Hamilelik öğrenildiğinde insanı heyecana ve sevince sürükleyen bir durum olarak bilinse de ne yazık ki bazı hamilelikle düşükle sonuçlanabiliyor. Düşük kelimesi Latince ismi “abortus” olarak bilinir ve Türkçe okunuşu “düşük” olarak okunmaktadır. Düşük anne adayının 20. haftadan önceki süreçte kendiliğinden ana rahminden atılması olayına denir. Eğer ki 20. haftadan hemen sonra meydana gelirse o doğum, erken doğum olarak nitelendirilmektedir.
Bu yazımızda düşük korkusu yaşayan insanların onları neler beklediğini, düşüğün tanımını ve düşüğe ilişkin bazı belirtileri sizlere aktaracağız. İşte aradığınız tüm sorular burada!
Düşük Belirtileri
Hamilelik döneminde düşük en yaygın görülen komplikasyondr. Dünya üzerinde her üç hamilelikten birisi mutlaka gebelikle sonuçlanmaktadır. Bu düşük oluşumu ise ilk haftalarda bile gerçekleşebiliyor. Test yapmak için 4. ya da 5. hafta sonrasında ultrason yapmanız doktorlar tarafından önerilmektedir. Gebelik kesesi belirgin olduğundan sonra düşük görülme olasılığı %10 oranında azalır.
İlk haftalarda hiçbir şekilde belirtisi olmayan düşüğü anne adayları hiçbir şekilde hissetmeyebilir. Hamile olduğunuzdan emin olduktan 2 hafta sonra aşırı kanama ya da ağrı meydana geliyorsa düşük belirtileri arasında olacağını unutmamalısınız. Eğer ki normalinden fazla kanama varsa ve ağrılar çok artıyorsa doktora giderek ultrason muayenesi olarak düşük olup olmadığını kolayca fark edebilirsiniz.
Düşüğe Neden Olan Sebepler
Düşük nasıl meydana gelir diyorsanız ya da düşüğün neden oluştuğunu sorguluyorsanız, birçok kadının en çok merak ettiği konu olduğunu unutmayın. Kesin ve net olmayan bilgiler dahilinde, genetik anormalliğinde etki ettiği savunulmaktadır. Bazı araştırmalar sonucunda düşüğün neden oluştuğuna dair bazı bulgulara rastlanmıştır. Düşük riskini arttıran bazı etkenler ise şu şekildedir:
- Gebelik yaşının 35 yaşını geçmesi. (Düşük riskinin en az görüldüğü yaş aralığı ise 23 ile 30 yaş arasıdır)
- Rahim içi yapışkanlıklar
- Polip ve miyomlar
- Rahimde perdenin olmaması
- Rahim ağzının yetmemezliği
- Kadında üreme organında bazı sorunlar
- Daha önce düşük yapan bir insan tekrar düşük yapabilir (ihtimali yüksektir)
- Doğum kontrol hapı ve benzeri gebeliği engelleyici ilaçların kullanılması ile halen gebe kalan insanlarda sıkça görülür.
- Şeker ve kronik hastalıklar
- Sigara, alkol ve kötü madde kullanımı
- Stres ve obezite
Yukarıda yazdıklarımız sadece ihtimalini arttıran faktörlerdir.