Hamileliğin 13. haftası, bebiş için 11. hafta olarak sayılmaktadır. 13. hafta, hamileliğin 13. haftası güzel bir haftadır çünkü ilk 3 aylık hamilelik döneminin sonudur. Artık ilk trimesterin sonuna geldiniz ve ikinci trimestır dönemine geçiş yapmak üzeresiniz.
Bildiğiniz gibi hamilelikte toplam 3 trimester dönemi vardır ve her bir dönem 13’er haftalık periyodlardan oluşmaktadır. Siz şu an ilk 13 haftayı tamamlamak üzere olduğunuz için ilk trimester döneminin sonundasınız.
İlk trimester dönemi, hamileliğin en riskli ve zorlu dönemi olarak bilinir. Çünkü elde edilen istatistikler bize bunu göstermektedir. Yakın zamanda geçiş yapacağım ikinci trimester dönemi ise daha risksiz ve belirtilerin de minimum düzeyde seyredeceği, daha keyifli bir dönemdir.
13 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Durumu Nasıldır?
Bebişin boy uzunluğu artmaya devam ediyor. Öyle ki başın başlangıç bölgesinden, poponun bitiş hizasına kadar olan uzunluk bu hafta 6.5 – 7.8 cm civarındadır ve kilosu da 13 ila 20 gram civarındadır.
13 haftalık yani 3 aylık hamilelikte bebeğin ölçülerinin daha net anlaşılabilmesi için şeftali ölçüleri benzetmesi yapabiliriz.
Ancak dikkate alınması gereken önemli bir ayrıntı ise büyümenin bu haftadan itibaren 24. haftaya kadar artık daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek olmasıdır.
Hamileliğin 13. haftasında bebeğin durumu ile ilgili diğer önemli ayrıntılar;
- Şimdiye kadar göbek bağının içinde gelişmekte olan bağırsaklar bebeğin karnında kalıcı yerlerini almak üzere harekete geçiyorlar.
- Bu hafta bebeğinin ses telleri gelişiyor. Böylece evin içinde sesi daha çok yankılanacak. Buna hazır mısın?
- Yüzü artık daha çok insan görünümünde… Başın yan tarafında oluşmaya başlayan gözler artık birbirine daha çok yaklaşır. Kulaklar da başın yan tarafında normal pozisyonlarını alır.
- 13 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu? diye merak ediyorsun biliyoruz. Evet, eğer çok utangaç değilse yani uygun pozisyonda duruyorsa dış üreme organları muayene yapıldığında cinsiyet ayrımı yapılacak kadar gelişmiştir.
3 Aylık Hamile Belli Olur mu?
Eğer tam 3 aylık bir hamileyseniz, 13. haftada ya da civarındasınız demektir. Bu dönem rahmin biraz daha büyümüş oluyor ve göbek birazcık ileriye doğru büyümüş oluyor. Çıplak bakıldığında bariz fark edilebilir ancak giysili bir şekilde fark edilmesi zor olabilir. Yine de ilerleyen haftalarda artık hamilelik durumu bariz bir şekilde gözlemlenmeye başlayacaktır.
Bu hafta daha kilo almış olma ihtimali yüksek. En önemli önemli değişiklik bel ölçüsünün değişmesidir. Hatta bu durumu kıyafetlerin dar gelmeye başlıyor olması ile daha net fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu nedenle bu haftada kıyafetlerde ciddi değişiklikler yapmak ve daha bol, rahat türden kıyafetler tercih etmek gerekir..
3 Aylık Hamile Belirtileri Nelerdir?
3 aylık hameliliğin belirtileri artık bariz bir şekilde ortaya çıkmaya başlar.
Bu doğrultuda başlıca belirtiler; çatlaklar, şişkinlik ve gaz şikayetleri, memelerdeki değişimler olarak sıralandırılabilir.
Bu belirtiler arasında özellikle çatlaklar dikkat çeker ve pek çok anne adayını farklı açılardan endişe duymaya ve düşünmeye sevk eder. Öyle ki bikini giyebilmek bir sorun olarak algılanmaya başlar ancak çok da endişe edilecek bir durum değildir. Çünkü biraz daha kilo alarak durum kapatılabilir. Uzun vadede ise doğum çatlaklarını gidermeye yönelik bir çok işe yarar tedavi yöntemleri olduğunu unutmayın. Bu yüzden şu an bu ayrıntılara takılmak yersiz bir endişeli ruh haline sebep olur.
