Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi, Hamilelik süreci ve bebeğinizin oluşumu, gebelik haftaları boyunca bebek gelişim sürecini bu yazımızda bulabilirsiniz.
1. Hafta Bebek Gelişimi
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi 1 Haftalık Gebelik Gebeliğin ilk haftası hafif kanlanmalar olabilir, bu gebelik sürecinin başlamasına işarettir. Hamileliğin başlangıcı son gerçekleşen menstrual döngünün ilk günü olarak kabul edilir ve heyecanlı bekleyiş de o an itibaren başlamış olur.
2. Hafta Bebek Gelişimi
2 Haftalık Gebelik döneminde bir anda artan östrojen ve progesteron hormonları, göğüslerde ekstra hassasiyet yaratabilir. Vücudunuz çok fazla miktarda gebelik hormonları üretmeye başlar.
Fertilizasyon (döllenme) ovulasyon olduğu gün. 12-24 saat içinde eğer ortamda sperm varsa ya da ilişki olursa yeni bir hayat başlar. birkaç gün boyunca tüpte sperm ile döllenmiş yumurta bir taraftan bölünerek çoğalırken (zigot) bir taraftan da rahime doğru hareket ederek rahim içine varır.
3. Hafta Bebek Gelişimi
3 Haftalık Gebelik aşamasında hiçbir şey hissetmiyor olsanız da, hamileliğin en kritik zamanı bu hafta aslında. Çünkü bu hafta döllenme gerçekleşir. Yani sperm ve yumurta nihayet buluşur ve artık içinizde 1 haftalık bir embriyo oluşur.
İmplantasyon (yerleşme; nidasyon) endometrium (rahim iç duvarı) içine yerleşen bölünmüş
hücre yumağı ( morula) çok hızlı çoğalarak bebeği oluşturmaya başlar (blastokist) ve gebelik hormonu (hcg)
üretilmeye başlar. bu haftanın sonlarında adet kanamasına 1 hafta varken kanda gebelik testi + çıkar.
Blastosist rahime yerleştikten sonra, plasentayı oluşturacak kısmı hCG adlı gebelik hormonunu üretmeye baslar. Bu hormon yumurtalıklarınıza yumurta üretimini durdurma talimatini verir. Aynı zamanda da yoğun östrojen ve progesteron üretimini tetikler.
İçinizde çok önemli bir karşılaşma gerçekleşti. Yumurtanızın güçlü zarı, tek bir sperm tarafından aşılarak döllendi.
4. Hafta Bebek Gelişimi
4 Haftalık Gebelik Nihayet işin rengi de boyu da değişiyor. Minik bir embriyodan ibaret olan bebeğiniz artık büyüyor ve haşhaş tohumu kadar oluyor. Bu dönemde mide bulantıları artabilir, panik yok. Halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve uyku hali hamileliğin şanındandır hem!
Bu hafta içinde hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kesin sonuç elde etmek için, bu haftanın sonunu bekleyip bir gebelik testi yapabilirsiniz.
İlaç kullanıyorsanız ya da başka kaygılarınız varsa bunları doktorunuzla paylaşın.
Artık embriyo dönemi başlar. adet olması gerekirken gecikme olur. idrarda gebelik testi + çıkar. embriyo haşhaş tohumu büyüklüğü kadar olur. bazı kadınlar 3. haftanın sonları ve 4. haftanın başlarından itibaren gebelik testi + olmadan da erken gebelik bulgularını hissedebilirler. bu bulgular: ağrılı ve şiş göğüsler, yorgunluk, sık idrara çıkma, bulantı kusma, vücut ısısı artışı, lekelenme ve kanama
5. Hafta Bebek Gelişimi
5 Haftalık Gebelik Bebeğiniz hızlı büyür. Dolaşım sistemi çalışmaya başlar ve çok zayıf kalp atışları görülür. artık susam tanesi büyüklüğündeyiz. erken dönem gebelik bulgularına ek olarak gebeliğe bağlı kasık ağrıları olabilir.
