Hamileliğin 19. haftasında neler olur, nelere dikkat etmek gerekir ve çok daha fazlasını bu yazıda derledik.
Hamileliğin 19. haftasında olan bir anne adayı “5 aylık hamile” olarak tanımlanır. Şimdiye kadar geçen haftalarda birçok farklı değişim yaşandı ve bu değişimler ilk trimester döneminin en önemli belirtileriydi, 19. hafta itibariyle ise ikinci trimester dönemine girdiğiniz için, bu haftaların daha rahat geçeceğinden emin olabilirsiniz.
Hamileliğin 19. haftasına dair merak edilen her bir ayrıntıyı, dikkat edilmesi gerekenleri ve çok daha fazlası için hazır mısınız?
Hamileliğin 19. Haftasında Bebeğin Şekli Nasıldır?
Anne adayları bebişlerinin haftalık gelişimlerini sürekli merak ederler. Bizler de, geçmiş haftalarda verdiğimiz ortalama bilgilere ek olarak, bu hafta da bebeğin bedeninin tahmini ölçüleri anlaşılabilmesi için ipuçları vereceğiz.
Hamileliğin 19. haftasında bebeğin boy uzunluğu genellikle 13-15 cm civarında olmaktadır. Ağırlığı ise 200-225 gram civarındadır.
Hamileliğin 19. Haftasında Bebek İçeride Napıyor?
Bebeğin şekli hızla gelişmeye devam ediyor ve artık birçok ayrıntıyı ultrason ile gözlemlemek mümkün oluyor. Bebeğin gelişimi ile doğal olarak ağırlığı da artıyor ve bu hafta 200 gram civarında olan ağırlığı, doğum haftasına kadar tam 15 kat daha artacaktır. Bu yüzden her hafta daha da kilo alıyor olmana ve ayna karşısında hamilelik göbeğinin daha da belirginleşmeye başladığına şaşırmamalısınız.
Hamileliğin 19. haftasında bebeğinizin gelişimi verniks adlı madde ile koruma altındadır. Doğal bir şekilde oluşan bu madde, bebeğinizin henüz hassas olan cildini, birçok bileşenden korur ve doğum yaklaştığında bu koruyucu bariyer artık ortadan kalkar.
Bu hafta bebeğin beslenmesinde önemli bir rol oynayan böbrekler devreye giriyor. Artık idrar üretebilen böbrekler sayesinde bebek idrarını yapıyor ve yutuyor… bu süreç tekrar ediyor ancak endişe etmeye gerek yok çünkü bu koruma alanı tamamen steril ve sağlıklı.
Bazı anne adayları, bu zamanlarda bebişleri için müzik dinletiyorlar ve bu sayede gelişimlerine olumlu bir şekilde katkı sağlıyorlar. Siz de bunu deneyebilirsiniz. Çünkü bu haftadan itibaren bebeğin duyma yetisi o kadar gelişti kibirçok farklı sesi ve hatta sizin seslerinizi de işitmeye başladı. Tabii ki sizin bebişiniz olduğu için, sizin sesinizi daha çok hisseder ve duyar.
Hamileliğin 19. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Bu hafta, kaslara ek olarak sinirsel devrelerin gelişimleri de ekleniyor. Tüm bu ayrıntılar, bebeğin geçen haftalara kıyasla daha çok hareketli olmasını sağlıyor.
Sonuç itibariyle bu haftadan itibaren, gelişime bağlı olarak istem dışı hareketleri de hissetmek mümkün. Bununla birlikte; emmek, kol, bacak hareketleri ve tekmelemek gibi bilinçli hareketleri de az da olsa hissetmek mümkündür.
Henüz hissetmiyorsanız, 20. haftayı beklemelisiniz.
Hamileliğin 19. Haftasında Annede Neler Değişir?
Anne adaylarının bu hafta fark edeceği en belirgin değişiklik, hamilelik karnının artık bariz bir şekilde ortaya çıkmış olmasıdır. Her ne kadar bol ya da bu şişliği gizlemeye yönelik kıyafet tercihleri yapsanız da, gizlemeniz artık olanaksızdır.
