Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 15. haftası, hamileliğin 4. ayına dahildir. Dolayısıyla hamileliğin 15. haftasında olan bir anne adayı, 4 aylık hamile olarak tanımlanır.

15 haftalık hamile bir anne adayı, artık ilk trimester dönemini tamamlamış ve çok daha rahat geçecek, ikinci trimester dönemine geçiş yapmıştır. Dolayısıyla 15. haftadan itibaren hissedilecek özellikler ve yaşanacak gelişmeler tipik olarak gebeliğin 2. trimester dönemine ait özelliklerdir. Genel olarak ise ilk trimester döneminde meydana gelen yoğun belirtiler, ciddi oranda azalma gösterir.

  1. Hafta Gebelik ve Bebek Gelişimi

Bu hafta bebişiniz artık daha da uzamaya başladı. Öyle ki baş bölgesinden, popoya kadar olan uzunluk ortalama 9.3 ila 10.3 cm civarındadır. Ağırlığı ise 50 gram civarındadır.

Hamileliğin 15. haftasında yani ikinci trimester döneminde bebişin genel görünümünün daha net bir şekilde anlaşılabilmesi için portakal benzetmesi yapabiliriz.

Bununla birlikte bebişinizin gelişimi ile ilgili önemli bir detay ise kaşlar ve kafa derisi tüyleridir. Bu tüyler artık çıkmaya başladı ve hızla gelişim devam ediyor. Vücut şekli ve iskelet sistemi artık belirginleşmeye başladı. Bu hafta yaşanan en önemli bir diğer gelişme ise bebişinizin artık soluk almaya başlıyor olmasıdır. Nefes alıyor ve bununla birlikte emme ve yutma gibi temel çene fonksiyonlarını da biliyor.

Hamileliğin 15. haftasında bebek hareketleri hissedilir mi merak edilen konular arasındadır. Henüz 4 aylık hamile olan bir anne adayı yakında bebişin hareketlerini hissedebilmeye başlayacaktır. Çünkü bu süreçte  kas sistemi de gelişiyor. Yakında tekme atıyor, geriniyor, minicik kollarını ve bacaklarını hareket ettiriyor olacaktır.

  1. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
  2. hafta yani hamileliğin 4. ayından itibaren yaşanan en önemli gelişme ise artık hamilelik şişliğinin gizlenemez olmasıdır. Artık çıplak değil, kıyafetli de olsan fark edilecek bir durumdur.

15 haftalık gebelikte artan östrojen ve progesteron seviyesinden dolayı süt bezleri büyür ve bunun bir sonucu olarak meme uçlarından süt gibi bir akıntı gelebilir. Bu normal bir değişiklik olarak kabul edilir ancak her kadında da meydana gelecek diye bir kaide yoktur.

4 Aylık Hamile Olmanın Belirtileri Nelerdir?

  1. haftada itibaren, 4 aylık olmanın başlıca belirtileri de yaşanabilmektedir. Bu belirtilerin bir kısmı klasik hamilelik belirtileri olmakla birlikte, diğer bir kısmı da bu döneme özel belirtilerdir.

Buna göre başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralandırabiliriz;

  • Klasik olarak sürekli halsizlik hissiyatı hakimdir ancak ilk aylara kıyasla daha az seviyededir.
  • İdrara çıkma sıklığında azalma Eskisi kadar çok idrara çıkılmaz.
  • Mide bulantısı da artık azalır ve hatta bazı anne adayların da tamamen kesilir.
  • Kabızlık, hemoroit ise hala devam etmekte olan bir belirtidir.
  • Mide yanması devam eder.
  • Göğüslerde hassasiyet oranı düşse de, büyüme daha da devam etmektedir.
  • Arada sırada baş ağrısı Bazen hatta baş dönmesi ve baygınlık hissi de olabilir.
  • Diş etlerinde hassaslık meydana gelebilir. Öyle ki fırçalarken kanama
  • Özellikle de hamileliğin ilk zamanlarına kıyasla artık daha iştahlı olma durumu söz konusudur ki bu da güzel gelişmelerden birisidir.
  • Bacaklarda varisli damarlar
  • Vajinal akıntıda hafif artış gözlemlenebilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu belirtisi ortaya çıkabilir. Eğer idrara çıkarken yanma hissi ve ateş varsa bu durum ihtimal dahilinde olup, doktorla görüşmek gerekir.
  • Kasık ağrısı ve karın ağrısı özellikle de 15. haftaya özgü belirtiler arasındadır. Çünkü rahmin etrafındaki kas ve bağ dokuları genişlmeye devam ediyor ve bu da ağrı, sancıya neden oluyor.
  • Bazen tansiyon düşmesi olabilir ancak geçicidir.
  • Bu dönemde diş ağrıları da olabilir ve geçici belirtilerden birisidir.

