Hamileliğin 23. Haftası

Hamileliğin 23. haftasında olan bir anne adayı, 6 aylık hamile sayılıyor. Zaman o kadar hızlı ilerliyor ki, hamileliğin son 3 ayına giriş yapmanıza az kaldı.

 

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, hamilelik sürecinin daha net anlaşılabilmesi açısından bu süreç tıbbi olarak üç ana döneme ayrılır. Her bir dönem 3 ayı kapsar. Bu dönemler; 1. 2. ve 3. trimester dönemleri şeklinde adlandırılır.

 

Siz şu an da hamileliğin 23. haftasına giriş yapmış bir anne adayı olarak aynı zamanda ay hesabı yapacak olursak, hamileliğin 6. ayına giriş yaptığınızdan dolayı; 2. trimester döneminin son ayında sayılıyorsunuz. Bu ayın sonunda ise son üç aylık döneme yani diğer ifade ile de 3. trimester dönemine giriş yapmış olacaksınız.

 

Peki 6 aylık hamile bir anne adayı nelere dikkat etmelidir? Bu yazının devamında hem dikkat edilmesi gerekenlerden hem de genel olarak 23. haftaya dair gelişim süreci ve belirtilerden bahsedeceğiz.

 

Hamileliğin 23. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 23. haftasında bebeğin kilosu artk 500 grama yaklaşmıştır. Ortalam olarak ise 455 gram civarındadır. Uzunluğu ise ise 20 cm civarındadır.

 

  • haftada bebiş artık daha tombul bir hal alıyor.
  • Tüm vücudunu kaplayan tüyler hızla gelişiyor ve zaman zaman koyulaşıyor.
  • Yüzü ve genel olarak da vücudu doğumdaki halini şimdiden almaya başlıyor.
  • Ciğerleri de gelişiyor ve yakın zamanda nefes almaya başlayacak, şimdiden deneme egzersizleri yapıyor ve oksijeni plasentadan alıyor.

Tüm bu gelişim ayrıntılarının yanı sıra bebeğinizin hareketlerini de çoktan hissetmeye başlamış olmalısınız. Ancak en hareketli dönemin 24 – 28. haftalar arasında olduğu söylenir. Bu nedenle bebişinizin hareketlerini daha fazla ve tam anlamıyla hissetmek için birazcık daha beklemelisiniz.

 

Ayrıca kısa süreli ve düzensiz olup, bu nedenle bir gün hissedip bir gün hissetmemek normal bir durumdur. Zaten kesintisiz hareketleri 28. haftadan itibaren hissetmeye başlayabilirsiniz.

Hamileliğin 23. Haftasında Annede Neler Değişir?

Rahmin büyümesi devam ediyor. Bu nedenle bu büyümeye bağlı olarak anne adayında da belli başlı değişiklikler hissediliyor. Mesela göbeğin daha yuvarlak bir görünüm alması, plasenta büyümesi, amniyotik sıvı miktarının artması, daha fazla ağırlık hissi ve ayakta durulduğunda, hareket edildiğinde daha kolay yorulma gibi durumlar meydana gelir.

 

Elbette ki bu süreçte kendinizi, diğer anne adaylarının süreçleri ile kıyaslamanız doğru değildir. Çünkü bu dönemde kadınların ve bebeklerin farklı boyutlarda gelişim göstermesi durumu söz konusudur. Bu nedenle kilo artışı, belirtiler aynı zamanlara denk gelmeyebilir.

 

Yine bu haftanın en önemli değişim konularından birisi de kilo değişimleridir. Değişim hala artı yönünde devam ediyor. Yani rahmin büyümesine bağlı olarak kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu bazen, çevredeki insanların acaba ikiz mi olacak gibisinden düşünce ve sorularına sebep olabilir ancak bu konuda asla takıntı ve endişe yapmamalısınız çünkü zaten geçtiğimiz haftalarda yaptırdığınız ultrasonda ne olduğunu sizler gayet biliyorsunuz. Bu denli kilonun ön plana çıkması gayet normaldir. Yine de çok evhamlı ve takıntılı bir kişiliğe sahipsen, kilonuzla ilgili bu endişeleri varsa doktorunuzla paylaşırsanız, içiniz tam anlamıyla rahat olacaktır. Ancak hamilelik boyunca toplamda 10-15 kilo alımının normal olduğunu dikkate almalısınız.