Bebeğinizin beyni, omuriliği, sinirleri ve omurgası ektoderm adı verilen üst katmanda gelişmeye başladı. Bu katman ayrıca deri, saç, tırnak, süt, ter bezleri ve diş minesinin oluşumunu sağlar.
Rahme olan baskı nedeniyle tuvaletin yollarını arşınlayacağınız kesin. Bunun yanı sıra bitmek bilmeyen mide bulantıları ve karnınızdaki şişkin hissi de bu dönemde yaşanabilecek sıkıntılardan. Hamileliğin ikinci ayında vücudunuzda da büyük değişimler başlar. Göğüslerde veya göğüs ucunda ağrı veya acı olabilir. Meme ucu koyulaşır ve etrafındaki bezeler artabilir.
6. Hafta Bebek Gelişimi
6 Haftalık Gebelik ; bebeğinizin ağzı, kulağı, burnu şekillenmeye başlar. Ama hermen gözünüzde canlandırmayın isterseniz çünkü bebeğiniz, başından poposuna kadar ortalama 2-4 mm civarındadır.
Bebeğinizi kalbi dakikada 100-160 kere atıyor, kanı vücudunda dolaşmaya başlar.
6. Haftada, Ruhsal durumunuz değişiklik göstermeye başlar. hormonların etkisi ile bir an neşeli biraz sonra sıkıntılı hissedersiniz.
Bu aşamada hafif kanamalar görülebilir. Bu durum hamileliğin sorunlu olduğu anlamına gelmez. Fakat kanama düşük veya ektopik gebeliklerin ilk belirtisi de olabilir. Kanamanız varsa yine de doktorunuza bildirmeniz önerilir.
7. Hafta Bebek Gelişimi
7 Haftalık Gebelik Bebeğinizin büyüklüğü geçen haftaya göre 2 katına çıkar. küçük el ve ayaklar vücuttan çıkan küçük kanatlar gibidir. bebeğimiz yaban mersini büyüklüğüne gelir. Sabah bulantıları çoğalır.
Bebeğiniz ortalama 12 mm uzunluğunda. Bebeğinizin bu hafta oluşan böbrekleri kalıcı ve vücuttaki atığı yönetecek. Embriyonuz henüz bir aylık olmasına rağmen 3 takım böbrek değiştirdi.
7 haftalık gebelik dönemi itibarıyla, bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Karnınızda gelişen mucize artık bir bezelye tanesi boyutuna ulaştı. Bacakları oluşuyor ama şimdilik sadece kürdana benziyorlar.
8. Hafta Bebek Gelişimi
8 Haftalık Gebelik Artık el ve ayakları yavaş yavaş oluşuyor ancak henüz perdeli, minik bir balık gibi. Bacaklar ben buradayım demeye başlıyor. Birkaç ay sonra müptelası olacağınız o minik ayaklar kendini iyiden iyiye belli etmeye başladı.
Annelerin çoğu 12- 14. haftalarda daha az mide bulantısı yaşar. Bu süreç bazı hamileliklerde biraz daha fazla sürebilir. Ayrıca hamilelik süresince semptomlar belirip yok olabilirler.
Bebeğinizin sinir hücreleri oluşmaya başlar ve bebeğiniz hareket etmeye başlar. Bu haftada bebeğinizin kalp fonksiyonları da iyice gelişir.
9. Hafta Bebek Gelişimi
9 Haftalık Gebelik Bebeğiniz artık 2 cm civarındadır. Göz kapakları şekilleniyor ve kulakları gelişmeye başlıyor. Gözleri detaylı bir şekilde gelişirken, burnu da tanınır hale geliyor.
Kasları ve kemikleri gelişmeye devam ediyor. Bu aşamada gelişen vücudunu vitamin D takviyesiyle desteklemek önemlidir.
Örnek vermek gerekirse; bebeğiniz bir üzüm tanesi kadardır. Karnınızın görüntüsü hamilelik izleri taşımasa da siz vücudunuzdaki değişiklerden gebe olduğunuzun farkındasınızdır.