Ayrıca bu dönemde vücudundaki çatlakları gizlemek için başlıca doğal yöntemler arasında; yeterli oranda su içmek, antioksidan etkili gıdalar tüketmek, yeterli miktarda protein alımı, güneşten olabildiğince uzak durmak, hamileler için uygun egzersizleri yapmak şeklinde sıralandırılabilir.
- Aylık Hamilelikte Şişkinlik ve Gaz Hissiyatı Daha da Artmaya Başlar
Bu hissiyat, 3. ayınızı tamamladığınızda kendinizi; şişkin, gaz dolu ve patlamaya hazır gibi hissetmenize neden olabilir. Aslında bu durumun temel nedeni bağırsak düzeninin normalden daha farklı çalışmaya başlamasından kaynaklıdır.Çünkü artan progesteron seviyesi, kalın bağırsakların gevşeyip, daha yavaş çalışmasına sebebiyet verir.
Bunun dışında, hamileliğin sıradan belirtileri de; kabızlık, şişkinlik ve gaz problemleri gibi, şişkinlik hissiyatına neden olabilmektedir. Bu hissiyatı yenmek için ise beslenme düzeninde belli başlı ayrıntıları dikkate alabilirsiniz.
Bu doğrultuda dikkat edilecek başlıca hususlar ve önemli taktikler; az az ve yavaş bir şekilde öğünleri yemek, stresten uzak kalmanızı sağlayacak etkinlikleri uygulamak, gaz yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durmak ki bunlara; soğan, kızartma türleri, karnabahar, lahana, fasulye, gazlı içecekler başta gelmektedir.
Limonlu ılık su içmek rahat bir hafta geçirmenizde büyük fayda sağlayacaktır.
3 Aylık Hamilelikte Memeler Nasıl Olur?
3 aylık hamileliğin en belirgin işareti göğüsler olmaktadır. Nitekim göğüsler zaten genel olarak hamilelik sırasında birçok değişime uğramaktadır. Bu değişimler henüz hamileliğin ilk haftalarında başlar ve genel belirtilerden birisidir. Klasik olarak göğüslerin hassaslaşması ve ağrıması hissiyatı hamilelik süresi boyunca olur. Önemli değişim ise 8. haftadan sonra olur ve bu haftadan sonra göğüsler daha da büyümeye başlar. Göğüslerin bu denli değişimi neticesinde gözle fark edilebilir, cildin hemen altındaki damarlar ortaya çıkar.
Bu süreci basit bir hesap ile izah etmemiz gerekirse; normalde hamilelikten önce ortalama 200 gram olan meme dokusunun ağırlığı, hamilelik süreci ile birlikte 400-800 gram ağırlığına kadar çıkar ve emzirme döneminde de 800 gramı geçebilir.
Bu dönemde fiziksel ve ruhsal sağlığa genel olarak dikkat edilmesi gerekir. Bu doğrultuda önerilen başlıca aktiviteler; hamilelik yogası, hafif doğa yürüyüşleri, hamilelik pilatesi ve masajı önerilir.
3 Aylık Hamilelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmeli ve kesinlikle kafein içermeyen gıdalar tüketilmelidir. Bunun nedeni ise kafeinin pek çok açıdan riskli olmasıdır. En önemlisi de kafein olarak adlandırılan bu bileşenin plasentadan geçerek bebişinize ulaşması durumu söz konusudur. Bu da sonuç olarak hem sizin hem de bebeğinizin kalsiyum mekanizmasını önemli ölçüde negatif etkileyebilir. Öte yandan bu dönemde kafein tüketimi bebişinizde çeşitli solunum problemleri olasılığını arttırdığı belirtilmektedir. Sadece bu kadar ile sınırlı kalmaz; süte de karışırarak uykusuzluk ve sinirlilik haline yol açabilmektedir.
Gün boyunca fazla kafein tüketiyorsanız mutlaka azaltın. Eğer az tüketiyorsanız da, tamamen bırakın.
Uzmanlara görüşüne göre; günde 2 minik fincan kahve içeriğindeki kadar kafeinin ideal olduğunu söyler ki bu da 100-150 mg oranında kafeine denk gelir.