Hamileliğin 23. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir, Ne Yapılmalıdır?

 

Hamileliğin 23. haftasında dikkat edilmesi gerekenler;

 

  • Diyabet – Diyabet hastası olmasanız bile bu dönemde anne adaylarının  idrarında şeker bulunması genellikle görülen bir durumdur. Bu nedenle 2. trimestarın sonuna doğru doktorunuzun uygun gördüğü bir haftada gerekli testi yapması gerekir. Bunun için kan testlerinin yanısıra açlık kan şekeri veya glikoz tolerans testi de yapılabilmektedir.
  • Lekeler – Özel olarak 23. haftada, genel olarak ise 2. ve 3. trimester dönemlerinde iç çamaşırında pembe veya kırmızımsı leke ya da lekeler görmek mümkündür. Bu lekeler huzursuz edici olabilmektedir ancak 2. ya da 3. trimester dönemlerinde hafif kanama ya da lekelenmeler için endişe etmeniz gerekmez. Bu lekelerin, hamileliğe bağlı olarak birçok farklı nedeni olabilmektedir ama siz hamileliğe bağlı bir durum olmadığını düşünüyorsanız, doktorunuz ile paylaşmalısınız, özellikle de hafif ağrılar ya da kramplar buna eşlik ediyorsa.
  • Burun tıkanıklığı ve kanaması – Yüksek düzeyde östrojen, progesteron, kan akışının yükselmesine ve dolayısıyla da burnundaki mukoz dokuların da şişmesine neden olur. Bu dokuların işlevselliği büyüktür. Çünkü sizi enfeksiyondan ve türlü mikroplardan uzak tutar. Normalden daha fazla mukuz üretimi; burun tıkanıklığı ve hatta burun kanamasına sebep olabilmektedir. Bunun için bu dönemde C vitamini ağırlıkta gıdaları tüketmek önerilir. Ancak bu her anne adayında görülmesi gereken ya da görülecek bir belirti değildir.
  • Hipertansiyon (tansiyonun yükselmesi) – Normalde hamileliğin genelinde ve 24. haftaya kadar tansiyon düşük seviyelerde olmasına rağmen, hamilelik sürecinin sonuna doğru yüksek tansiyon (hipertansiyon) bazı hamile kadınlarda ortaya çıkabilmektedir. Hipertansiyon ile birlikte preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun testlere devam etmesi ve beslenme önerilerine dikkat etmelisiniz.
  • Erken doğum riski – Hamileliğin 23. haftasında erken doğum riski olup olmadığını anlamak için erken doğum riski testi yapılabilir. Özellikle de; hamileliğin normal belirtileri; örneğin kasıkta ağrı, rahimde kasılma, sırt ağrısı, kramplar, vajinal akıntıdaki değişiklikler gibi, bunları erken doğum ile belirtileri ile karıştırmamak gerekir. Eğer erken doğum gibi bir risk belirtisi arıyorsanız bu ancak; fetal fibronektin adı verilen bir protein türünün amniyotik kesede ve fetal zarlarda bulunup, bulunmadığına dair bir test yapılması ile mümkündür ki doktorunuz gerekli görürse zaten bu testi sizden talep eder. Bu yüzden içiniz rahat olsun.

 

Hamileliğin 23. Haftasında Beslenme Düzeni ve Önerileri

Hamileliğin 23. haftasındaki bir anne adayı için beslenme önerileri aslında hamileliğin geneli ile aynıdır ancak özel olarak bu haftada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır ki bu hususların başında sodyum alımıdır.

 

Bu dönemde gereğinden fazla sodyum alımı, vücudunun su tutmasına neden olabilir. Bunun da doğal bir sonucu olarak şişme ve şişkinlik hissi ortaya çıkar. Bu nedenle bu hafta özellikle de sodyum veya tuz bileşenlerini içeren gıdalardan uzak durmaya, bunları tüketmemeye özen göstermeniz önerilir. Bu gıda türlerinin başında;  turşu, tuzlu kuruyemişler, işlenmiş veya konserve gıdalar gelir. Çok daha fazlasını ilgili gıdanın içeriğini dikkate alarak öğrenebilirsiniz.

Bu hafta sodyum tüketimini dengede tutabilmek için gıdaların içerisindekiler etiketine bakınız ve günde 3 gramla (3000 mg) sınırını aşmayınız.

Yorum yapın