Göbeğinin hemen alt kısmında hissedilebilen rahim, bu dönemde büyüklüğü artık 1.3 cm olmuştur. Bu da, kendini belli ediyor anlamına gelir. 20. haftadan itibaren ise gizlemek imkansız olacaktır.
- 19. hafta itibariyle oldukça kilolu hissetmeye devam edeceksiniz çünkü hamileliğin başlangıcından bu yana ortalama olarak; 6 – 6.3 kg arasında bir kilo almış olmanız lazım.
Bu kilonun bir kısmı bebeğe, diğer kısımları; plasenta, rahim, göğüsler gibi vücudun farklı kısımlarına aittir ve hamilelik dönemi bitince herşey normale dönecektir.
Hamileliğin 19. Haftasında Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin 19. haftasında olan bir anne adayı hangi belirtileri hisseder…
İşte madde madde 19. hafta hamilelik belirtileri;
- Bir klasik olarak baş dönmesi, yine bu dönemde sıkça hissedilebilir bir belirtidir. Bunun temel nedeni ise düşük kan basıncıdır.
- Sürekli yorgunluk, halsizlik hissiyatı ise kansızlıktan kaynaklı olabilir. Bu nedenle magnezyum ve çinko ağırlıklı doğal gıdalara bu hafta ağırlık vermek önem arz eder.
Bu iki bariz belirti dışında, hamileliğin genel belirtileri (mide bulantısı, kabızlık, ağrılar gibi) yine bu 19. haftada hissedilir ancak eskisi kadar şiddetli olmayacaktır.
Hamileliğin 19. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Baş dönmesi belirtisini daha az hissetmek ya da hiç hissetmemek için tansiyonun dengede olması önem arz eder. Bu durumun önüne geçilebilmesi için özellikle hızlı oturup, kalkmamak gerekir. Öte yandan düşük kan şekeri ve kansızlık da baş dönmesine neden olabileceğinden tüm bu değerlerin doktorunuz tarafından dikkate alınması ve bu doğrultuda bir beslenme önerisi uygulamanız gerekir.
- Her ne kadar değişen ruh hali bu dönemde artık rayına oturmaya başladıysa da hem bebeğinizin ruhsal açıdan gelişimini desteklemek hem de kendiniz için daha rahat bir süreç geçirmek için hamileler için uygun spa, yoga, pilates, yürüyüş ve diğer hafif sporları yapabilirsiniz. Bu egzersizler pozitif bir bakış açısı açısından da son derece fayda sağlayacaktır.
- Yan yatmaya devam edilmelidir. Uyku pozisyonu hem yeterli, hem de rahat bir uyku için önem arz eder ve yumuşacık yastıklardan destek almak da, en iyi yan uyku pozisyonunu edinmeniz için büyük fayda sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki yan (cenin şekli) dışındaki diğer tüm uyku pozisyonları bu dönem için hiç önerilmez.
- Eğer hamilelikte uzun bir yola çıkman gerekiyorsa, çok gerekli değilse yapmamalısınız. Ayrıca normalde yaşadığınız bölgeye kıyasla daha sıcak, nemli iklime sahip ve de daha yüksek rakımlı bir bölgeye seyahat etmek, kötü bir tercih olacaktır.
Hamileliğin 19. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
- Bitkisel ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Çeşitli çaylar, gıda takviyeleri… gibi çeşitli faydaları olduğu iddia edilen bu ticari ürünler, beklenmedik etkiler gösterebilir. Bu süreçte bitkisel gıda tüketim önerilerini size sadece doktorunuz verebilir.
- Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum değeri açısından zengin; peynir ürünleri, badem, tofu, brokoli gibi besinlere ağırlık veriniz.
- Sık sık ve az az yemeye özen gösterin. Bu sayede hem gereksiz kilo almazsınız, hem de bebeğinizin gelişimini de ideal oranda desteklemiş olursunuz.
- Gün içinde az az, sık sık öğünler yemek aynı zamanda kan seviyesini ve şekerini dengede tutma Bu da daha enerjik olmanızı sağlar.
- Mide bulantısı, yanması ve hazımsızlık gibi belirtileri yaşamamak ya da minimuma indirgemek için yine doğal ve ideal beslenmek gerekir.