Hamileliğinin 12. haftası, hamileliğin 3.ayına dahildir. Bu nedenle soranlara 3 aylık olduğunu söyleyebilirsin.
Hamileliğin 12. haftasının en önemli özelliği ise ilk trimesterin tamamlanmak üzere olmasıdır. Bu süreçte mutlu olmalısın çünkü hamileliğin en zorlu kısmını neredeyse geri bırakmak üzeresin. Bu ilk dönemin sonunda, artık daha rahat bir hamilelik süreci geçireceğin ikinci trimestır dönemine geliyorsun.
Bu yazımızın devamında ise özel olarak hamileliğin 12. haftasında neler olur, belirtiler ve bebeğin gelişimi ile ilgili merak ettiğin tüm bilgilere değineceğiz.
- Hafta Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
12 haftalık gebelikte bebeğin boyu ciddi oranda yükselmeye başlamıştır. Basit ve ortalama bir hesap ile başın başlangıç bölümünden kalçaya kadar olan mesafe yaklaşık 6.1 cm’dir. Bebeğin bu haftada ağırlığı ise 8 ile 14 gram arasında değişkenlik gösterir.
Hamileliğin 12. haftası ile ilgili olarak verebileceğimiz önemli bir haber de kalp atışı ile ilgilidir. Çünkü bu haftadan itibaren ya da daha ileriki haftalarda da olabilir, gideceğin muayenende artık bebeğin kalp atışını duyabilmeye başlayabileceksin. Bu dönemde, kalp atışlarını ancak doppler adı verilen özel bir cihaz ile duyabilirsin.
Bu hafta bebeğin gelişimi ile ilgili önemli ayrıntıları sıralandıracak olursak;
- Bu hafta artık el ve ayak parmakları ayrılmıştır. Detaylar ve özellikle tırnaklar büyüme sürecindedir.
- Bebişin minicik bedeninde minik minik incecik tüyler belirmeye başlar.
- İç organları ve sindirim sistemi artık glikozu (şekeri) kabul edebilecek kadar gelişmiştir.
- Beyin oldukça aktiftir ve beyinde bulunan hipofiz bezi de birçok hormonun üretilmesini teşvik eder.
- Sinir sistemi gelişme aşamasındadır.
- Bebiş, rahmin içinde hareket edecek kadar enerjiye ve kas gelişimine sahip olsa da, henüz size hissettirecek kadar değildir. Bunun için bir süre daha beklemeniz gerekir.
- Amniyotik sıvı miktarı artış dönemindedir.
- Dış üreme organları da yine gelişim aşamasında olduğundan, erkek mi yoksa dişi mi olduğuna dair ön bilgi edinmek artık mümkün olmaya başlamaktadır.
12 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
- haftada meydana gelen başlıca değişikliker,
- Göğüsler daha dolgun, ağır hissedilir ve kahverengi halkalar büyür. Bunun nedeni Östrojen ve Progesteron üretiminin artmasıdır. Bu artış süt bezlerinin büyümesine neden olur.
- Sık sık idrara çıkma isteği artık azalmaya başlayacaktır. Bunun nedeni ise büyüyen rahmin artık leğen kemiği içine sığabiliyor olmasıdır. Bu sayede artık rahim, idrar torbasına baskı yapmayacaktır. Bu da, idrar ihtiyacının son bulmasını sağlayacaktır.
- Bu haftalarda kilo alma durumu meydana gelebilir. Bu gayet doğaldır. Bu nedenle daha rahat hissetmek için artık daha bol kıyafetler tercih etmeye başlamak doğru olacaktır.
Son olarak, karnın hızla büyümeye devam ediyor. Unutmayın bu 12. haftadan sonra artık yavaş yavaş göbek belirginleşmeye başlayacaktır. Dolayısıyla ilerleyen haftalarda sizi görenler, çok rahat hamilelik durumunuzu anlayacaktır.
- Hafta Hamilelik Belirti ve Şikayetleri Nelerdir?
Klasik olarak baş ağrısı devam eder. Ara arar durabilir, hafifler ya da şiddetlenir. Çünkü artan kan üretimi ile kalp daha hızlı pompalama yapar. Bunun sonucunda dolaşım sistemindeki farklılık baş ağrısına veya dönmesine de sebebiyet verebilir.
Bu dönemde düzenli ve dengeli beslenme yaptığınızda ve; yeteri uyku, yürüyüş gibi etkinlikleri de uyguladığınızda baş ağrısı gibi şikayetlerinizin üzerinden gelebilir, genel olarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bu konuda özellikle nefes düzenleme ve gevşeme egzersizleri önerilmektedir.
Bu hafta fark edilecek önemli bir ayrıntıda cilt değişimleridir. Öyle ki hamilelik döneminde cilt farklı etkiler sonucunda değişebilir. Mesela karnın hemen alt kısmında koyulaşma, kahve-siyah renk fark edebilirsiniz. Ayrıca Linea nigra denilen dikey şeklinde bir çizgi oluştuğunu da fark edebilirsiniz.
Ayrıca gayet normal olarak yüz genelinde ve özellikle boyun kısmında, aynaya baktığınızda çeşitli boyutlarda kahverengi lekeler fark edebilirsiniz. Bu lekelerin geçici olduğunu unutmayın.
Cilt üzerindeki en önemli belirginleşen ayrıntılardan birisi de kılcal damarlardır. Bu durum “anjiyom” olarak tanımlanır ve cilt üzerinde küçük kırmızı dallara ayrılan kabartılar olarak gözlemlenebilir.
Bu dönemde genel olarak potizif olman büyük önem teşkil eder. İşte bunun için hamileler için uygun sporlar, hafif tempo yürüyüşler, yoga ve hamile özel platesleri son derece ideal seçenekler arasındadır.
12 Haftalık Gebelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
12 haftalık hamile olanlar için beslenme düzeni özellikle kiloyu dengede tutmaya yönelik olmalıdır çünkü çok fazla kilo almak bebeği taşımayı zorlaştırır.
Kahvaltı etmeye mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü kahvaltı enerji demektir. Ayrıca öğlen ya da akşam öğünlerinin düzenli olması da öne marz eder. Bu dönemde olabildiğinde fast food tüketiminden uzak durulması gerekir.
Dikkat edilmesi gerkene bir diğer önemli husus ise aşırı yağ ve şeker içeren gıdalardan uzak durulmasıdır. Canınız atıştırmalık çekiyorsa, sağlıklı atıştırmalıkları denemelisin.