Hamileliğin 17. haftasında olan bir anne adayı, 4 aylık hamile olarak ifade edilir.
Bilindiği gibi hamilelik dönemi; 13’er haftalık 3 trimester döneminden oluşmaktadır ve hamileliğin 17. haftasında olan bir anne adayı, 2. trimester döneminde sayılmaktadır.
Yine daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz üzere, 2. trimester dönemi, hamileliğin en iyi geçtiği dönemdir. Çünkü ilk haftalardaki ortaya çıkan belirtiler artık etkisini azaltmış ve daha rahat bir süreç geçirmenizi sağlamaktadır.
Hamileliğin 17. haftasında olan bir anne adayı için önemli bilgileri derledik. Nelere dikkat edilmeli, bebek ne kadar gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir gibi tüm bu bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Hamileliğin 17. Haftasında Bebeğin Şekli Nasıldır?
- haftada bebeğin şeklini net bir şekilde anlaşılabilmesi için yetişkin bir insan elinin açılmış hali kadar diyebiliriz. Bu dönemde baş bölgesinden kalçaya kadar olan uzunluk genellikle 11 – 13 cm civarında bir değere denk gelir. Ağırlığı ise son 2 haftada o kadar arttmıştır ki neredeyse 2 katına çıkmıştır. Bu da basit bir hesap ile bu hafta bebeğin kilosu yaklaşık olarak 100-150 gram civarında olduğu tahmin edilir.
Gelişim sürecine dair diğer ayrıntılar ise;
- Yağ doku oluşumu sayesinde vücudun ısı üretimi ve metabolizması gelişiyor.
- Bebişiniz bu hafta hızlı bir şekilde gelişmeye ve doğacağı gün için hazır olmaya devam ediyor. Şuanda sahip olduğu en önemli yetenekler ise emmek ve yutmak olarak tanımlanabilir.
- Kalp atışları düzenli olarak atmaya başladı ve dakikada 140-150 vuruş yapıyor.
- Cinsiyet artık daha da belirginleşmeye başlamıştır. Bu hafta ultrason testi ile cinsiyeti neredeyse kesin bir şekilde anlamak mümkündür ancak bu durum anneye göre, bebişe göre ve kullanılan ultrason cihazının kalitesine göre de değişebilen bir durumdur. Daha net bir veri için ise birkaç hafta daha beklemek gerekebilir.
17 Haftalık Bebek Hareketleri
Bu hafta bebişinizin hareket ettiğini hissetmeye başlamalısınız. Genelde bu haftadan itibaren hissedilmeye başlanır eğer hissetmiyorsan bir sonraki haftayı beklemeniz gerekir.
Unutulmamalıdır ki hamileliğin 4. ayında pek az anne bebeğin tekmesini hisseder. Bu nedenle siz hissetmiyorsanız endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü kolları ve bacakları daha da gelişmesi gerekmektedir.
17 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
17 haftalık gebelikte anne karnı artık belirgin bir haldedir. Hamile olduğun pek çok açıdan belli olur. Öyle ki karnının alt kısmında da belirgin bir şişlik vardır Bunun nedeni rahminin büyüklüğüdür. Rahmin büyüklüğü bu haftada yaklaşık 5 cm civarında olduğu tahmin edilir.
Değişiklikleri fark etmek, gözlemlemek ve aynı zamanda güzel bir hatıra oluşturmak için her hafta aynı boy aynası karşısında aynı kıyafetlerle fotoğraf çektirmek, iyi bir yöntem olabilir.
Bu hafta meydana gelen başlıca değişiklik, kilo almak olduğu için artık daha hareket edebilmek için, bol kıyafetler giymek tercih edilir.
Bu hafta ve sonraki haftalarda sadece karın bölgesi değil vücudun geri kalanı da geçtikçe değişim göstermektedir. Tüm bu değişimler genel olarak kilo almak şeklinde ifade edilir. Bu nedenle tartılırsanız, kilo aldığınızı gördüyseniz, şaşırmayın. Bu gayet normal.
Başka hangi değişiklikler olur, maddeleyecek olursak;
- Rahmin tepe noktası bir küre şeklini alır.
- Bağırsaklar da yukarı ve yanlara doğru itilir.
- Bebişin büyümesine bağlı olarak bağlar gerilir ve çekilir. Bu da 17 haftada rahim ağrısı (tek ya da iki taraflı şeklinde) ve rahim kasılması hissetmenize sebebi olabilir.
- Vajinal akıntı olabilir. Bu akıntı genellikle beyaz veya açık sarı renginde olup, oldukça koyudur. Endişe edilmemelidir. Eğer anormal bir durum olduğundan şüphe ediyorsanız, doktorunuz ile görüşmek en iyisidir.
17 Haftalık Gebelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
- Haftalık hamilelikte protein alımıın önemi devam eder. Öyle ki normalde vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorsanız bile ya da et ürünlerine karşı hassas olsanız da, bu dönemde protein alımının en iyi yöntemi ve özellikle hayvansal protein için et tüketimi önemlidir. Bu nedenle hayvansal ürünleri öğünlerinize dahil etmiyorsanız bir kez daha düşünün ve doktorunuza da mutlaka danışın.
Vücudunuzun enerji ihtiyacının karşılanmasında; meyve, sebze ve bakliyat gibi kalorili gıdaların tüketimi de önemlidir. Öte yandan oldukça az ya da hiç besin değeri olmayan gıdalardan kaçınmanız önerilir.
Unutulmamalıdır ki hamilelik süresi boyunca bebişinizin yeteri kadar enerjiyi alabilmesi lazım ve bu da farklı türde protein kaynakları ile düzenli beslenmeyi gerekli kılar.
Öğünlerinizde yeteri kadar vitamin ve mineralleri almalısınız.
Vücudun demir, çinko ve diğer önemli mineral değerlerinin karşılanması için önerilen başlıca gıdalar; nohut, mercimek, fasulye, bezelye ve tam tahıllı gıdalar olarak sıralandırılabilir.
Kalsiyum, B grubu ve D vitaminlerini karşılamak için ise yine bu değerleri taşıyan doğal gıdalara önem vermelisiniz.
Hamileliğin 17. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamileliğin 17. haftasındaki bir anne adayı için dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralandırılır;
- Uzun süre ayakta kalınmamalıdır çünkü bu bacaklarda ağrıya, kramplara neden olabilir ancak ayakta çeşitli hamilelik egzersizleri ve hafif yürüşler için durmanın sakıncası yoktur.
- Belli başlı kas ağrıları ve kramplar 15 dakikadan uzun olmamak kaydıyla, sıcak su torbası ile baskı yapabilirsiniz.
- Ayrıca bu dönemdeki kas ağrılarının önüne geçilebilmesinde günde 2-3 litre su tüketiminin son derece önemli olduğuna da dikkat çekmek gerekir.
- Bu haftalarda, pozitif bir ruhsal haline bağlı kalmaya devam etmelisiniz. İşte bunun için uygulayabileceğiniz farklı aktiviteler var. Bunlardan bazıları hamilelik yogası, pilates, yürüyüşler olarak sıralandırıabilir.
Son olarak eğer henüz yaptırmadıysanız ya da doktorunuz yapmadıysa, bu dönemde bebeğe dair çeşitli risklerin belirlenebilmesinde üçlü ve/veya dörtlü tarama testinin yapılmasının önemli olduğunu da belirtmek gerekir ki en geç 22. haftaya kadar, ideal olarak ise 18. haftaya kadar yapılması gerekir.