 

15 Haftalık Gebelikte Gerekli Olan Testler

Dörtlü Tarama Testi ve Genetik Amniyosentez hamileliğin 4. ayından itibaren, özellikle de ikinci trimester dönemi içerisinde yaptırılması gerekli olan testler arasındadır.

Bu doğrultuda;

  • Dörtlü Tarama Testi – Kandaki 4 önemli bileşenin seviyesinin ölçülmesi işlemi olup, bebeğin karaciğer ve plasentanın ürettiği bazı hormonların seviyesinin öğrenilmesini sağlar. Bu sayedegelişim veya kromozom bozuklukları riski olup, olmadığı anlaşılır.
  • Genetik Amniyosentez – Gebeliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılması gerekli olan bir başka test olan Genetik Amniyosentez ile bu dönemde rahimdeki amniyotik sıvıdır. Bu test her zaman istenmeyebilir. Sadece anormal bir durum olma ihtimali düşünülürse, önlem dahilinde talep edilebilir.

15 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

4 haftalık hamileyken, özellikle de hamileliğin 15. haftasındayken, dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar aşağıdaki gibi sıralandırılabilir;

  • Doğru uyku pozisyonu önemlidir. Kilo almanın etkisi ile rahat uyuma pozisyonları bulmak da gittikçe zorlaşabil En başında ise sırtüstü yatılmaması gerektiği söylenir. Çünkü bu şekilde hem nefes alma zorluğuna hem de kan akışının gerçekleşmesine engel teşkil eder. Yüzükoyun uyku pozisyonu ise baskı uygular. En iyisi yan yatmaktır ki bu aşamada yastıklardan da destek alınabilir. Derin ve deliksiz uyumak istiyorsunuz ancak bunu yapmakta zorlanıyorsanız, bunun için en önemli tavsiyeler; her gün aynı saatte yatıp ve aynı saatte kalkmak (düzenli uyku), akşamları saat 7’den sonra çok fazla sıvı tüketmemek (gece idrara çıkma isteğini engellemek için) kafein tüketmemek, düzenli hamile egzersizsi yapmak,  açık havada kısa yürüyüş yapmak, yatmadan önce ılık duş almak, süt içmek, kitap okumak şeklinde sıralandırılabilir.
  • Geceleri çeşitli mide sorunları; ekşime, ağza acı su gelme, yanma gibi sorunlar oluyorsa, boynu yükseltecek bir yastıkla yatmak iyi bir geçici çözüm olabilir.
  • Seyahat etmeniz gerekiyorsa, ikinci trimester dönemi idealdir. Çünkü bu bulunduğun haftalarda bulantı hissiyatı daha düşüktür. Bu nedenle yolculuk planlarınızı 14-28 haftaları arasında öneriyoruz. Ancak çok uzun bir yolculuk olacaksa, doktora danışmak gerekir.
  • Hamileler için uygun egzersiz programlarını uygulayarak hem daha pozitif bir ruh haline sahip olabilir, hem de bu sürecin daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca belli başlı egzersizler hem enerji vermesi hem de rahat uyku için önem arz eder, büyük fayda sağlar.
  • Yüzmekten, hafif tempo yürümekten, pilates ve yoga yapmaktan çekinmeyin. Ayarında yaptığınız sürece bu etkinlikler oldukça faydalıdır ve hatta birçok uzman tarafından da hamilelik dönemiyle uyumlu egzersiz tipleri olarak sıkça önerilmektedir. Öyle ki özel olarak geliştirilmiş hamile pilatesi, yogası dersleri de bulunmaktadır. Bu derslere belli başlı merkezlerde dahil olabilir, bu zamanını daha verimli ve pozitif bir şekilde geçirebilirsiniz.

Hamileliğin 15 Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli

Hamileliğin 15. haftasında cenin hızla büyüme aşamasında olduğundan hem ceninin hem de değişen vücudun ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Bunun için normal beslenme programına günde fazladan 300 kalori daha eklemek iyi bir tercih olabilir. Ancak bu kalori oranını mümkün olduğu kadar besin değeri zengin, doğal ve kaliteli gıdalardan karşılamaya özen göstermelisiniz. Özellikle de aşırı yağlı, şekerli, hazır, paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulması gerekir.

İkinci trimester döneminde bebişin büyümeye devam ediyor olması ile ona yardımcı olabilmeniz için  kilo alım hızınızı 4 ve 6. aylar aralığında, haftada ortalama 450 ile 700 gram daha fazlaya arttırmanız önerilir.

4 Aylık Hamileyken Cinsel İlişki Doğru mu? Sakıncası Var mı?

  1. trimester dönemi gebeliğin altın çağı olarak da tanımlanır. Pek çok açıdan daha rahat bir hamilelik dönemi olduğu gibi, cinsellik için de son derece ideal bir dönemdir. Azalan hassasiyet ve yerli yerine oturmuş hormonlar, daha iyi bir cinsel deneyim için idealdir.
Yorum yapın