Hamileliğin 10. haftası ilk trimesterin artık sonudur. Bu güzel bir haber çünkü en zorlu dönem hamileliğin ilk üç ayını kapsayan, ilk trimester dönemidir ve 10. hafta itibariyle artık ilk trimester dönemini geride bırakmak üzeresiniz.
Hamileliğin 10. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 10. haftasında anne karnında bebek tam anlamıyla küçük bir erik boyutlarındadır. Bu da ortalama olarak 3.1 ila 4.2 cm arasında olarak tanımlanır. Ağırlığı ise yalnızca 5 gramdır.
En öneml süreç bitmek üzere ve bu ilk 10 haftası tamamlandığında, artık gerekli ve önemli bütün yaşamsal organları oluşmaya başlar. Bu nedenle 10. haftanın sonu aynı zamanda embriyonik dönemin sonu ve de fetal dönemin başlangıcı olarak da ifade edilir.
Sevinmeniz gereken bir süreçtesiniz çünkü bebeğin gelişimindeki kritik dönemi geride bırakmak üzeresiniz. Artık daha rahat geçecek bir süreçtesiniz. İkinci trimester dönemine kadar ki süreci herhangi bir olumsuzluk yaşamadan geçirdiyseniz, hamilelik süreciniz büyük olasılıkla olumlu tamamlanacaktır.
- haftada, bağımlılık yapan zararlı maddelerden kesinlikle uzak durulmaya devam edilmelidir çünkü bu dönemde, bu maddeler hücrelere ciddi oranda zarar verebilmektedir.
- haftada bebeğin vücut gelişim durumuna dair önemli gelişmeleri sıralandıracak olursak;
- Fetal organ sistemlerinin gelişimi başlar.
- Organların gelişimi ile birlikte bebek artık daha çok bir insan görünümüne
- El ve ayak parmakları artık daha da gelişmiş olup, birbirinden ayrılır.
- İskelet kemikleri ve kıkırdakları da meydana gelmeye başlar ve hızla oluşur.
- Kolların oluşması ile birlikte dirsekler de meydana gelmeye başlar ve daha şimdiden çalışır durumdadır.
- Göz kapakları şekle girmeye başlar ancak gözleri bu süreçte kapalıdır.
- Kulaklar ise artı son şekline kavuşmak üzeredir.
- Diş etleri oluşmaya başlar.
- Beyni daha hızlı gelişir.
- Böbrekleri daha fazla idrar üretir.
Hamileliğin 10. Haftası Belirtileri Nelerdir?
Bu haftaya kadar değişimler yavaş bir şekilde ilerlemişti. 10 haftalık iken de hamile karnı hala belirgin olmaz. Bu yüzden mesela hamile kıyafetleri giymek için de henüz erkendir ama yine de rahat hissettiğin kıyafetler tercih edilmesi önerilir.
Bu dönemde vücutta sürekli artan kan hacmi nedeniyle özellikle kollarında ve bacaklarında sanki şiş gibi hissiyat duyabilirsin. Bu normaldir ve bu dönemde su tüketimine, spora devam etmen de önerilir.
Gebelik sırasında vücut fazla sıvı tutar. Bu da gözün dış tabakasının kalınlaşmasına sebebiyet verir. Bu nedenden dolayı gözlerin içindeki sıvı basıncının %10 oranında azalmasına bağlı olarak, görüş düzeyiniz doğum sonrasına kadar hafif bulanık olabilmektedir.
Bunun dışında önemli belirtiler;
- Artık 10. haftadan sonra karnın yavaş yavaş daha belirmeye başlayacaktır.
- Halsizlik, bitkinlik, uyku hali
- Sıkça idrara çıkma
- Bulantı
- Mide kaynaması, gaz ve şişkinlik
- Kabızlık
- Göğüslerde değişiklikler, dolgunluk, ağırlaşma, hassasiyet
- Meme başlarının çevresindeki bölgenin koyulaşması, yağ bezeciklerinin kabarması
- Vajinal akıntıda hafif artış
- Seyrek baş ağrısı
- İştahın açılması- mide bulantısı hafifliyorsa
- Duygusal İniş Çıkışlara Hazırlıklı Ol
Bu haftayla birlikte birçok konu hakkında duygusallaştığını fark edebilirsin. Karamsar olabilir, en ufacık bir şeyde ağlama isteği gelebilir veya hayallere dalabilirsin. Duygusal dalgalanmalar çok normaldir. Hamilelik hayatı duygusal açıdan inişli çıkışlı hale getiren bir süreçtir. Bu konuda kendini asla kötü hissetme, duygularına izin ver, onları kontrol etmeye çalışmak yerine akışına bırak ve her hissinin tadını çıkart.
Doktor Kontrollerini Aksatma
Doktorunun tavsiyelerine uy ve onunla iletişim halinde kal. Randevuların hepsine mutlaka git. Doktorun zaten sana ne sıklıkla kontrole gitmen gerektiğini söyleyecektir ancak kabaca şöyle özetlenebilir. 35.haftaya kadar ayda bir, 35.haftadan sonra on günlük veya haftalık kontroller şeklinde devam edilir. 40 haftayı aşan hamileliklerde (doktorların yönetim şekilleri farklı olsa da) haftalık kontrollerden daha sık, 2-3 günde bir kontroller uygundur.
Uyarı: Kendini İhmal Etme!
Bu süreçte bedeninde, bünyende, ruhsal yapında değişiklikler oluyor. Beslenme alışkanlıkların değişiyor, bazen çabuk sinirlenip bazen çabucacık duygusallaşıyorsun. Bebeğine dair birçok şey düşünüp, karar veremiyorsun. Oysa ki, bu dönemin daha kolay geçmesi için seni rahatlatacak ve keyif verecek aktivitelere yönelmen iyi olabilir. Örneğin bir Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi’ne başlayabilirsin.
Hamileliğin 10. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır
Gelelim 10 haftalık hamile nasıl beslenmeli sorusuna… Hamilelik, vücudunun protein ihtiyacını arttıran bir süreçtir. Çünkü protein sana, cenin, plasenta, rahim ve göğüslerin gelişmesi ve onarımı için kritik olan amino asitleri sağlar.
İlk, ikinci ve üçüncü trimesterlar dönemlerinde düzenli protein ağırlıklı gıda tüketimi önem arz eder. Bu doğrultuda eğer kilo kontrolü de sağlamak istiyorsanız hem düşük kalorili hem de yüksek proteinli gıdaları tüketebilirsiniz. Bu doğrultuda tercih edebileceğiniz bazı proteinli gıdalar arasında Nohut, Süt ve süt ürünleri, Tavuk Göğüs Eti, Balık et çeşitleri, Yağsız Biftek ve Hindi Göğüs Eti vardır.
- Haftada zeka gelişimine katkıda bulunmak gerekir…
- hafta beyin nöronları hızla üretiliyor ve bebişin beyni hızla gelişiyor Dolayısıyla bu dönemde beynin gelişimine katkıda bulunacak gıdaların tüketimi son derece önemlidir. Bu gıdaların başında; Somon, sardalya, gibi yağlı balıklar, Yumurta, Et, Ceviz, fındık, Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, Lahana, kabak gibi besinler gelir.