10. Hafta Bebek Gelişimi
10 Haftalık Gebelik artık fetal dönem başlar. fetal dönemde organlar ve vücut hızlıca büyür ve olgunlaşır. Hamile olduğunuz hala anlaşılamayabilir, karnınız o kadar da belirgin değildir. Ancak artan kan hacmi ile bazı şişlikler yaşayabilirsiniz. Hamilelikte şişkinlik, su tüketmek ve hafif tempoda egzersiz yaparak aşılabilir. Hamileliğin 10. haftasındaki şikayetler genelde şu şekildedir.
- Sık sık idrara çıkma,
- Bulantı,
- Mide kaynaması,
- Şişkinlik,
- Vajinal akıntı,
- İştahın artması,
Rahminiz şu an bir greyfurt büyüklüğünde, yani hamilelikten önceki halinin iki katı kadar. Beli lastikli rahat kıyafetler giymek günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
11. Hafta Bebek Gelişimi
11 Haftalık Gebelik; Tebrikler, artık bebeğiniz tamamen oluştu. Şimdilik hissetmeyecek olsanız da tekme atmaya başlayacak, gerilme hareketleri yapacak hatta hıçkıracak ama bir elmadan daha küçük olduğu için bu refleksler bu gebelik haftasında tarafınızdan hissedilemeyecektir.
Bu haftalarda baş ağrısı da 11 haftalık gebelikte görülen şikayetlerin arasında yer alır.
12. Hafta Bebek Gelişimi
12 Haftalık Gebelik; Bebeğiniz cücut gelişimi tamamlanmak üzere, artık organlarının olgunlaşacağı dönem başlayacak ve bu süreç ortalama 28 hafta sürecektir. Artık ultrason yaptırdığınız da bebeğinizin kalp atışlarını duyabileceksiniz.
12. Hafta Gebelikte, bebeğiniz ellerini ve ayaklarını açmaya başlar, iç organları da büyüme ve gelişmeye başlar. Bebek büyüklüğü bu haftada neredeyse bir limon büyüklüğündedir.
13. Hafta Bebek Gelişimi
13 Haftalık Gebelik; Size bir haberimiz var bebeğinizin parmak izleri oluşmaya başlıyor. Daha da güzel bir haberimiz var, şartlar uygunsa bebeğinizin cinsiyetini Gebeliğin 13. Haftasında öğrenebilirsiniz.
Bu hafta bebeğiniz 7 ile 9 cm boyutlarına gelir. Ağırlı ise 25-35 gr. Arasındadır. Sabah bulantılarınız azalmaya başlar, bu da yorgunluğunuzun azalmasına sebep olur. Bu haftalarda cinsel istekte artış başlar.
14. Hafta Bebek Gelişimi
14 Haftalık Gebelik; Bir Einstein(Ayştayn, dünyanın en zeki bilim insanı) doğacak galiba çünkü bebeğinizin beyin kıvrımları ve beyin uyarıları oluşmaya başladı. Bebeğinizin cildinde Laguna ismi verilen tüylenmeler başlar.
Bu dönemde (14 Haftalık Gebelik) bebeğiniz birkaç cm daha büyürerek 9 cm civarına ulaşabilir. Ağırlığı ise 40-50 gr arasında olabilir.
15. Hafta Bebek Gelişimi
15 Haftalık Gebelik; Anne adayları dikkat gebeliğin 15. haftası için çok şaşıracağınız bilgiler sizi bekliyor. Bebeğinizin gözleri gelişmeye devam ediyor, her ne kadar bebeğinizin gözleri hala kapalı olsa da gözleri ışığa duyarlı hale geliyor.
O kadar ki karın bölgenize ışık tutulursa ya da gelirse bebeğiniz yönünü değiştirebilir. Bu arada bebeğinizin boyu yaklaşık bir elma büyüklüğüne yani 10 cm civarına ve kilosu da 80 gram ağırlığına kadar gelmiş durumdadır.
Gebelikte 16. Hafta Bebek Gelişimi
16 Haftalık Gebelik; Bu hafta bebeğinizin tekmelerini daha da hissedebilirsiniz. Özellikle 2. Gebeliği olan anne adaylarında ve fizik olarak zayıf olan gebelerde bu tekmeler diğer gebeliklere göre nispeten daha çok hissedilir.
