinmek isteyebilirsiniz.
En önemlisi de hamileliğin sonuna doğru yaklaştığınız bu zamanları bilinçli bir anne adayı olarak, önemli kriterleri dikkate alarak sürdürmenizi öneriyoruz. İşte bu yüzden 24 hafta hamilelikte nelere dikkat edilmesi lazım, neler olur ve çok daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.
- haftasında olan bir anne adayı, 6. ay hamile olarak da tanımlanır ve 6. ay, 2. trimesterın son ayıdır. Yani artık 3 koskoca trimester döneminin 2’sini bitirdiniz sayılır. Geriye sadece son 3 aylık dönem kaldı. Hazır mısınız?
Hamileliğin 24. haftası, 2. trimester döneminin sonu olmasına rağmen son 3 aylık 3. trimester döneminde azımsanmayacak bir yol olduğunu da söylemek lazım. Çünkü daha önce de belirttiğimiz üzere 2. trimester dönemi en rahat geçen dönemdir. O halde 3. trimester dönemine girmeden önce hala daha rahat edebiliyorken, bu zamanların keyfini çıkarmalısınız.
Hamileliğin 24. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Hamilelik karnı iyice büyüdü. Aynaya baktığınızda ne kadar da büyüyor olduğunu görüyorsunuz ve de bebeğinizin bu haftaki gelişimleri sayesinde hareketleri hissetmeniz de artık mümkün oluyor. Öyle ki hissettiğiniz kıpırdamaların tamamen bebişin hareketlerinden kaynaklı olduğuna bile emin oluyorsunuz. Küçük kollar ve bacaklar daha sert vurmaya başlayacak. İlerleyen zamanlarda bebeğinizin jimnastik yapışını, bazen de hıçkırmasını dahi hissedeceksiniz.
Bu hafta bebeğinkilosu yaklaşık 540 – 675 gram civarında seyrediyor. Boyu ise artık önceki haftalara kıyasla çok daha uzun ve 21 cm civarında. Bebişiniz hızla büyüyor olduğundan, kilo alma hızınız da artmaktadır.
Bebişinizin gelişimine dair diğer ayrıntılar ise genel olarak vücuttaki tüylerdir. Bu tüylerin başında; kirpikleri, kaşları hatta saçları gelmektedir. Tüm bu tüyler hızla gelişiyor ancak henüz pigment oluşumu gerçekleşmediği için sarışın mı, esmer mi, kızıl mı olduğunu anlamak imkansız çünkü henüz kar beyazı.
Hamileliğin 24. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Öncelikli olarak bebişin en hareketli haftalarına 24. hafta itibariyle giriş yaptığınızı söylemek gerekir. Buna rağmen sürekli hareket hissedeceksiniz diye bir kural yoktur. Bir gün hareket eder, bir gün etmez. Telaş etmeye gerek yok. Çünkü sürekli hareketi ancak 28. haftadan itibaren hissetmeye başlayacaksınız.
Öte yandan bebişinizin hareket durumunu etkileyen pek çok genetik ve/veya genel faktör de söz konusudur.
Bu faktörlerin birkaçı;
- Bebişinizin psikolojik durumu – Bu durumun değişkenliğine bağlı olarak bazı günler tekmeliyor, bazı günler sakince duruyor. Dolayısıyla bu gayet normal bir durumdur. Sonuçta bebişiniz bir insan ve bazı günler kendilerini hareketli ve canlı hissederlerken, bazı günlerde ise sakin bir şekilde durmak, uyumak, keyfine bakmak isterler.
- Annenin fiziksel aktifliği – Bebişin hareket durumunu etkileyen bir diğer faktör ise annenin durumudur. Anne ile senkronize bir şekilde yatışır, sakinleşirler ya da hareketli bir gün geçirmenize bağlı olarak sizin ritminize ayak uydurarak hareketli olur.
- Yemek öğünleri ve içerikler – Tüketilen gıdaların içeriğinde yer alan bileşenler de bebişinizin hareketliliğini etkiler. Örneğin kan şekerinizin düşük olması durumunda öğünden sonra yükselir ve bu da bebişinizin harekete geçmesini sağlar.
