Hafta 1
Hamileliğin ilk haftasında bebeğinizi hissetmeniz çok zor ve hatta imkansıza yakındır. Hamileliğin ilk haftasında pek çok kadın “hamile” olduğunun bile farkında değildir.
Bu durumun nedeni; bebeğin henüz embriyo halde olmasıdır.
Embriyo ne demek, kısaca ifade edersek; bebek henüz iki hücre tabakası halindedir. Bir falsuye tanesinden biraz daha küçüktür. Ancak buna rağmen, minik organları; kalp, böbrek, ağzı ve hatta kulakları oluşmuştur.
Embriyo haldeki minik bebek; rahmin iç seperinde yer edinir. Rahim iç seperi olarak adlandırılan bu bölge; artık bebeğin büyüyeceği bölgedir.
Hamileliğin ilk belirtileri;
- Adet gecikmesi
- Mide bulantısı
- Ağızda tat değişikliği
- Halsizlik, uyku hali ve/veya sürekli yorgunluk hissi
- Normalden çok daha sık bir şekilde idrara çıkılması
- Göğüslerde değişim ve aşırı hassasiyet durumu
- Hassas derecede koku alabilme
- Normalde tüketilen gıdaların mide bulandırıcı gelmesi
Bu belirtilerden; bir ya da birkaçı ilk iki hafta boyunca görülebilmektedir ve hamileliğin ilk belirtileri olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca “adet gecikmesi” en net belirti olarak kabul edilir.
Hamile olduğumu nasıl anlarım diye merak edenler için de bu belirtilerin dikkate alınması büyük önem teşkil eder.
Hafta 2
Birinci ve hatta ikinci haftada hamilelik hesaplaması yapılması önerilmektedir. Çünkü hamile olup, olmadığınızı kesin olarak anlamanız gerekir.
Hamilelik hesaplaması için farklı yöntemler var ve internetten bulabileceğiniz hesaplama araçları da mevcut. Ancak; kesin ve net bilgiyi ancak doktorun ultrason ölçümü ile öğrenebilirsiniz.
Ayrıca; adet düzensizliği gibi nedenler yüzünden de net bir doğum hesaplaması yapmak “zor” olabilmektedir. Bu gibi bir durumda yine en net cevabı doktor verebilmektedir.
Bu konuda kabul edilen gerçeklik şu dur ki; gebe kalmadan önceki son adet dönemi, gebeliğin ilk haftası olarak kabul edilir. Bu haftadan itibaren, 40 haftalık süreç “ortalama hamilelik süreci” olarak kabul edilir.
Kısacası; siz hamileliğinizin 3. haftasındayken, bebeğiniz 1 haftalık olarak kabul ediliyor.
Hem hamile olup, olmadığınızdan kesin olarak emin olmak hem de eğer hamile iseniz de; gebelik süresinin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi doktora danışmanız ve gerekli kontrollerden geçmeniz gerekmektedir.
Doktora ne zaman gitmeliyim diye düşünüyorsanız şunu söyleyebiliriz; eğer adet gecikmesi olduysa ve hatta bununla birlikte daha önce ifade ettiğimiz hamileliğin ilk belirtilerinden bir ya da birkaçını da gözlemlediyseniz, en kısa sürede doktora gitmenizi öneriyoruz.