Hemen panik yapmayın çünkü yaklaşık 20. Gebelik haftasına kadar bebek hareketleri hissedilmeyebilir. Bebeğinizin ağırlığı ise yaklaşık 100 gram, örnek vermek gerekirse küçük bir armut kadar diyebiliriz.
Gebelikte 17. Hafta Bebek Gelişimi
17 Haftalık Gebelik; Bebeğiniz eklemlerini ve iskelet yapısını artık daha kolay hareket ettirmeye başlar. Kordon büyür ve bu büyüme ile kalınlaşır. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor.
Büyüklüğü 12-13 cm civarına ağırlığı ise 140-150 grama kadar gelişir. Bu dönemde bel ve bacak ağrılarınız arttıysa ayakkabılarınızın topuk boylarını kısaltma vakti gelmiş demektir. Bu dönemde rüya görmeler biraz sıklaşabilir.
Gebelikte 18. Hafta Bebek Gelişimi
18 Haftalık Gebelik; Erkek bebeklerin erkeklik organı penis bu haftalarda oluşmaya başlar ve genel hatları itibariyle belirginleşir. Kız bebeklerde ise tüpler oluşmaya başlar.
Bebeğinizin cinsiyeti ne olursa olsun büyüklüğü yaklaşık 14 cm, ağırlısı ise 20 gram civarına gelir. Bu haftalarda gebelerin iştahlarında gözle görülür artışlar olabilir.
Bebek sağlığı için gebeler, oturma ve kalkmalarına dikkat etmeli ve ani hareketlerden kaçınmalıdırlar.
Gebelikte 19. Hafta Bebek Gelişimi
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi 19 Haftalık Gebelik, bu haftada bebeğinizin duyu, tat, görme, dokunma ve koklama yetenekleri gelişmeye başlar. Bebeğinizin boy ve ağırlığı ise; 15 cm ve 240 gram civarına ulaşır. Bebeğiniz artık hızla büyüyor nesnel olarak bir elma büyüklüğündedir.
Gebeliğin 19. Haftasında, meme ucunuzda, sırtınızda ve yanaklarınızda yer yer koyuluklar görülebilir. Bunlara Gebelik Maskesi adı verilir.
Gebelikte 20. Hafta Bebek Gelişimi
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi 20 Haftalık Gebelik, bu haftada bebeğiniz yutmaya başlar. Bebeğinizin sindirim sistemi mekonyum üretmeye başlar. Bu haftalarda vücunuzün demir ve diğer minerallere daha fazla ihtiyaç duyar.
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi Bebeğinizin bu haftada ağırlığı 300 grama kadar çıkar ve boyu ise 16 cm civarındadır. Artık gebeliğin yarısı bitti diyebiliriz. Zorlu ama bir o kadar da mucizevi bekleyişin yarısı bitti.
Gebelikte 21. Hafta Bebek Gelişimi
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi 21 Haftalık Gebelik, bu haftada bebeğinizin hareketleri artık iyice belirginleşir. Bu dönemde dinlenme sürelerinizi artırabilirsiniz, bazı gebelerde varisler görülebilir. Ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirmeniz size iyi gelebilir.
Bebeğinizin boyu ve kilosu ise hızla gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 350 gram boyu ise 22-24 cm kadardır.
Haftalar birbir geçiyor ve bebeğinize bir hafta da yaklaşıyorsunuz, büyük buluşmaya az kaldı.
Gebelikte 22. Hafta Bebek Gelişimi
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi 22 Haftalık Gebelik, Bu haftalarda kaşıntınız olabilir. Kalça, karın ve göğüslerde selülitler oluşabilir, hemen telaşlanmayın. Kaşıntı ve selülitler için krem kullanılabilir.
Bebeğinizin fiziki görüntüsü oturmaya başlıyor ve vücudu şekillenmeye başlıyor. Bebeğinizin ciddinde ince tüyler çıkmaya başlar bu ince tüylere laguna denir.