- Annenin ruh hali – Siz gergin veya heyecanlıysanız, adrenalin hormonu aktif olduğundan o da harekete geçer.
Bebişin hareket durumu ile ilgili şunu da göz önünde bulundurmak gerekir; bazen tekmeler aşırıya kaçabilir ve bu da canınızın acımasına neden olabilir. Bu gibi normalden fazla acıtan hareketleri hissettiğinizde, duruş şeklinizi ya da yatış pozisyonunuzu değiştirmelisiniz. Bu sayede dikkatini dağıtabilirsiniz ve daha rahat edersiniz.
Hamileliğin 24. Haftası Değişimler, Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin 24. haftasında rahim büyümeye devam eder ancak muhteşem değişik belirtiler ortaya çıkmaz. Rahmin büyümesine bağlı olarak kilo artar. Bunun dışında geçen haftadan itibaren daha belirginleşmeye başlayan; burunlarında tıkanıklık ve hatta burun kanamaları da yine bu hafta devam eder.
23 ve 24. haftalara özgü bu belirtilerin yanısıra, hormonsal değişimlerden kaynaklı genel hamilelik belirtileri de hissedilmeye devam eder.
Bu belirtilerden birkaçı;
- Vajinal akıntı – Normaldir ve bu akıntının; kokusuz ya da çok hafif kokulu olması gerekir. Renk olarak ise ince ve beyaz olması tahmin edilir. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere eğer ki bu akıntı sarıya ya da yeşile çalarsa ve keskin koku ile birlikte tahriş, kızarıklık ve kaşıntı da olursa bu durum vajinal enfeksiyon riskinin belirtisi olabileceğinden doktor ile görüşmeniz önerilir.
- Göğüs uçlarından sulu süt gelmesi – Özellikle bu haftadan itibaren göğüs uçlarından sulu ve sarımtırak bir sıvı geliyor olması meydana gelebilir. Çünkü şu an göğüsler emilmeye hazır ve bebişiniz için daha da hazır hale gelme sürecinde.
- İdrar kaçırma durumları – İdrar kaçırma durumları da normaldir. Çünkü bebişiniz hızla büyüdükçe, plasenta da büyüyor ve bununla birlikte amniyotik sıvı miktarı artıyor. Rahmin büyümesi ile birlikte idrar torbasına baskı oranı da arttığından idrar kaçırma durumu meydana gelebilmektedir. Bu aslında sadece 24. haftaya özgü bir durum olmayıp, hamilelik dönemi genelinde olan bir genel belirtidir.
- Sık sık idrara çıkmak – Sık sık idrara çıkma isteği ve çıkmak, gayet normal karşılanan bir durum olup, eğer bununla birlikte yanma gibi şikayetler de varsa idrar yolun enfeksiyonu şüphesi söz konusu olduğundan doktor ile görüşmeniz gerekecektir.
Tüm bu belirtilerin ideal oranda yaşanması normaldir. Eğer fazladan belirti olduğuna inandığınız durumlar varsa, doktor ile görüşmeniz mutlaka önerilir.
Hamileliğin 24. Haftasında Beslenme Düzeni ve Önerileri
Hamilelik dönemi boyunca az çok nasıl bir beslenme şeklini uygulamanız gerektiğine dair bilgi edinmiş olduğunuza inanıyoruz. Örneğin hamile olmayan insanlar için de geçerli olmak üzere; kızartmalar, dondurulmuş ürünler, hazır gıda ürünleri, şeker ve yağ oranının yüksek olduğu gıdalar her daim zararlıdır. Bu besinler yerine olabildiğince bulunduğunuz mevsimin meyve ve sebzelerine yönelmeniz en doğrusu olacaktır. Bununla birlikte tüketeceğiniz gıdaların taze, şeker ve sodyum oranı düşük olmasına dikkat edilmeli. Öte yandan bu dönemde mutlaka balık tüketimi de önerilmektedir. Oldukça zengin içeriği ile balık türleri büyük fayda sağlar.
