Hamileliğin 16. Haftası

Hamileliğinin 16. haftasında, tıbbi hesaplara göre bebiş de 14. haftasında olmaktadır. Hamileliğin 16. haftasında “4 aylık hamile” olarak değerlendirilirsiniz.

16. hafta, Trimester döneminin 3. haftasına dahildir. Bilindiği gibi hamilelik süreci toplamda 3 trimester dönemden oluşmakta ve her bir dönemde 13 hafta (3 ay) bulunmaktadır.

Hamilelik sürecinin artık daha da kolay bir hale dönüştüğü, ikinci trimester döneminde ve de özellikle 16. haftada ne gibi durumlar ile karşı karşıya kalacağınızı bu yazıda ele alacağız.

Hamileliğin 16. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Bebeğin baş bölgesinden kalçasına kadar olan uzunluğu bu hafta daha da uzamış olup, ortalama 10 – 13 cm civarındadır. Bu dönemde yine bebeğin durumu ile ilgili merak edilen önemli bir ayrıntı olan kilosu ise yaklaşık 80 – 150 gram aralığında ifade edilebilir.

Bu ayrıntılar dışında, hamileliğin 16. haftasında bebeğin gelişimine dair diğer önemli ayrıntılar;

  • İnce vücut tüylerinin hızla gelişmesi ve başını kaplaması.
  • Tırnaklar neredeyse tamamen oluşmuştur.
  • Henüz şu haftada, bacaklar kollardan daha uzun bir haldedir.
  • En önemli gelişim ayrıntılarından birisi de dokunma duyusunun ciddi oranda gelişmesidir. Öyle ki daha da hassaslaşmakta ve böylelikle göbek içerisinde hissiyat duymaya başlayacaktır.

 

Hamileliğin 4. Ayında Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

Bu haftalarda bebeğinin hareket ettiğini hissedetmek mümkündür. Ancak bu oldukça hafif derece bir hissiyattır. Öyle ki bu hissiyatın bebişinizden kaynaklı mı olduğunu tam anlamıyla fark etmeniz de zor olabilir.

Bazı anne adayları ise henüz bu haftalarda bebişinin hareket ettiğini hissetmeyebiliyor. Çünkü henüz canlanma dönemi ama genel olarak hamileliğin 16 ve 20. haftaları arasında hareketler hissedilir. Bu durum biraz da ceninin ne kadar hareketli bir yapıda olduğunu da bağlıdır.

Bu haftalarda bebişinizin hareketleri ultrason cihazı ile yapılan incelmede görülebilir. Öyle ki bu hareketleri ayrıntılı bir şekilde gözlemlemek de mümkündür. Örneğin gözler yanlara doğru hareketler eder. Aynı şekilde kollar ve bacaklar hareket eder.

Hamileliğin 4. Ayında Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur mu?

Eğer bebeğin cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız, o halde ikinci trimester dönemine dahil olan hamileliğin 16. haftasından itibaren cinsiyeti anlamak neredeyse kesindir.

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için ultrason kontrolüne gitmeniz gerekir. Bu ultrason kontrolü ile ultrason cihazında eğer bebek erkek ise  karınları testisleri belirgindir.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 16. haftasında annede hissedilen değişiklikler, genel olarak hamileliğin 4. ayında hissedilen değişiklikler olup, bu değişikliklerin başlıcaları;

  • Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahmin ve plasentanın da büyümesi meydana gelir. Bu haftalarda rahim büyüklüğü yaklaşık 7.6 cm’dir.
  • Kilo alma durumu çünkü; 6 hafta önce rahminin ağırlığı 140 gramdı iken şu haftalarda 250 gram civarında.
  • Hamilelik karnı artık iyiden iyiye fark edilir bir halde geldi.
  • Kasık ağrıları hissetmek normaldir çünkü genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokular esniyor.

 

16 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Aslında genel olarak hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenlere ek olarak, 16. hafta hamilelik sürecinde de bazı önlemleri almak en doğrusudur.

Bu doğrultuda size önerebileceğimiz başlıca noktalar;

  • Doğru uyku pozisyonu ki bu genelde yan yatış (cenin pozisyonu) olarak önerilir.
  • Eğer uyku sorununuz varsa da, uyku getirici doğal yöntemleri denemek ve ekstradan yastıklardan faydalanmak.
  • Düzenli ve ideal oranda hareket. Bunun için hamilelere özel spa, pilates, yoga, hafif yürüyüş yapılabilir.
  • Kahvaltı aksatılmamalı ve düzenli, sağlıklı öğünlere devam edilmeli. Bu dönemde tüketilmesi gerekenler; sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişler başlıca önerilen gıdalar arasındadır.

Doktorunuzun bu dönemdeki tüm uyarılarını dikkate almalısınız.

 

Yorum yapın