Bebeğinizin büyüklüğü ise istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Ağırlığı 450 grama kadar ulaşırken boyu ise 26 cm’ye kadar çıkabilir.
Gebelikte 23. Hafta Bebek Gelişimi
23 Haftalık Gebelik, Büyük buluşmaya bir hafta daha yaklaştınız ve bebeğiniz sizi artık duyuyor. Nasıl mı diyecek olursanız? Hemen açıklayalım; bebeğinizin kulakları bu haftada artık daha iyi duymaya başlıyor, bebeğinize müzik dinletileri yapabilirsiniz.
23. Gebelik Haftasında, Bebeğinizin akciğer damarları büyümeye başlar ve solunum için hazır hale gelir. Bu haftada ayaklarda ödem oluşmaya başlayabilir, bu durumda dikkatli olmanızı ve doktorunuza görünmenizi tavsiye ederiz.
Bebeğinizin boy ve kilosuna gelecek olursak; yaklaşık 500 gram ve 28 cm civarındadır.
Gebelikte 24. Hafta Bebek Gelişimi
24 Haftalık Gebelik, Küçük mucize büyümeye devam ediyor. Sizin heyecanlı bekleyişiniz sırasında bebeğinizin akciğerleri de boş durmuyor ve solunum yolları oluşturarak surfaktan üretimine başlar.
Gebeliğin 24. Haftasında, bebeğiniz 600 gram civarındadır, boyu ise 28-30 cm civarındadır.
Şeker hastalığı testi bu haftalarda yapılır, test için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Gebelikte 25. Hafta Bebek Gelişimi
25 Haftalık Gebelik, Bebeğinizin o yumuk yumuk cildinin altını yağ dokusu kaplar ve bebeğinizin o pürüzsüz cildi oluşmaya başlar.
Müjde! Bebeğinizin saçları çıkmaya başlıyor. Bebeğiniz ile birlikte sizin saçlarınızda yeni çıkan saçlar olabilir, bunlar geçici saçlardır büyük olasıkla doğumdan sonra bu saçların çıkımı duracaktır. İstisnai durumlar hariçtir ve dökülme de görülebilir.
Küçük mucize büyük bir hızla büyüyor, gebeliğin bu haftasında bebeğiniz, 700 gram civarına ve 31-32 cm boyuna erişiyor.
Gebelikte 26. Hafta Bebek Gelişimi
26 Haftalık Gebelik, gözünüz aydın bebeğiniz artık nefes alıp vermeye başladı. Amniyotik adı verilen sıvı şuan bebeğiniz için oksijen görevi görür ve bebeğinizin akciğerlerinde dolaşmaya başlar.
Gebeliğin 26. Haftasında, Bu haftalarda dikkat etmek gerekiyor. Baş ağrısı, bir anda ortaya çıkan şişlik yani ödem, geçici görme kaybı, bulanık görme ve karnın üst bölgelerinde ağrılar ve lokal hassasiyet emareleri preeklampsi bulgularındandır. Lütfen dikkat ediniz.
Bu haftalarda yorulmamaya ve ayakta fazla kalmamaya özen gösteriniz.
Bebeğinizin vücut ölçüsüne ve ağırlığına gelecek olursak, gelişim devam ediyor; Bu haftada bebeğiniz 750 gram civarında ve 33-34 cm boyutlarındadır.
Gebelikte 27. Hafta Bebek Gelişimi
27 Haftalık Gebelik, Bebeğiniz artık her anlamda gelişiyor, öyle ki bebeğiniz artık uyumaya ve uyanmaya başlıyor. Bebeğinizin beyni oluşmaya hatta aktif olmaya başlar.
Bebeğiniz her ne kadar oksijen ile nefes alıp veremese de akciğeri büyümeye başlar.
Bebeğiniz nerede 1 kg ağırlığına ulaşıyor, bu dönemde bebeğiniz 900 gram ağırlığa ulaşır ve boyu ise 35-36 civarındadır. Büyük mucize, küçük adımlarla gelişimine devam ediyor.
