Bebek Bakımı ve Stres Yönetimi

Bebek Bakımı ve Stres Yönetimi; Canımızdan bir parça olan evlatlarımızı büyütürken kendi çocukluğumuza döner, son derece eğlenceli zamanlar geçiririz. Ancak bebekler hayatlarını devam ettirmek için ebeveynlerine muhtaç olduğundan stres artacaktır. Yetişkinler gibi bebekler için de temel yaşam ihtiyaçları olan beslenme, barınma ve kendini güvende hissetme gereklilikleri günlük bir plan halinde yapılmalıdır.

Ancak bebeklerin büyüme ve gelişme ile ilgili yaşayacakları büyüme ağrıları, diş gelişimi, hassas bünyelerinin enfeksiyonlara karşı daha kırılgan olması onları daha huzursuz bir hale getirir. Bu durumun sonucu olarak bebeklerin ağlaması, uykusuz kalması, cilt kızarıklığının oluşması ve ağrı gibi reaksiyonlarla kendisine bakanların dikkatini çekmeye çalışır. Uzun süre ve sık sık yaşanan bu durumlar anne babayı yıpratacağından, psikolojik açıdan da bir hayli yorucu olacaktır. Bu tür sorunlarla başa çıkabilmek için en başından tedbir almak önemlidir.

Bebek Bakımı ve Stres Yönetimi ile ilgili alınabilecek tedbirler

# Daha gebeyken ya da hamilelik sürecinde bebek bakımı konusunda anne babaya direk eğitim vermek,

# Anne baba adaylarının doğum ve sonrasındaki aşamalar için birbirine destek olması,

# Çocuğun aşı takviminin doğru takip edilmesi, aylık beslenme oranları ve öğün içeriklerinin seçimine dikkat edilmesi,

# Bebeklerde kullanılacak giysi ve tekstil malzemelerinin pamuklu kumaştan ve doğal malzemeden yapılmasına özen gösterilmesi,

# Duş dışında yapılan temizliklerde kullanılan ıslak mendillerin paraben, SLS ve parfüm gibi kimyasallar içermemesi,

Bebek Gelişimi

Bebeklerin uyku ve yiyecek saatleri kadar aktivite saatlerine de özen gösterilmesi önemlidir. Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek daha bebeklik çağından başlar ve bu alışkanlık çocuğun psikolojik gelişimi açısından önemlidir.

Dünyaya yeni gelen bir bebek sekiz yaşına kadar dil gelişimi ve iletişim gelişiminin büyük bir çoğunluğunu tamamladığı için bu çağlarda çocuğa verilen her destek onun hayatının ilerisi için son derece önemlidir. Eğer bebeğinizle doğru iletişim kurarsanız zamanla bir yetişkin gibi kararlılığınızı anlayacak ve kurallara uygun davranacaktır.

Bebek odaları çocuğun ve anne babalarının psikolojilerinde önemli bir yere sahiptir. Bu tür odalarda kullanılacak eşyalar sade, eğlenceli ve dinlendirici dekor unsurlarından oluşmalı gözü ve ruhu yoracak detaylardan kaçınılmalıdır.

Bebekler iki yaşına yaklaştığında daha fazla bilinçler. Aynı zamanda etrafındaki hemen her şeyi keşfetmeye çalışır. Onların bu hassasiyetleri telefon ve televizyon gibi cihazlardan buçuk çağında ebeveynlerin ellerine akıllı telefon vermek ya da televizyon izletmek çocukların bilinçaltını etkiler. Bu etkilerin büyüme ve gelişme yanında bebeklerin psikolojilerini etkileyerek, anne babaları daha fazla zorlayacaktır.

Bebek Bakımı ve Bebek Hassasiyeti

Bebeklerin hassasiyeti bizim sandığımızdan çok daha fazladır. Bu yüzden ebeveynlerin çocukların yanında tartışmaması hem bebek ruh sağlığı için hem de anne baba için önemlidir. Çünkü bu tutumlar çocuğun korkmasını ve anne babanın bu durumdan son derece huzursuz olmasına neden olur.

Tüm bu tedbirlere rağmen bebekler yine de huzursuzluk gösterebilir. Bu durumların geçici olduğu, bebeklerin suçlanmaması gerektiği ve sabırlı olmanın her açıdan faydalı olacağı unutulmamalıdır. Bebeğini hasta değilse, altını ıslatmamışsa ya da karnı aç değilse bir süre sonra normale dönecek ve o huysuz halinden geriye bir şey kalmayacaktır.

Sorunlarınızı paylaşmaktan kaçınmayın. Bebek bakımından anne babaların kendi ailelerinden yardım alması çocukların sevgi içinde büyütülmesinde önemlidir. Anneanne, babaanne, teyze, hala ve amcaların desteğini almak sizi dinlendirdiği gibi bebeğinize de iyi gelecektir.

Yorum yapın