Hamileliğin 22. haftasında bir anne adayı için önemli bilgileri derledik. Anne adayı, hamileliğin 22. haftasında olsa da tıbbi hesaplamalara göre bebiş iki hafta geriden geldiğinden dolayı, bebiş 20 haftasında olarak sayılır.
- haftayı bitirdiğinizde tam 5 aylık hamile oluyorsunuz. Bir sonraki ay yani 6. ay ise, ikinci trimester döneminin son ayıdır ve 6. ayı da bitirdiğinizde artık son 3 aylık döneme yani üçüncü trimester dönemine geçiş yapmış olacaksınız.
40 haftalık hamilelik sürecinin 22. haftası 2. trimester dönemine aittir ve oldukça rahat geçecek haftalardan birisidir. Zaten 3. trimester dönemine kadar pek çok açıdan daha rahat bir süreç geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Zaman hızlı geçiyor ve bir kaç hafta sonra artık 3. trimester dönemine geçiş yapmış olacaksınız ki bu da hamileliğin son çeyrek dönemi olarak ifade edilebilir.
Hamileliğin 22. haftasında neler olacak, neler hissedeceksiniz, belirtiler neler ve genel olarak nelere dikkat etmeniz gerekiyor… tüm bu merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Hamileliğin 22. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Anne adayları bu haftalarda en çok bebeğin ölçülerini, büyüklüğünü merak ediyor. 22 haftalık hamilelikte bebeğin kilosu ortalama olarak 350 – 400 gram civarında değişim göstermektedir. Daha basit bir ifade ile artık ele avuca gelecek kadar büyümüş bir bebişiniz olduğunu söyleyebiliriz.
Başın başlangıcından, poponun bitişine kadar ki olan mesafeyi baz alarak uzunluğunu söylememiz gerekirse bu da geçen haftalara kıyasla oldukça yüksek olup, ortalama 20 cm civarındadır.
Bebişinizin vücudu bu hafta da oldukça hızla büyüyor. Sadece vücudu değil; dokunma, görme, işitme ve tat alma duyuları da ciddi oranda gelişiyor.
Fiziksel gelişiminin yanısıra iç organları ve sindirim sistemi de gelişmeye devam etmektedir.
Öte yandan cinsel uzuvları da iyice belirgin olmaya başlamıştır. Eğer erkekse testisleri, kız ise de rahmi ve yumurtalıkları oluşmaya devam eder. Eğer bu haftalarda henüz ultrason ile bebişinizin cinsiyetini öğrenmediyseniz, bir an önce teste girmenizi öneririz.
Hamileliğin 22. Haftasında Annede Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Bu haftada anne adayı kendisini öyle bir hisseder ki, hamile olduğuna tam anlamıyla emindir. Bunun en önemli nedeni ise 22 haftalık hamilelikte anne karnının artık engellenemez bir şekilde kendini belli ediyor olması ve ortada olmasıdır. Üstelik gittikçe büyümektedir. Yani şu haftada anne adayı karnının yeterince büyüdüğünü düşünür ancak daha da büyüyeceğini söylememiz mümkündür. O nedenle bu hafta henüz rahatça eğilebilir ve oturabilirken, bu zamanların değerini bilmek gerekir çünkü yürümek bile çaba gerektirmez ve zor olmaz. Ayrıca şimdiye kadar 6-7 kilo almış olmanız da gayet normaldir.
Öte yandan annedeki en önemli ve olumlu değişimlerin başında sabah bulantılarının önemli ölçüde geçmiş olması ve buna bağlı olarak sabahleyin uyanınca anne adayının kendini daha iyi hissediyor olmasıdır.
Unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı ise her ne kadar bu dönemde, ilk 3 aylık yani birinci trimester dönemindeki belirtilerin azaldığını ve hatta yok olduğunu söylesek de, ara sıra kendini hissettirebileceğidir. Tabii ki bu durum kadından kadına da değişkenlik gösterdiğinden kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
Hamileliğin 22. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Hamileliğin 22. haftasına ait belli başlı belirtiler vardır ki bu belirtiler normal hamilelik belirtilerine kıyasla biraz daha farklı ve belirgin olmaktadır. Bu bağlamda sıralandırabileceğimiz başlıca belirtiler aşağıdaki gibidir;
- Rahim bölgesinde kasılmalar ve ağrılar – Bu hafta sancı hissiyatı yaşamak, zaman zaman kasılmalar, ağrılar şeklinde de bunu hissetmek normaldir. Bu kasılmalar ve ağrılar genel olarak ve özellikle de rahmin üst ve alt kısımlarında sanki sıkılıyormuş gibi bir hissiyattır. Çünkü bu haftadan itibaren artık rahim; doğum sancıları ve diğer belirtiler ile sizin doğuma hazırlık yapmanızı sağlar. Siz de o bölgeye dair hamileliğe uygun egzersizler uygulayarak, oradaki kasların daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
- Sürekli halsizlik hissiyatı ve çabuk yorulmak – Bunun nedeni genellikle kan oranının düşmesi ile açıklanır ve de genetik olarak zaten anemi yani kansızlık sorununuz varsa, zaten hamilelikte bu etkiyi yaşamanız daha da olası olmaktadır. Bu nedenle bu hissiyatların uzun sürmesi, tüm gün boyunca sürmesi durumunda doktor ile görüşerek, kan değerlerini ölçtürmek hem daha iyi bir psikoloji ile sürece devam edebilmeniz hem de gerekli tedavi sürecine de dahil olarak hem bebişiniz hem de kendiniz için daha sağlıklı bir şekilde sürece devam edebilmeniz açısından önem teşkil eder.
- Grip olmak – Hamilelikte grip olmak özellikle de 22. haftada meydana gelebilen belirtilerden birisidir.
- İshal olmak – İshal olmak da, tıpkı grip olmak gibi oldukça fazla ortaya çıkan belirtilerden birisi olup, bu durumu düzetlmek için; istirahat, mide bölgesine hafif ve kısa süreli sıcak su torbası ile masaj, beslenme düzeninde ishali düzeltmeye yönelik gıdaları tüketmek önerilir. Ancak 3-4 günden uzun süren ishal durumları için ise doktor ile görüşmek gerekir.
Hamileliğin 22. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Hamileliğin 22. haftasında olan bir anne adayı için en önemli tüketim tavsiyesinin başında su gelmektedir. Nitekim bu hafta su ve genel olarak sıvı ihtiyacı zirvelerde çıkmakta ve bu ihtiyacın karşılanmaması ya da az karşılanması durumunda belli başlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de grip, nezle ve ishal gibi hastalıkların bu haftalarda yeteri kadar sıvı alımı olmamasına bağlanır. Bunun bir diğer nedeni ise suyun her bir canlı için hayati bir ihtiyaç olması ve dolayısıyla hem sisteminizin sürekli yenilebilmesinde hem de gereksiz bileşenlerin atılabilmesinde önemli rol oynamasıdır. Dolayısıyla normal hamilelik sürecinde dikkate aldığınız; kalsiyum, demir ağırlıklı beslenme öğünlerine ek olarak sıvı tüketimine de özellikle bu haftalarda ağırlık vermeniz ve ortalama olarak günde 6 -8 bardak ki bu da ortalama 2 litreye denk gelmektedir, su tüketimidir. İdeal oranda su tüketimi bu dönemde sizi, susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkabilen; baş ağrıları, rahimdeki kramplar, kas kasılmaları ve idrar kesesi enfeksiyonları gibi sorunlardan kurtaracaktır. Son olarak gün boyunca yeterli oranda su içip içmediğini anlamak için idrar rengine bakmanız yeterlidir. Eğer ki renk açık sarı veya berraksa yeterli sıvı alımı yapıyorsunuzdur ancak eğer koyu sarıysa ya da daha koyuysa, bu durum son 1-2 günde yeterli sıvı almadığınızı gösterir.
Hamileliğin 22. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yazımız boyunca bahsettiğimiz, sıvı tüketimi, beslenme düzeni ve kas krampları önlemlerine ek olarak, bu hafta boyunca dikkat edilmesi gereken genel hususlara değinecek olursak;
- Ani ruh hali değişimlerine hazır olmalısınız. Bazen ağlamak, bazen değişik duygular, bazen ise gülmek istersin. Bunun temel nedeni hormon dengesinden meydana gelen değişikliklerdir.
- Stresten kesinlikle kaçınılması gerekir. Bunu söylemek kolay ama yapabilmek zordur. Bu yüzden, özellikle bu dönemdeki bir anne adayı için strestle başa çıkmanın yöntemlerinden birkaçı; uyku düzeni, müzik dinlemek, kitap okumak, film izlemek, hamilelere yönelik egzersiz ve spor türlerine başlamak ya da devam etmek, doğada keşif ve yürüyüş yapmak, D vitaminini al, çiçek besle, bahçe işleri ile uğraş, ev dekorasyonu ile uğraşmak olarak sıralandırılabilir.