Gebelikte 28. Hafta Bebek Gelişimi
28 Haftalık Gebelik, Bebeğiniz dışarıdan gelen ışıklara hassasiyet kazanır ve gözlerini kırpar çünkü bebeğinizin görme yetisi kuvvetlenmeye başlar.
Bu haftada kan uyuşmazlık testi yaptırılmalı, kan uyuşmazlığı varsa; kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırılmalıdır. Tüm bu müdahale dönemlerinde doktorunuza başvurunuz.
Veee bebeğiniz 1 kg yani, 1000 gram bebeğiniz artık 36-37 cm civarına ulaştı.
Gebelikte 29. Hafta Bebek Gelişimi
29 Haftalık Gebelik, Bu haftalarda gaz, kabızlık ve mide yanmaları artabilir. Siz bu süreçte ilen bebeğinizin gelişimi tüm hızıyla devam eder. Bebeğinizin beyninin gelişmesiyle kafası da büyümeye başlar.
Bebeğinizin bu fiziksel büyümesinin arttığı dönemde, c vitamini, folik asit, protein ve demir takvilerine ihtiyaç duyulur. Lif içeren gıdalar, bol sıvı tüketilmesinde fayda var ayrıca kemiklerin gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı artar.
Bebeğiniz bu dönemde 1100 gram civarındadır, boyu ise 38 cm boyutuna ulaşır.
Gebelikte 30. Hafta Bebek Gelişimi
30 Haftalık Gebelik, Bu dönemde hormonların etkisiyle ruhsal dalgalanmalar görülebilir. Bazı gebelerde anksiyete ve depresyonlar görülebilir. Bu durumlar yorgunluk ve uykusuzluklara neden olabilir.
Sizi bu zorlu süreçte bebeğinizin gelişimi ve günden güne büyümesi iyi hissettirebilir. Bu haftalarda bebeğiniz yaklaşık 1200-1250 gram civarında ve boyu ise 39-40 santimetreye kadar ulaşabilir.
Gebelikte 31. Hafta Bebek Gelişimi
31 Haftalık Gebelik, bu haftalarda bebeğiniz sizi heyecanlandırabilir. Nedenine gelecek olursak; bebeğiniz artık başını oynatmaya başlar. Durum sizi heyecanlandırsa da uykusuzluk yapabilir.
bu haftadan itibaren yalancı doğum ağrıları yada erken doğum ağrıları görülebilir, bu dönemde ağrılarınız artıyorsa mutlaka bir doktora yada kendi doktorunuza başvurun. Olası bir erken doğum vakası da olabilir.
Gebelikte 32. Hafta Bebek Gelişimi
32 Haftalık Gebelik, Doğuma sayılı haftalar kala, bebeğinizin gelişimi artık daha da belirginleşiyor. Bebeğinizin cildi doğumda görüneceği şeklini almaya, pürüzsüz bir görünüm almaya başlıyor.
Gebeliğin 32. Haftasında bebeğiniz 1700 gram civarında olurken boyu da 42 santimetre uzunluğuna ulaşır.
Bebeğiniz kilo almaya devam edecek ve aldığı kilolardan dolayı mide ve diyaframınıza baskı yapabilir, bu baskılar sonucu ağrı ve mide yanmaları görülebilir. Nefes almakta zorlanabilirsiniz, gece yatarken yastığınızı yükseltmek sizi biraz rahatlatabilirsin.
Gebelikte 33. Hafta Bebek Gelişimi
33 Haftalık Gebelik, bu haftada bebeğinizin kemiklerinde sertleşmeler olur ama kafa kemiklerinde olmaz. bu haftada sizde ödeme ve kilo artışlarına bağlı olarak ayaklarınızda yada ellerinizde yada ikisinde birden karıncalanmalar hissedebilirsiniz, halsizlik de görülebilir.
Bu arada bebeğinizi 33. haftada yaklaşık 1800 gram ağırlığa ve 4 cm boyuna erişti.
