Hamileliğin 20. Haftası

Hamileliğinin 20. haftası, hamileliğin ortası sayılır ve 5 aylık hamile anlamına gelir.

Hamileliğin 20. haftası, 2. trimester dönemine dahildir ve 2. trimester döneminin 2. ayına dek gelir.

Bilindiği gibi hamilelik toplamda 3 trimester dönemden oluşur.  Her bir trimester döneminde 3 ay vardır. 1. ve 3. trimester dönemlerine kıyasla, 2 trimester dönemi çok daha rahat geçmektedir.

Ayrıca; hamileliğin 2. ana dönemi olan ikinci trimester döneminde cinsel hayat gayet normaldir ve hatta en elverişli dönem olarak ifade edilir.

Hamileliğin 20. Haftasında Bebeğin Şekli Nasıldır?

Bu hafta bebeğinizin şeklinin net anlaşılabilmesi için bir kelek büyüklüğünde diyebiliriz.

Hamileliğin 20. haftasında bebeğin boyu daha da uzamış olup, baş bölgesinden kalçaya kadar olan uzunluğu 14 – 16 cm civarındadır. Ağırlık ise 260 gram civarındadır.

Bebeğinizin şeklini görmek ve aynı zamanda cinsiyetini de öğrenmek için, eğer ki son 3 hafta içerisinde ultrason kontrolüne gitmediyseniz ya da yaptırmadıysanız, 20. hafta kesinlikle ultrason kontrolü için önerilen bir haftadır.

Bu sayede ultrasonda bebeğin cinsiyetini neredeyse kesin bir şekilde öğrenebilirsin. Çünkü cinsiyetin anlaşılabilmesi için dış üreme organları artık belirginleşmiştir. Ama şöyle de bir durum var ki, cinsiyet organı belirgin olacak şekilde gelişmiş olsa bile bebeğin yatış pozisyonu yüzünden fark edilemeyebilir ya da ultrason cihazının modeli daha eski ise yine fark edilmesi zor ya da imkansız olabilir. Bu yüzden bir kaç hafta daha beklemek gerekebilir.

Saçı ve tırnakları da oluşmaya devam ediyor. Hatta o kadar ki ince kaşları, saçları, tırnakları ve bacakları ile dikkat çekecek kadar gelişmiş bile olabilir.

Hamileliğin 20. Haftasında Bebeğin Hareketleri

Gebeliğin ortalarında olduğunuz için artık bebeğinizin hareketlerini de hissetmeye başlamışsınızdır. Büyük bir ihtimalle; rahminin içinde dönüşü, kıvrılması, tekme ve yumruk atması gibi hareketleri hissedeceksiniz.

Eğer bebişinizin hareketlerini henüz hissetmediyseniz, hissetmeye başlamak için 22. haftaya kadar beklemeniz gerekebilir.

Eğer hissetmeye başladıysanız da, bunu not alıp, doktorla paylaşmak, sürecin daha kontrollü bir şekilde ilerletilmesinde önem arz eder.

Hamileliğin 20. Haftasında Annede Neler Değişir?

  • Psikolojik değişimler – Bebişin gerçekliğine dair bir gerçeklik duygusu daha da hakim bir şekilde hissedilir. Karnın büyümeye devam etmesi ve bebişin hareketlerinin de hissedebilmesine bağlı olarak daha pozitif ve değişik duygular hakim olur.
  • Rahim büyüklüğü – haftadan itibaren rahim düzenli büyümeye devam eder ki bu genelde 1 cm’dir. Mesela hamileliğin 25. haftasında, rahmin büyüklüğü 25 cm olur. Bu ölçüler kadından kadına göre değişir ancak 20. hafta olmasına rağmen hala 15-16 cm civarındaysa, doktorunuzla durumu mutlaka görüşün.
  • Kilo değişimleri – Bu ayın sonuna doğru toplamda hemen hemen 2 kiloya kadar fazladan almanız büyük bir ihtimal ve basit bir hesap ile hamileliğin ilk haftalarından, haftanın sonuna kadar ortalama 4.5 kg alınması normaldir. Ayrıca kilo değişimlerini toplamda 3 dönemlik olan trimester dönemleri için kıyaslayacak olursak; 1. trimester döneminde (ki bu 0-3 aylık süreçtir) 1 – 3 kg, 2. trimester dönemi (ki bu dönem 3-6 ayı kapsar) 4 – 5 kg civarı 3. trimester dönemi de (6-9 ay) 5 – 6 kg arasındadır.
  • Ağrılar – Ağrılar olmaya devam eder ama azaltmak ve hatta yok etmek de mümkündür. Mesela düzenli ve yavaş kilo almak, sıcak su torbası ile masaj, hamilelik pilatesi fayda sağlayacaktır.
  • Dolaşım sistemindeki değişiklikler – Dolaşım sistemin genişlemeye devam ediyor olmasına bağlı olarak bu ay ve gelecek ay tansiyonun daha düşük olabilir. Çünkü bu hafta da vücut daha fazla kan üretmeye devam Bu nedenle kan ihtiyacına yönelik demir içeren beslenmelere ağırlık vermek iyi bir tercih olacaktır.
  • Yorgunluk – Halsizlik ve yorgunluğun temel nedeni kansızlık olabilir. Çünkü bu dönemde vücut aşırı kan üretir, sürekli ihtiyaç duyar. Bu sorunu da yine beslenme düzeninde magnezyum, demir içeren doğal gıdalara yönelerek üzerinden gelebilirsiniz.
  • Karın kaslarının esnemesi – Bebek büyür ve sonuç olarak karın kaslarınız da esneyerek, gerilir. Bu yüzden şişlik hissetmek, aynada daha da şiştiğinizi görmek normaldir.

Hamileliğin 20. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin 20. haftasında beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler, genel olarak hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler ile aynıdır.

Özellikle de bu ikinci trimester dönemi yani 20. hafta itibariyle, hameliliğin tam da ortalandığı bu dönemde, anne adayının iştahı ilk aylara kıyasla daha da açıktır ve ilk aylarda yemek istemediği en güzel şeyleri bile artık yiyebilir durumdadır. İşte bu yüzden, bu dönemin keyfi çıkarılmalı ve gerekli vitamin, mineraller de dikkate alınarak, doğal ideal oranda sık sık, az az tüketilmelidir.

Bununla birlikte; yapay tatlandırıcı içeren gıdalardan, genel olarak hazır ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulması önerilir. Mevsimindeki meyve ve sebzelere ise önem verilmelidir. Kafeinden, asitli içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

 

Yorum yapın