Eğer normalde dışarıda yemek yiyen biriyseniz, bu haftalarda tekrar düşünmelisiniz. Çünkü dışarıdaki yemeklerin özellikle de açık havadaki oldukça risklidir. Bir mekanda yemek isteseniz risk yine devam eder. Çünkü o mekanın hangi yöntem ile ne tür bir yağ kullanımı ile gıdaları hazırladığına dair kesin bir fikriniz yoktur. Ülkemizde gıda işletmelerine yıllardır yapılan denetimler sonucunda da ortaya hiç de hijyenik olmayan koşullarda üretim yapıldığı gerçeği çıkmaktadır. Bu nedenle tam anlamıyla güvendiğiniz bir gıda işletmesi değilse, orada bir öğün yemek bile hem kendiniz hem de bebişiniz açısından sıkıntılı bir durum meydana getirebilir.
Hamileliğin 24. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir
Hamileliğin 24. haftasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Rahim açılması – Rahim ağzının genişlemesi vajinal ultrason kontrolü ile doktor tarafından belirlenebilir. Herhangi bir anormallik varsa zaten doktorunuz gerekli bilgiyi verecektir.
- Uyku düzeni – Uyku düzeninin önemli olduğu bu haftalarda; gece yarısı tuvalete gitme ihtiyacı, kramplar, ağrılar, mide yanması gibi durumlar nedeniyle uykunuz bölünebilir ya da tamamen gidebilir. Bu durum ile mücadele etmek için ise doğru bir beslenme düzeni, hamilelik egzersizleri ve stresten kaçınmak en önemli öneriler arasındadır.
- Beslenme düzeni – Doğru bir beslenme düzeni pek çok açıdan daha sağlıklı bir anne adayı olmanızı sağlar. En basitinden mide yanması, sık sık idrara çıkma gibi belli başlı sorunları bile doğru bir beslenme planı ile minimuma indirmenizin ve hatta tamamen bitirmenizin mümkün olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle özellikle de kahvaltıyı aksatmamak ve gün içerisinde doktorunuzun da sizlere belirttiği besin değerlerini dikkate alarak, bir beslenme düzenine uymak önem teşkil eder.
- Stresten kaçınmak – Stresten kaçınmak, hamileliğin tüm sürecinde önemli olduğu gibi, sonlarına doğru yaklaşmaya başladığınız bu haftalarda ayrıca önem teşkil eder. Strese neden olan belki de onlarca kaynak hayatınızda var ancak bu stres kaynakları ne olursa olsun, stresin üzerinden gelebilmeniz mümkündür ve bunun birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemlerden bazıları; gündüzleri hafif tempo yürüyüş, mümkünse doğada yürüyüşler yapmak, sevdiğiniz bir kişiyle parka gidip zaman geçirmek, muhabbet etmek, müzik dinlemek, kitap okumak, film izlemek, rahat yastıklar tercih ederek dinlenmek, çiçek beslemek, kokulu gülleri koklamak şeklinde sıralandırılabilir.
- Doğum egzersizleri – Hamilelik yogası, pilatesi gibi doğum ve hamilelik egzersizleri hem gün içerisindeki boş zamanınızı değerlendirebilmeniz hem de daha pozitif bir ruh haline sahip olabilmeniz için büyük fayda sağlar. Bu hamilelik egzersizlerinin toplu olarak uygulandığı merkezler de bulunuyor. Ancak eğer bu tür bir merkezin bulunmadığı bir şehirde yaşıyorsanız kendi başınıza da eğitici videolardan destek alarak bu egzersizleri uygulamanız mümkündür ancak aşırıya kaçmamalı ve dikkatli olunmalıdır.
- Rahimde kasılmalar – Ağrılı ya da ağrısız şekilde hissedilebilen bu kasılmalar özellikle de karnın alt bölgesinde hissedebilirsiniz. Bu ağrı bazen sırt ağrısı bazen ise kramplar şeklinde de hissedilir.