Gebelikte 34. Hafta Bebek Gelişimi
34 Haftalık Gebelik, bebeğiniz artık bir kavun büyüklüğüne kadar geldi, kilosu iki kilonun üzerinde ortalama 2100 gram civarındadır. Boyu ise 44 santimetre oldu. Bu haftada yorgunluk belirtileri tekrar başlayabilir çok fazla olması nedeniyle sizi yorabilir.
Gebelikte 35. Hafta Bebek Gelişimi
35 Haftalık Gebelik, bebeğiniz ve organları hızla gelişmeye devam ediyor, bu haftada bebeğinizin böbrekleri neredeyse tamamen gelişti. Karaciğer ise işlevsel duruma geldi, bebeğiniz fiziksel gelişimi tamamlamaya devam ediyor.
Gebeliğin 35. haftasında, bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2300-2400 gram ağırlığa ulaşırken, boyu ise 45 santimetre kadar oldu.
Gebelikte 36. Hafta Bebek Gelişimi
36 Haftalık Gebelik, daha önceki haftalarda çıkan ve laguna ismi verilen tüylerin çoğu dökülür, bebeğinizin cildi yine pürüzsüz hale gelmeye başlar.
Gebeliğin 36. Haftasında, bebeğiniz bir anlamda sürecin sonuna gelebilir bu haftadan sonra bebek her an gelebilir, olası bir erken doğum yaşanabilir. Bu arada bebeğiniz 2700 gram ağırlında olurken boyu ise 46 santimetredir.
Gebelikte 37. Hafta Bebek Gelişimi
37 Haftalık Gebelik, bu haftalar da kasılmalarınız ve vajinal akıntılarınız olabilir, olanlarda artabilir. Bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini ve davranışlarını takip etmeniz gerekir. Doğum ile ilgili korkular baş gösterebilir, depresyon belirtileri olabilir.
Gebeliğinizin 37. haftasında artık doğuma sayılı günler kaldı, bebeğiniz artık doğumdaki büyüklüğüne neredeyse ulaşmak üzere; ağırlığı 2900 gram, boyu ise 47 santimetre büyüklüğüne ulaştı.
Gebelikte 38. Hafta Bebek Gelişimi
38 Haftalık Gebelik, size bir müjdemiz var bebeğinizin organları gelişimlerini tamamladı. Bebeğiniz ve organları doğumdaki o ilk buluşmaya hazır diyebiliriz.
Gebeliğinizin 38. haftasında, bebeğinizin kilosu 3000 gram ve boyu ise yarıma metreye yaklaştı tama 49 santimetre oldu. Doğuma günler kala anne adaylarının hepsinin aklında bebeğine kavuşmak vardır.
Gebelikte 39. Hafta Bebek Gelişimi
39 Haftalık Gebelik, sizlere bebeğinizle ilgili bir tüyo verelim; erkek bebekler, kız bebeklere göre daha ağır olurlar. Bu kritik haftalarda doktor kontrollerinizi aksatmayın. Bu haftalarda sezaryen doğum yapılabilir.
Gebeliğin 39. haftasında; bebeğiniz 3150 gram ağırlığında ve boyu ise yarım metre oldu bile tam 50 santimetredir.
Gebelikte 40. Hafta Bebek Gelişimi
40 Haftalık Gebelik, artık bebeğiniz neredeyse doğmak üzere, normal doğuma engel yoksa beklemeye devam edeceksiniz. Bebeğiniz artık büyüme gelişimini tamamlamak üzeredir.
Gebeliğin 40. haftasında; boyutunu tahmin etmek ne kadar zor olsa da yaklaşık 50-51 santimetre civarındadır ve kilosu da 3250 – 3300 gram arasındadır.
Gebelikte 41. Hafta Bebek Gelişimi
41 Haftalık Gebelik, doğuma artık sadece günler belki de saatler kaldı. Hala doğum olmamışsa, doktorunuza başvurarak doğumun başlaması için müdahale edilmesini isteyiniz.
- Instagram hesabımızı takip edin! Instagram/Gebeliko
- Hafta Hafta Gebelik
- Gebelik Hesaplama